Oppskrifter

Solskinnsdrikk på dekkNå som sommerværet begynner å komme mer og mer, kan det være deilig med en forfriskende leskedrikk. Jeg elsker å teste ut nye oppskrifter og råvarer, og denne gangen sto vannmelon for tur. Det finnes ingen fasit her, så bruk det du har tilgjengelig. Selv tok jeg i bruk appelsin, jordbær, vannmelon og sprite. Appelsinen presset jeg slik at det ikke skulle bli så mye fruktkjøtt i drikken. Jordbærene og vannmelonen mikset jeg sammen med litt sprite i en blender. Når massen var flytende, hadde jeg alt over i en karaffel før jeg spedde på med sprite. Om du ønsker ekstra mye kullsyre kan du koble den til en sodastreamer. Når en lager slike drikker, kan det fort danne seg et slags skumlag på toppen. Om du ønsker dette vekk kan du enkelt sile drikken før servering. Drikken gjør seg også godt som drink. Jeg gleder meg til flere solskinnsdager på dekk. Fingre og tær er krysset for en god og varm sommer med mange soldager. Om det blir slik, finner dere meg i hengekøyen med nok et eksemplar av denne drikken og en god bok. Jeg får sommerfugler i magen av å tenke på det. Må bare årets sommervær bli bedre enn fjorårets..

Spis deg sunn på dessert

Et at de typiske nyttårsforsettene som folk setter seg nå på nyåret er at de skal bli så veldig sunne. I det klokken viser midnatt og datoen blir 1.januar har plutselig halve jordens befolkning blitt disse hardtrente fitnessslavene som trener 5 dager i uken og spiser bark. Jeg er ikke en av de. For det første har jeg alt for lite selvdisiplin når det kommer til trening. I tillegg er jeg alt for glad i sukker og søtsaker. Likevel har jeg jo selvsagt et ønske om å holde denne kroppen sunn, og har derfor prøvd å dra meg selv i gang i det små med treningen. Når jeg sier "i det små" så vil det si at jeg har trent en gang i år, men hey, det er en gang mer enn i fjor! Nei, trening og mosjon er viktig, spesielt når jeg skal jobbe hele livet med tunge løft og ugunstige arbeidsstillinger. Men det tar tid å komme i gang, det merker jeg. 

Jeg vet med meg selv at jeg aldri hadde holdt ut en slik "30 dager uten sukker". Og ikke har jeg tenkt til å prøve heller. Behovet er rett og slett ikke der, men jeg ser jo absolutt fordelene av å trappe ned på forbruket. Jeg har lenge levd i den tro om at ting uten sukker aldri kan smake like godt som ting med sukker. Foreløpig har jeg ingen beviser for det motsatte, men er villig til å teste ut nye ting. Jeg søkte derfor litt rundt på pinterest og fikk opp særdeles mange fristelser. 


Disse fristelsene ga meg vann i munnen, og jeg vet ikke helt om jeg klarer å tro på at disse godbitene er sunne. Men jeg vil gi de en sjanse, se over oppskriftene og prøvesmake. Jeg er ingen kostholdsekspert og gir egentlig blanke f i kaloriinnhold og den slags, men jeg vet jeg får i meg for mye sukker. Og den typen sukker er ikke noe kroppen min trenger eller har godt av. Jeg vil derfor gi dette en sjanse. Hvorfor ikke kunne spise god mat med god samvittighet? Jeg tar veldig gjerne imot forslag om desserter eller andre slags godbiter som både smaker godt og er gode mot kroppen. 

#MAT #kropp #helse #velvære #skjønnhet #trening #oppskrift

 

Lynkurs i matlaging

Jeg liker å tro at jeg er ganske kreativ av meg, noe jeg også tror stemmer i de fleste tilfeller. Jeg har alltid hatt en god fantasi og elsker å lage noe nytt. Dette er jo grunnen til at jeg har kapret et helt soverom til alle hobbytingene mine, og at jeg blogger om DIY-prosjekter. Men det er et sted jeg føler denne kreativiteten min ikke når til. Det har seg nemlig slik at jeg er elendig på å tilføre kreativitet i matlagingen min. Jeg har alltid disse store forhåpningene når jeg setter i gang, men på et tidspunkt dør liksom denne drømmen vekk og resultatet blir en kjedelig, grå masse. Adams matkasse er til tider svært fristende, men jeg har foreløpig klart å holde meg unna. Jeg misunner virkelig de som kan se inn i kjøleskapet og plutselig ha klart en tre retters middag i hodet. Slik er ikke jeg, men jeg lever i den tro at alle kan lære seg å bli bedre. 

Jeg vet helt ærlig ikke hva som er den beste måten å gå frem på for å lære seg noe slik som matlaging. Bør jeg lese en kokebok, må jeg melde meg på et kurs? Nei, foreløpig holder jeg meg til å hente inspirasjon på Pinterest og satser på at matlagingsskillsene ligger latent i meg. Jeg mener, hvor vanskelig kan det være? Det ser jo så lett ut på tv! Men slik er det vel med alt en er god på. Jeg skal hvertfall gå inn for å lære meg noen nye oppskrifter og piffe opp hverdagsmiddagene litt. Forhåpentligvis faller det naturlig og lett for meg. Det er lov å håpe, ikke sant? Hvor henter dere inspirasjon til hverdagsmiddagene? 

#Mat #inspirasjon #helse #kosthold

Morning freshness

God mandag! 

Ny start på en ny uke! Jeg blir stadig overrasket over hvor fort tiden går. Vi er allerede inne i andre uke av september, og for ikke å glemme min 4. praksisuke i hjemmesykepleien. Denne morgnenen lå jeg lenge i sengen og bare daffet. I helgen har jeg hatt min faste jobbehelg, så det å starte en ny uke med en fridag var helt nydelig. For å kose meg litt ekstra denne mandags morgenen, lagde jeg meg en deilig, forfriskende drikk med smak av sommer. Tidligere i sommer lagde jeg mange av disse hvor jeg hadde i jordbær, lime og sitronmeilisse. En kan også prøve ut eple, bringebær eller andre smakfulle frukter og bær. 

Min absolutte favoritt var denne med jordbær, lime og sitronmeilissen. Jordbær begynner å bli noe vanskelig å få tak i nå, spesielt de gode, norske med masse smak. Men som sagt kan en mikse og trikse med alt av smakfulle frukter og bær. 

Håper dere alle får en fantastisk start på denne nye uken. 

#helse #fitness #mat #drikke #oppskrift  #kosthold

Sunn og god leskedrikk på 1-2-3!

Det var ikke lenge vi hadde sommervarmen på besøk her nede i sør, men dagene hvor sola sto alene på himmelen, var gode og brennhete. En av mine nye favoritter denne sommeren, frukt, urter og bær sammen med iskald drikkevann og isbiter, er både sunt og smaker himmelsk. Men jeg følte at det var noe som manglet for å gi denne leskedrikken et lite piff. Og det var nettopp det som manglet, litt piff! Kullsyrevann eller bonaqua smaker helt nydelig sammen med skivet sitron og urter. Her har jeg brukt sitronmeilisse fra urtehagen min. Isbitene kan enten være hele, eller knust. Smaken er den samme, men jeg syntes det ser ekstra flott ut med knuste isbiter. Har dere prøvd ut denne drikken med kullsyrevann før? 

#helse #livsstil #kosthold #mat #foto

Oppskrift ♥ verdens beste smørkakerDa jeg var liten, bodde jeg og familien min på østlandet i en liten by som heter Langesund. Et av de mange gode minnene jeg har fra da jeg var liten, er da jeg, mamma og brødrene mine satt på cafe og spiste deilige smørkaker i Brevik. Jeg har smakt mange varianter av smørkaker og kanelstenger, men ingen slår de som ble solgt i den lille cafeen i Brevik. Dette er mange år siden, men jeg kan ennå få vann i munnen av å tenke på smørkakene. For litt over ett år siden, fant mamma oppskriften på disse kakaene på en tilfeldig blogg. Jeg skrev da ned oppskriften og testet den ut. Det var som å få tilbake en del av barndommen! Nå vil jeg gjerne dele denne oppskriften med dere!

Det finnes to oppskrifter, alt avhengig av hvor mange smørkaker dere vil ha. Den største holder til 100 smørkaker om jeg ikke husker. feil. Selv lager jeg kun den minste da denne holder til 25-30 stk. Jeg vil dele begge oppskriftene med dere slik at dere selv kan velge hvilken dere vil følge. Den minste oppskriften vil være den som står i parantes bak ingrediensene. 

Ingredienser til deigen

♥ 1 L vann (3,5 dl)

♥ 300 g sukker (100 g)

♥ 150 g fersk gjær (1 pk) Jeg brukte tørrgjær og det fungerte fint.

♥ 275 g margarin (90 g)

♥ kardemomme etter ønske

♥ mel til passe deig

Ingredienser til smørkremen

♥ 300 g romtemperert smør, usaltet. (100 g)

♥ 300 g sukker (100 g)

♥ kanel i ønsket mengde

Fremgangsmåte:

Start med å smelte smøret i kjele, og bland så med lunkent vann. Vent til dette er under 37 grader, og bland så inn gjæren. Ha deretter i sukkeret og kardemommen, og pisk dette sammen. 

♥ Ha i litt og litt mel helt til du har en smidig deig. Pass på å ikke ha i for mye slik at den blir hard og tørr. Sett dette til heving i 30 minutter, eller til deigen er hevet til dobbel størrelse. Jeg satte bakebollen inn i ovnen da denne var lunken etter at jeg hadde stekt noe tidligere på dagen. Om dere skal prøve dette MÅ dere passe på at ovnen ikke er for varm slik at dere dreper gjæren. 

♥ Når deigen har hevet, skal man forsiktig dele den inn i like store emner. Jeg startet med å dele deigen i to, så i to igjen og fortsatte slik frem til jeg hadde 26 biter. Disse pølsene skal være på ca 8-10 cm. Trykk så forsiktig pølsen ned på et bakepapir slik at den ikke er høyere enn 1 cm i tykkelse. Om dette ikke gjøres forsiktig vil deigen miste luftigheten og kakene vil måtte forheve lengre. Før kakene settes til forheving, skal de stikkes med gaffel slik at hele kaken er full av hull. Dette er for at toppingen skal sette seg godt. 

♥ Bland sammen alle ingrediensene til toppingen og smør et godt lag over hele kakens overside. Sett så kakene vekk til heving. Disse skal heve til ca dobbel størrelse. Igjen satte jeg mine inn i ovnen, denne gangen på varmluft på rundt 30-40 grader med ovnsdøren på gløtt slik at det ikke skulle bli for varmt. Dette fører til at en ikke kan sette ovnen på for fullt før kakene er ferdig hevet. Om du ønsker å heve disse på andre måter, kan du sette ovnen på 180 grader med en gang.

♥ Kakene stekes på midterste rille i 6-9 minutter. Kakene vil da se rå ut ved første øyenkast, men vil etter 9 minutter garantert være ferdige. Lar du disse stå inne til de blir lyse brune, vil kakene være tørre og ødelagte. La de derfor aldri stå inne i mer enn 9 minutter, selv om de ser lyse og uferdige ut. Det er slik de skal være. Kakene er best når de er ferske, men kan også fryses ned. 


#oppskrift #baking #bake #mat #foto #minner #nettavisen

Oppskrift ♥ nydelige sjokoladecookiesI dag vil jeg dele disse nydelige herlighetene med dere. Alle som kjenner meg, vet at jeg er en sikkelig kake-moms, og er det godsaker til stede, ja, da kan jeg love at jeg sitter i nærheten og gomler i meg. Og går jeg tom for godsaker, vel, da lager jeg meg disse! De beste sjokelade cookiene jeg har smakt. Oppskriften er jeg fakstisk usikker på hvor jeg har fått ifra, men jeg har med tiden lagt til et par ingredienser som jeg mente ville passe inn. ♥ 100g smør ♥ 3 dl sukker ♥ s 3/4 dl hvetemel ♥ 1 1/2 ts bakepulver ♥ 1 ts vaniljepulver ♥ 1 dl kakaopulver ♥ 2 egg ♥ kokesjokolade ♥ 2 spiseskjeer mørk sirup♥ 

Tidligere bestod ikke denne oppskriften av kokesjokoladen og sirupen. Selv opplevde jeg at sirupen ga seigere og mykere cookies. Sjokoladen taler for seg selv, det er ikke sjokoladecookies uten sjokoladebiter! Har dere lyst til å prøve noe nytt, kan dere jo tilsette hvit sjokolade eller kanskje nøtter. Fremgangsmåten er utrolig enkel, en kan rett og slett ikke gjøre stort feil. 

♥ Sett ovnen på 180 grader. 

♥ Visp sammen sukker og mykt smør (ikke smeltet) og ha så i ett og ett egg. Jeg brukte min elskede Kenwood-maskin til å lage hele deigen, men du kan også gjøre dette for hånd. 

♥ Tilsett alle de tørre ingrediensene forsiktig, litt etter litt, i det våte. Hakk opp sjokoladen i ønskede biter og rør disse inn i deigen. pass på at sjokoladen er fordelt jevnt i hele deigen. 

♥Rull reigen til små baller, omtrent på størrelse med en 20-kroning. Disse kan om ønskelig rulles i melis. Pass på å ha godt mellomrom mellom ballene på stekebrettet.

♥ Stekes midt i ovnen i ca 10-12 minutter. 

Til slutt er det bare å nyte de nydelige cookiene! 

#matlaging #kaker #oppskrift #hjemmelaget 

oppskrift - energibarer

For en liten tid tilbake prøvde jeg ut en oppskrift som jeg bare må dele med dere. Jg tror inspirasjonen kom fra Caroline B. Eriksens blogg, men oppskriften er blitt noe endret på på grunn av mangel på ingredienser fra min side. Til tross for improvisasjonen, ble disse overraskende gode og jeg endte opp med å gafle innpå som om det skulle vært kake.. Jeg er ingen ernæringsekspert, men disse fungerte ypperlig som mellommåltider. Ikke er de vanskelige å lage heller! Og om jeg har forstått det rett, kan du egentlig bruke nøyaktig det du selv ønsker. Det var absolutt ikke nødvendig å tilsette sukker, og det kommer fra en skikkelig sukkerelsker. 

Ingredisensene ser dere på bildet over. Jeg har, for å være helt ærlig, ingen nøyaktige mål til denne oppskriften. Jeg tror ikke det er så farlig så lenge en ikke tar for mye væske. Grunnen er at massen skal være såpass seig at den holder seg når du tar i den. Jeg brukte ca 1 stor håndfull hakkede dadler, 1 håndfull fiken og rundt 1 dl mandelmel . Jeg brukte ca 2 dl kokosmasse og til sammen ca 1,2 dl gojibær, tranebær og rosiner som jeg hakket i passe størrelse. 3 spiseskjeer kakaopulver (smak og behag). Alt dette kjørte jeg i kjøkkenmaskinen før jeg tilsatte ca 5 spiseskjeer lunken kaffe.  Når massen er passe seig, trykkes den i ønsket tykkelse utover på bakepapir og avkjøles i kjøleskapet. kutt så opp i ønskede biter og oppbevar dem i kjøleskapet frem til servering. 

 

Disse må dere prøve ut! 

#mat #kosthold #oppskrift #foto #fitness #helse

, Kristiansand

hits