
Da jeg var liten, bodde jeg og familien min på østlandet i en liten by som heter Langesund. Et av de mange gode minnene jeg har fra da jeg var liten, er da jeg, mamma og brødrene mine satt på cafe og spiste deilige smørkaker i Brevik. Jeg har smakt mange varianter av smørkaker og kanelstenger, men ingen slår de som ble solgt i den lille cafeen i Brevik. Dette er mange år siden, men jeg kan ennå få vann i munnen av å tenke på smørkakene. For litt over ett år siden, fant mamma oppskriften på disse kakaene på en tilfeldig blogg. Jeg skrev da ned oppskriften og testet den ut. Det var som å få tilbake en del av barndommen! Nå vil jeg gjerne dele denne oppskriften med dere!
Det finnes to oppskrifter, alt avhengig av hvor mange smørkaker dere vil ha. Den største holder til 100 smørkaker om jeg ikke husker. feil. Selv lager jeg kun den minste da denne holder til 25-30 stk. Jeg vil dele begge oppskriftene med dere slik at dere selv kan velge hvilken dere vil følge. Den minste oppskriften vil være den som står i parantes bak ingrediensene.

Ingredienser til deigen
♥ 1 L vann (3,5 dl)
♥ 300 g sukker (100 g)
♥ 150 g fersk gjær (1 pk) Jeg brukte tørrgjær og det fungerte fint.
♥ 275 g margarin (90 g)
♥ kardemomme etter ønske
♥ mel til passe deig
Ingredienser til smørkremen
♥ 300 g romtemperert smør, usaltet. (100 g)
♥ 300 g sukker (100 g)
♥ kanel i ønsket mengde

Fremgangsmåte:
♥Start med å smelte smøret i kjele, og bland så med lunkent vann. Vent til dette er under 37 grader, og bland så inn gjæren. Ha deretter i sukkeret og kardemommen, og pisk dette sammen.
♥ Ha i litt og litt mel helt til du har en smidig deig. Pass på å ikke ha i for mye slik at den blir hard og tørr. Sett dette til heving i 30 minutter, eller til deigen er hevet til dobbel størrelse. Jeg satte bakebollen inn i ovnen da denne var lunken etter at jeg hadde stekt noe tidligere på dagen. Om dere skal prøve dette MÅ dere passe på at ovnen ikke er for varm slik at dere dreper gjæren.
♥ Når deigen har hevet, skal man forsiktig dele den inn i like store emner. Jeg startet med å dele deigen i to, så i to igjen og fortsatte slik frem til jeg hadde 26 biter. Disse pølsene skal være på ca 8-10 cm. Trykk så forsiktig pølsen ned på et bakepapir slik at den ikke er høyere enn 1 cm i tykkelse. Om dette ikke gjøres forsiktig vil deigen miste luftigheten og kakene vil måtte forheve lengre. Før kakene settes til forheving, skal de stikkes med gaffel slik at hele kaken er full av hull. Dette er for at toppingen skal sette seg godt.
♥ Bland sammen alle ingrediensene til toppingen og smør et godt lag over hele kakens overside. Sett så kakene vekk til heving. Disse skal heve til ca dobbel størrelse. Igjen satte jeg mine inn i ovnen, denne gangen på varmluft på rundt 30-40 grader med ovnsdøren på gløtt slik at det ikke skulle bli for varmt. Dette fører til at en ikke kan sette ovnen på for fullt før kakene er ferdig hevet. Om du ønsker å heve disse på andre måter, kan du sette ovnen på 180 grader med en gang.
♥ Kakene stekes på midterste rille i 6-9 minutter. Kakene vil da se rå ut ved første øyenkast, men vil etter 9 minutter garantert være ferdige. Lar du disse stå inne til de blir lyse brune, vil kakene være tørre og ødelagte. La de derfor aldri stå inne i mer enn 9 minutter, selv om de ser lyse og uferdige ut. Det er slik de skal være. Kakene er best når de er ferske, men kan også fryses ned.
#oppskrift #baking #bake #mat #foto #minner #nettavisen