august 2016

Et helt nytt baderom

Da vi overtok båten i mars, var alt et kaos innvendig. For det første hadde ikke forrige eier muligheten til å rydde ut tingene sine, så dette ble Jakobs oppgave mens båten ennå lå i Bergen. Mye ble tømt ut på de få dagene han hadde før seilturen hjem begynte, men mye måtte også bli ryddet ut her i Grimstad. Blant annet hadde en bokhylle blitt røsket av hektene sine på grunn av noen ubehagelige bølger på vei til Grimstad. Alle overflater var fulle av mugg. I tillegg var alt av skap og andre hulrom fylt opp med mugg og søppel som for oss hadde null verdi. Vi måtte sortere og kaste, rydde og vaske. Heldigvis gikk dette rimelig fort og smertefritt, og vi flyttet inn i vårt nye hjem. På det tidspunktet hadde vi følgende boltringsplass; stuen, soverommet vårt og toalettet. De tre resterende soverommene, det andre badet og cockpit var fylt opp til randen av ting. Vi ante ikke hvor vi skulle gjøre av noe som helst, for veldig mye var uferdig. Ingen av badene hadde oppbevaringsplass, klesskapene var fulle av mugg og dårlige løsninger, soverommene ble brukt som bod mens vi prøvde å finne ut av hvor alt skulle, hva vi skulle beholde og hva som skulle kastes. 

Mye har heldigvis skjedd siden den tid, og vi kan nå bruke hele tre av fire soverom, cockpitteltet og begge badene. Det resterende soverommet brukes ennå som klesrom da jeg ikke har fått ut finger'n og begynt på klesskapene ennå. Et av de tre soverommene som er i bruk, brukes nå som hobbyrom/verksted og er stadig i bedring. De to andre soverommene brukes til oss og eventuelle gjester. 

Det var nydelig å få tatt i bruk begge badene. De av dere som har fulgt denne bloggen en stund husker kanskje at jeg bygde noen hyller til det ene badet vårt. Dette utgjorde en betydelig forskjell på badets funksjonalitet da vi endelig kunne oppbevare alt av toalettartikler der de hører hjemme. Vi ble så fornøyd med denne løsningen at vi bestemte oss for å gjenta den på bad 2. Dette badet brukes som våtrom, og er identisk med bad 1. Fremgangsmåten var derfor helt lik, men for de av dere som ikke har fått med dere oppussingen av bad 1, skal jeg gi dere fremgangsmåten, før- og etterbilder. Så dette var altså utgangspunktet mitt. Et skall. Det første jeg gjorde var å bestemme meg for hva jeg ville ha i hyllene. Hvilken høyde skulle hyllene ha, hvor mange etasjer og hvor skulle hva stå. Deretter målte jeg opp bredde og dybde på hvert av stedene jeg ønsket å plassere hylleplatene. I et hus er dette nokså enkelt, men i en båt, hvor ingen ting er rett eller likt, er det alltid lurt å måle en gang ekstra.


Etter å ha samlet all informasjon jeg trengte, dro jeg av sted for å handle materialer. Disse ble kuttet opp i riktig størrelse og pusset ned før jeg gikk videre til beisingen. Jeg valgte en drivved-farge til badet, og kjøpte et literspann fra Jotun. Jeg ga hver av hylleplatene et par strøk slik at de var godt dekket på alle sider. Deretter lot jeg de tørke en god stund før jeg på nytt gikk inn for å måle. Denne gangen tok jeg med med platene inn. Det jeg gjorde for å merke plassen der jeg ville ha hver enkelt, var at jeg brukte maskeringsteip som jeg festet under platen mens den sto på stedet jeg ønsket. Etter dette kappet jeg til små lekter som vi skrudde inn i veggen for å holde platene oppe. 

Bad 1. Her er to av tre hyller festet, mens øverste kun er markert.


Da jeg holdt på med hyllene til bad nummer to, var det et veldig vekslende vær her på sørlandet. Noen av hylleplatene ble derfor søkk våte og jeg kunne derfor ikke lakke de ferdig på grunn av fuktigheten i treet. Noen av platene er derfor noe halvferdige, men veldig funksjonelle. Lektene er skrudd opp, men bordene er ennå ikke skrudd fast (noe de forøvrig ikke trenger heller, de sitter som støpt). Nå kan vi oppbevare alt av håndkler, såper, vaskeartikler og lignende inne på badet uten å måtte bære det ut hver gang vi ønsker å ta en dusj. Det er fantastisk befriende, og båtlivet føles tusen ganger bedre. Under kan dere se før/etter. 

Ganske stor forskjell med tanke på oppbevaringsmuligheter her, ja. Disse to prosjektene er kanskje noe av det smarteste jeg har gjort så langt og gjorde en vesentlig forskjell. 

#DIY #håndarbeid #oppussing #interiør
 

I kjente farvann

Hele to måneder er gått siden sist, og her i Njord begynner vi å legge sommeren bak oss. Det har vært en spennende, utfordrende og lærerik sommer for oss begge, det kan man vel trygt si. Jakob har seilt fra Gran Canaria til Norge i noe som kan betegnes som en badebalje, hvertfall seilemessig sett. Turen innebar mye konsentrasjon, lite mat og nok av bekymringer for hvordan jeg og Njord hadde det her i Norge uten han. På en annen side fikk han gjøre det han elsker, nemlig seile og å prøve ut nye ting. Turen tok alt i alt rundt fem uker, og Jakob kom derfor hjem rundt midten av juli. Hele historien, detaljene om turen og følelsene rundt det hele, sett fra Jakobs side, tror jeg at jeg skal overlate til han selv å fortelle. 

For min del har denne sommeren bydd på både opp- og nedturer, flest oppturer vel og merke. Det var spesielt utfordrende å måtte håndtere alt som skjedde med Njord mens Jakob var borte, men nå som ukene har gått, føler jeg meg stolt og takknemlig for alt jeg har lært denne sommeren. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at jeg, en naturlig skeptiker, skulle styre en 44 fots seilbåt mer eller mindre alene, lære meg å legge til fjellsider for så å klare å styre den vekk derifra igjen. Det er noe jeg aldri hadde trodd skulle skje, men som jeg er veldig stolt av. 

Det var fantastisk å få Jakob tilbake til Norge igjen. Mye fordi jeg savnet han etter at han hadde vært borte i fem uker, men mye også fordi jeg var så sliten etter å hele tiden være på vakt etter nye problemer. Kort tid etter at Jakob var komet tilbake, flyttet vi Njord nærmere havnen hvor vi ellers ligger. Et av de kanskje aller største problemene våre i sommer var en tett septiktank som vi prøvde å løse med saltsyre. Det viste seg at septiken var skikkelig tett, og på et tidspunkt var vi en smule bekymret for at tanken skulle...eksplodere.. Men etter mye jobb, en del bekymringer og luguber lukt, fikk vi løst opp problemet. 

I sommer hadde vi også for første gang overnattingsgjester i båten. Den aller første var ei venninne av meg som kom kjørende fra min tidligere hjemby, Langesund. Hun var faktisk så heldig å få være med på hele redningsskøyte-episoden. Gjett om jeg hadde dårlig samvittighet i ettertid, må jo ha skremt livet av jenta. Men hun er tøff og tok det hele med en god dose latter. Senere på sommeren fikk vi besøk av Jakobs mamma, noe som var veldig koselig og avslappende. Gjesterommet ser ut til å fungere utmerket, og har klart å holde seg ryddig mellom besøkene. Verkstedet (hobbyrommet) er heller ikke så verst nå, og begynner å se riktig så bra ut. Klesrommet er fremdeles overfylt, men hey, noen prosjekter må vi jo ha utover høsten også. 

I begynnelsen av august flyttet vi tilbake til gjestehavna i Grimstad. Her er planen å bo frem til neste sommersesong. Ryktene sier at det er rekordmange båtboere i havna i år, noe som er utrolig gøy å høre. Jeg gleder meg veldig til å oppleve høsten på havna. Spesielt mye gleder jeg meg til kveldene i cockpitteltet med havnefolket og godt humør. 

 

 

, Kristiansand

hits