mai 2017

Den siste måneden

I det siste har det blitt mye babysnakk, jeg innser det. Saken er den at store deler av dagen min dreier seg om nettopp baby og graviditet, og det er ikke mye energi til overs til stort annet for tiden. Vi holder fremdeles på med alle prosjektene våre, men ettersom Jakob jobber og jeg har et energilager på størrelse med en fyrstikkeske, går ting litt i rykk og napp. På en annen side passer vi på å kose oss i godværet som har prydet sørlandet de siste dagene, og nyter disse siste ukene med ro og alenetid. Innen den neste måneden vil lillegutt være i armene våre, og fokuset vårt vil nok stort sett være rettet mot han. 

I dag er vi kommet til 37+0, altså er vi på vei inn i den 38. uken (for de som forstår seg på den logikken). Fra og med i dag regnes han ikke som prematur dersom han skulle melde sin ankomst litt før tiden. Helt ærlig hadde det ikke gjort meg noe om han var litt rastløs på å komme ut, for det merkes virkelig på kroppen at det nå kun er drøye tre uker igjen til termin. På mange måter føler jeg meg heldig, for jeg har sluppet unna bekkenløsning og svangerskapsforgiftning. Likevel kjenner jeg ubehageligheter fra både rygg og underliv, og puster som en KOLS-pasient bare jeg går opp trappen. Synet mitt har i grunn bare blitt dårligere og dårligere, og jeg håper det vil normalisere seg kort tid etter fødsel. Dessuten er nesa mi skvær tett 24/7, og jeg skjønner nå hvor irriterende det må være å være allergisk om sommeren. Varme og tett nese er lite kult! Barnerommet begynner å bli klart for innflytting, og mangler nå kun et par hyller på veggen og litt rydding. Babyklærne ble vasket for et par uker siden, og er nå pent brettet og lagt inn i kommoden på barnerommet. Stellebordet driver jeg ennå å flytter frem og tilbake, da jeg ikke klarer å bestemme meg for hvor det tar seg best ut. Men det viktigste er jo tross alt at det står klart til bruk. Barnevognen som vi har fått av mine foreldre og besteforeldre, tenker vi å hente i løpet av dagen. Jeg gleder meg så mye til å få den i hus og bare stirre på den. Den vognen har jeg hatt lyst på siden før jeg ble gravid, og er rett og slett nydelig. I tillegg har vi en noe lettere vogn, som vi kjøpte brukt. Denne blir nok mest brukt på reise og butikker da den er nett og enkel å håndtere inn/ut av bil. 

Her om dagen mottok vi endelig den nydelige barnesengen som har gått i arv i Jakob sin familie. Planen for den sengen er at den skal stå på vårt soverom, slik at den får blitt brukt av lillegutt så mye som mulig. Sengen fikk seg litt juling under transport, og trenger litt pleie før den kan gjøres helt klar for bruk. Bilder av den prosessen vil bli lagt ut her senere. 

Det er lett å kjede seg i denne ventetiden, spesielt de dagene hvor "alle" er på jobb. Heldigvis har været vært helt knall de siste dagene, noe som hjelper mye på humøret. Skogen rundt huset begynner å få en flott grønnfarge, og planteprosjektet som jeg og mamma har holdt på med, begynner endelig å ta seg opp igjen. Det var en periode hvor det så ut til å gå riktig galt med de sådde spirene, men nå som været har tatt seg opp så ser det ut til at det hele skal gå riktig så bra. Hagen har jeg også noen planer for, men det er nok et prosjekt som må fordeles ut over flere uker fremover. For å få tiden til å gå, og for å ikke bli alt for utålmodig, har jeg satt meg selv det målet om å i det minste lese ferdig boken jeg holder på med før fødsel. Da har jeg noe å holde på med om dagen, som ikke krever for mye energi, samtidig som jeg føler at det er noe jeg må rekke før de siste ukene flyr forbi. 

#gravid #graviditet #uke37 #uke38 #familie #hverdag #tredjetrimester #høygravid

40 dager og høygravid

I går kom vi til nok en milepæl i dette svangerskapet. 240 dager unnagjort (avhengig av regnemetode) og nå kun 40 dager igjen til termindato. 40 dager, det er helt sykt! Vi snakker mindre enn halvannen måned her, og det er hvis han i det hele tatt bestemmer seg for å bli inni der tiden ut. De viktigste tingene er heldigvis på plass, og det vi eventuelt mangler, skal vi nok klare oss uten frem til vi er kommet hjem igjen fra et eventuelt sykehusbesøk. Sengen på barnerommet er ferdig montert, dyner og diverse sengetøy er på plass, klær i diverse sorter og størrelser er på plass og mangler kun en runde i maskinen før de er klarert for kles-kommoden. Stellebordet er bært inn på rommet, men jeg klarer virkelig ikke å bestemme meg for plassering. Heldigvis er ikke det akkurat det mest kritiske, så den usikkerheten klarer jeg fint å leve med enn så lenge. 


Etter hva jeg har lest meg opp om på nett, betyr kun 40 dager igjen at jeg nå regnes som høygravid. På mange måter hadde jeg forventet at jeg kom til å føle meg mye større enn hva jeg gjør nå. Jeg forventet XL whale size, men føler meg i grunn nokså lita til å kun ha snaue 6 uker igjen. På en annen side merker jeg jo at magen virkelig har poppet den siste tiden, og det merkes godt at det ikke er lenge igjen. Trøttheten og den utmattede følelsen har smøget seg tilbake til meg, og kondisen er helt skakk-kjørt. Halsbrannen har jeg heldigvis kun kjent ordentlig til et par ganger, og ellers må jeg bare ta hensyn når jeg merker at jeg tøyer strikken litt langt. 

Lillemann er fremdeles veldig aktiv om dagene, og spreller godt når han føler for å få beveget litt på kroppen. Vi snakker armer og bein som skyter inn i hofter, ribbein, bekken eller rygg. Alt avhengig av hva han føler for der og da i grunn. Er han ikke fornøyd med liggestilling, snur han seg mer enn gjerne, og hele magen min gjør en slags bølgebevegelse. Han ligger visstnok med hodet ned, noe som er godt, for jeg kjenner jeg er lite giret på noen setefødsel. Det spennende nå blir å se når han bestemmer seg for å møte verden på utsiden av magen. Selv har jeg tippet at det må bli en torsdag, og da sannsynligvis tre dager etter terminen som er på en mandag. Personlig har jeg ingen verdens ting i mot om han skulle velge å komme tidligere, men jeg tør ikke ha forventninger om en fødsel før termindato. 

For de det skulle være interessant for (og da meg selv inkludert) så legger jeg med en liten graviditetsoppdatering for den 35. uken som nå nærmer seg slutten. Jeg vet det kan være vanskelig å følge med på dette uke-systemet som er for de gravide, og det tok lang tid før Jakob hang med. Det er nå uansett ikke så alt for viktig å vite forskjellen på uke 35 og 34+5, spesielt ikke for dere der ute som ikke er gravide :) 

Graviditetsuke: 35 (34+6)
Babyens størrelse: ca. 42 cm og 2,3 - 2,5 kg, omtrent som en honningmelon
Vektøkning hos mor: ca. 14 kg (som jeg i grunn ikke helt ser hvor har gjort av seg, annet enn på magen selvsagt)
Kjønn på babyen: gutt ♥

Cravings: i grunn har jeg hatt veldig lite av dette i svangerskapet, noe som overrasket meg ettersom jeg hadde forventet noen voldsomme sug etter for eksempel godteri osv. Men jeg er vel nokså avhengig av å ha frukt i huset, og melk klarer jeg meg dårlig uten. Dessuten blir jeg i dårlig humør om jeg ikke får i meg noe skikkelig søtt og usunt i løpet av dagen. 

Innkjøp unnagjort: Det meste har vi egentlig fått i gaver av familie og venner, men til nå har vi følgende i hus; Barneseng på barnerommet, en av to vogner, stellebord m. matte, diverse klær i størrelse 50 og 56, nok bleier til å skifte på en hel barnehage, dyner, sengetøy, pledd, smokk, flasker, babycall, bamser, diverse hudprodukter, diverse stelleprodukter, stelleveske, bæremeis og diverse ting som ikke er så nødvendig den første tiden. 

Det vi mangler: Vi har bestilt oss en vogn som blir hovedvognen. Denne har vi fått av mine foreldre og besteforeldre, og blir nok hentet hjem til oss om et par uker. Sengen som vi skal ha på vårt soverom, får vi av Jakob sine foreldre, og jeg er litt usikker på når vi får denne på plass. Vippestol, støtte til badekar, diverse kluter og håndkler, termometer til baby og vann, og sikkert ennå mer som jeg ikke kommer på nå. 

Plager: Her føler jeg meg egentlig heldig, for selv om jeg har mine plager, har jeg sluppet unna bekkenløsning og slikt. Det jeg er mest plaget med er jo lavt blodtrykk og utmattelse. Utenom det har jeg begynt å få veldig rastløse bein om natten, noe som er voldsomt irriterende. Jeg har også fått en del kynnere i det siste, og føler meg tungpusten stort sett hele tiden. Pulsen min løper løpsk til tider, noe som kan være ganske ubehagelig, men som heldigvis går over. 

Fødselsforventninger: Jeg har egentlig ikke tenkt så veldig mye på fødsel, og aner absolutt ikke hva jeg går til. Det jeg er inneforstått med er at det blir helt sinnsykt vondt og at jeg kommer til å ha null kontroll. Da tenker jeg egentlig bare at det får bli som det blir, og at jeg bare får bite tenna sammen og komme meg igjennom det. I tillegg vet jeg jo at Jakob skal være der, og jeg får prøve å bruke han godt. Jeg har ingenting imot smertelindring, så her kommer jeg nok sikkert til å ta imot alt jeg får tilbudt. I slutten av måneden skal vi til sykehuset nærmest oss for en samtale med de som jobber på fødeavdelingen der. Da skal vi gå igjennom alt i forkant av fødsel og opphold der, og jeg kjenner det hele virker så nærme og så fjernt på en og samme tid. Tanken på at vi om drøye måneden er foreldre er både overveldende og fantastisk. Men helt ærlig tror jeg ikke noen av oss vil innse hva vi er på vei inn i før vi står der med den lille gutten i armene våre ♥

, Kristiansand

hits