mai 2016

Solskinnsdrikk på dekkNå som sommerværet begynner å komme mer og mer, kan det være deilig med en forfriskende leskedrikk. Jeg elsker å teste ut nye oppskrifter og råvarer, og denne gangen sto vannmelon for tur. Det finnes ingen fasit her, så bruk det du har tilgjengelig. Selv tok jeg i bruk appelsin, jordbær, vannmelon og sprite. Appelsinen presset jeg slik at det ikke skulle bli så mye fruktkjøtt i drikken. Jordbærene og vannmelonen mikset jeg sammen med litt sprite i en blender. Når massen var flytende, hadde jeg alt over i en karaffel før jeg spedde på med sprite. Om du ønsker ekstra mye kullsyre kan du koble den til en sodastreamer. Når en lager slike drikker, kan det fort danne seg et slags skumlag på toppen. Om du ønsker dette vekk kan du enkelt sile drikken før servering. Drikken gjør seg også godt som drink. Jeg gleder meg til flere solskinnsdager på dekk. Fingre og tær er krysset for en god og varm sommer med mange soldager. Om det blir slik, finner dere meg i hengekøyen med nok et eksemplar av denne drikken og en god bok. Jeg får sommerfugler i magen av å tenke på det. Må bare årets sommervær bli bedre enn fjorårets..

5 positive og 5 negative ting ved å bo i båt

Det er nå gått to måneder siden vi flyttet inn i Njord og startet vår seilbåttilværelse. Jeg har lært båtlivet å kjenne, både positivt og negativt. Noen aspektere overrasket meg veldig, mens andre må jeg jo si at jeg så komme. Før vi kjøpte oss seilbåt, fortalte Jakob mye om hvordan livet på havet er, og hva jeg kunne forvente meg av det. Likevel fikk jeg meg en del overraskelser både den ene og den andre veien. Så om du vurderer båtlivet, eller prøver å overtale en annen til å flytte fra solidt terreng, her har du en liste over topp fem positive og negative ting ved å bo i båt. 


 

Fem positive: 

  • Det sosiale. Jeg vet ikke om havnen vi bor på har usedvanlig godt miljø, men båtlivet er veldig sosialt. En føler på en måte at en konstant er på ferie, noe som gir en behagelig og avslappende atmostfære. Ting blir liksom ikke så farlig og en reserverer seg mindre enn en kanskje vanligvis gjør. Selv merket jeg dette veldig godt. I løpet av en uke i havna hadde vi hatt mer besøk enn på 2 år. Noen vil kanskje mene at det høres slitsomt ut, men overraskende nok så er det veldig fint. Alt er bare veldig naturlig, avslappende og behagelig. Og folk tar nei for et nei. 
  • Vi kan flytte hvor vi vil uten å måtte pakke en eneste pappeske. Er det en ting jeg har fått i vranghalsen nå så er det pappesker. Jeg er bare så lei av å pakke ned ting, pakke opp ting, pakke ned osv. Nå som vi har et mobilt hjem, trenger vi ikke å bekymre oss. Så lenge vårt neste hjemsted er langs vannet, er vi klare til flytting etter en times rydding. Ganske så praktisk, spør du meg. 
  • Rengjøring er blitt en lek. Det er så vanvittig deilig å kunne ta frem støvsugeren, slå den på, strekke armene ut og gå et par meter rundt i sirkel for så å slå den av. Og that's it! Støvsugd hjem på under 5 minutter. Husarbeid er jo som en lek nå som vi bor i båt. Ikke er det mange møbler som står i veien heller. Alt av møbler og slikt er jo fastmontert og går helt ned til gulvet. Jeg trenger derfor heller ikke bekymre meg for skremte hybelkaniner som har gått i dekning under sofaen osv. 
  • Økonomisk. Om du er på utkikk etter en billig bolig, vil jeg absolutt anbefale deg båtlivet. En båt er som regel betydelig rimeligere enn en leilighet. Utgiftene en må ut med for vedlikehold og slikt vil også være betydelig lavere enn ved et hus. Ting kan selvsagt skje, og det å bytte en mast eller seilgarderobe er selvsagt ikke gratis, men om en skal se på den normale slitasjen, kommer båtlivet ut ganske så økonomisk. Så kan en jo velge hvor en vil ligge året rundt. Selv bor vi med Njord på en gjestebrygge hvor vi betaler en viss sum i måneden for strøm, internett osv. Denne prisen kan variere ganske mye fra havn til havn, spesielt om sommeren. Planen vår er å ligge på en holme når gjestehavnprisene øker til sommeren. 
  • Sommerlivet. Jeg tror dette punktet taler for seg selv, men jeg velger å si litt om det likevel. Jeg har hørt at det å bo i båt når sommeren kommer er helt fantastisk. Likevel ble jeg overrasket over hvor nydelig det var å sitte på dekk da den første varme dagen kom til byen. Det må rett og slett oppleves! I tillegg er det ypperlig å kunne henge opp klesvasken mens en er på tur. De dagene det blåser litt ekstra mye, kan vi sitte med kalesja oppe og likevel kjenne sola og naturen. Jeg gleder meg enormt til sommernettene som kommer. 

 

Fem negative (mindre positive): 

  • Klukkelydene. De kan være sjarmerende, de kan være beroligende, men når du prøver å sove fordi du må opp om 6 timer skulle du ønske de ikke var der. Jeg er i grunn veldig glad i å ha smålyder rundt meg. Jeg takler det svært dårlig når alt er stille. Derfor skulle en tro at disse klukkelydene ikke kom til å plage meg, men det gjør de altså. Jeg kan holde på å gå fra vettet når jeg først henger meg opp i det. Så har vi også alle tauene og fendere som gnir og gnukker til alle døgnets tider. Det har hendt flere ganger at jeg har måttet sove med "sov i ro". 
  • Alle blåmerkene. Jeg har aldri hatt så mange blåmerker som etter at jeg flyttet i båt. En båt er litt som en leilighet, bare at alt er mye, mye mindre. Utenom møblene selvsagt, de står der, i veien hver gang jeg skal forte meg. Jeg sparker borti, snubler over, dunker hodet, slår en arm. Båten er over alt!
  • Når toalettet ditt blir offentlig. Foreløpig leier vi toaletter, dusj og internett + strøm av havneanlegget, noe som fungerer veldig bra. Men nå som sommeren står for tur, begynner det for alvor å ta seg opp med besøkende på havna. Disse er som regel på utkikk etter et toalett, og blir ikke veldig glade om jeg forteller dem at de ikke får komme inn. Jeg føler at jeg må dele toalettet mitt med alle, selv om jeg egentlig ikke må det. Det er svært ubehagelig når foreldre kommer løpende etter meg, i det jeg kommer ut av toalettet, kun for å spørre om de også får komme inn. Hva svarer man egentlig da?
  • Alt tar lengre tid i en båt. Er det noe jeg har lært meg, så er det at alt tar mye lengre tid i en båt enn det ville gjort ellers. Jeg tror det har med plassmangelen å gjøre. Matlaging tar mye lengre tid. Her må du hvertfall regne en halvtime ekstra, om ikke mer. Rydding, sortering og ommøblering tar serdeles lang tid. Så om du vil bo i båt så må du smøre deg med mye tålmodighet. 
  • Spesialbygd-meg her og spesialbygd- meg der. Det finnes ikke en eneste ting som er standarvare i en båt. Her er alt spesialbygd og koster skjorta. Ta for eksempel madrassene, komfyren, vaskemaskin, kran til vasken osv. Alt er spesialbygd og må kjøpes hos dyre forhandlere eller ebay. Heldigvis er det sjeldent en må gjøre slike kjøp, men det er veldig tungvint å forholde seg til om en ønsker å få noe gjort. Båtlivet er veldig fint og jeg er veldig glad for at jeg turte å ta det steget. Men det er selvsagt ikke bare rosenrødt å bo i en båt heller. Det finnes alltid noen hakk i plata, men helhetsopplevelsen av det å bo i båt er veldig, veldig bra. Jeg håper dette hjalp dere til å få en liten oversikt over båtlivet .

#båt #baat #båtboerne #baatboerne #sommer #økonimi #friluftsliv 

Skinnende rene utemøbler på 1-2-3!

Det er rart, og nesten litt skremmende å tenke at vi nå går inn i siste halvdel av mai måned. Sommeren står for tur, noe som betyr at det er på tide å finne frem vaskefilla. Jeg regner med at jeg ikke er den eneste som har opplevd å sitte igjen med nærmest grønne utemøbler etter en lang vinter. En kan skrubbe seg halvt i hjel på slike utemøbler, og ender som regel opp med et halvbra resultat og en ødelagt skulder. Båtmøbler er absolutt ingen unntak, snarere tvert imot. Her syntes jeg skitten sitter hundre ganger bedre, og i alle mulige vinkler og former. 


Bilde fra i fjor sommer , etter vask. 

I og med at vi dro på en nokså tidlig ferie i fjor, lot jeg vask av utemøblene vente til juli. Møblene var ikke bare fulle av grønske og flekker, men hadde i tillegg tørket skikkelig inn. Da jeg startet å vaske var jeg motløs. I et siste forsøk fant jeg frem ovnrensen som jeg hadde i hus, sprayet denne på de skitne områdene og vasket. Utrolig nok kom alt av, og plastbordet ble skinnende hvitt igjen. Jeg hadde ikke regnet med at dette skulle være så veldig effektivt, og tok derfor ingen bilder av bilder før jeg startet. Men jeg kan love dere at det så helt grusomt ut. Jeg startet selvsagt med de værste flekkene for å se hvor god effekt denne hadde på skitt, noe som resulterte i noen mindre illustrerende bilder av hvor bra dette fungerte. Bildene dere ser under er "før"-bilder av noen "midt på treet" ille flekker. Alle ble borte med ovnrensen. 

Før-bilde fra i fjor sommer 

Jeg testet denne kun ut på plastmøbler, og vil anbefale dere å prøvespraye på et mindre synlig område før dere slår dere løs. Jeg prøvde av en eller annen grunn ut denne på et malt bord, noe som resulterte i skjolder som var svært ulekre. Jeg har ikke turt å teste denne på båten ennå, men tror det skal gå helt fint å bruke den på alle plastdeler. 

Har dere noen gode tips til hvordan en kan få møbler pene og rene? 
 

DIY: Hengepotte

Nå har jeg lyst til å vise dere et av mine aller nyeste prosjekter, svevende blomsterpotte. Inspirasjonen til dette prosjektet fikk jeg etter en tur på plantasjen hvor de hadde hengepotter. Slike potter er fantastiske å ha i båten, da de ikke velter og søler jord utover. De er i tillegg billige å lage, lite tidkrevende og ser lekre ut. Det eneste du trenger er tau i ønsket farge, blomsterpotte eller lysholder og en liten blomst. Hvor mange tråder du trenger, avhenger av størrelsen på potten som skal oppi. Du kan også regulerer størrelsen utifra hvor store "hull" du lager. Selv brukte jeg 8 tråder. 

Start med å samle alle trådene og lag en knute nederst. Pass på at denne knuten er solid nok til å bære vekten av potten du vil bruke. Potten jeg tok i bruk veide veldig lite, og knuten ble derfor denne enkle versjonen som dere kan se på bildet under. 


Deretter teipet jeg fast knuten til en bolle slik at den skulle holde seg i ro. Dette er ikke nødvendig, og kan for noen bli mer tungvindt enn hjelpsomt. I et nytt forsøk ville jeg startet med å lage en knute mellom to og to tråder, altså fire knuter. Trådene som skal knytes er de som ligger side om side, eller "naboen" som en også kan kalle det. 

Etter at de fire første knutene er laget, skal fire nye lages. Denne gangen må du splitte parene og fordele de på naboene, slik at mønsteret blir "sikk-sakk", som vist på første bilde. Det kan virke veldig forvirrende når en kun leser fremgangsmåten, men jeg tror dere vil forstå det så snart dere sitter med trådene i henda. Antall knuter avhenger av antall tråder. Pass på å alltid bruke partall!! 

Min prøverunde ble noe klønete og ga et noe usymmetrisk mønster. Måten en kan sjekke symmetrien på er å dra i trådene, som vist på bildet over.  Om knutene da er på lik høyde, vil også resultatet være symmetrisk.  Husk hele tiden å tilpasse høyden etter potten slik at knutene slutter i lik høyde med pottekanten. Dette er selvsagt smak og behag. 

Til slutt må du knyte endene sammen. Dette gjorde jeg ved å lage en enkel knute. Tilpass dette etter blomsten du vil ha oppi. Selv valgte jeg å ha denne knuten nokså høyt oppe på trådene da jeg syntes det er det fineste. I tillegg hadde jeg en nokså høy plante oppi, som gjorde at jeg ikke kunne ha knuten så mye lavere. 

Test potten og plasser blomsten. For å kunne henge opp potten må du lage en slags løkke på tådsamlingen. Jeg valgte å lage en ny knute litt høyere oppe, noe som fungerte veldig fint. Denne knuten må være sterk nok. Hvis ikke risikerer du en blomsterpotte i hodet når du minst venter det. Heng potten opp et egnet sted og nyt! 

Har dere gjort noe lignende før? :)

Slik oppbevarer du enkelt, trygt og effektivt!

Det er ingen hemmelighet at det å flytte inn i en båt krever noen omjusteringer og tilpasninger. For min del har dette med plass vært det største probemet. Det er ikke nødvendigvis det at vi ikke har plass til så mye som er problemet, men heller det at vi har så mange ting å gå igjennom. Da vi flyttet ut av leiligheten, hadde vi ganske dårlig tid på slutten og måtte derfor droppe sortering og eliminering av eiendeler. Vi endte opp med unødvendig mye skrot i båten og det er her vi er nå. Det er ikke det at det er vanskelig å få plass til det vi vil ha her, men det er vanskelig og tidkrevende å gå igjennom alt på et så lite område. På en annen side er det deilig å faktisk måtte kvitte seg med de tingene som for oss nå er blitt helt unødvendig. Noen ting er helt klart at vi må beholde, som for eksempel sengetøy, arvesaker eller lignende. Disse tingene blir enten satt i båten eller på lager. Andre ting som bøker, dvd'er og klær kommer i en gråsone, noe som gjør det vanskelig og tidkrevende å sortere. Noen bøker vil jeg beholde, andre er jeg glad i. Så har vi de som jeg tenker at jeg muligens hvis-at-om-at kommer til å lese. Det er disse som må vekk. De jeg vil lese får bli, mens de jeg er glad i, men ikke vil lese havner på lager. Det samme gjelder dvd'er og klær. 

Noe av det vanskeligste med oppbevaring i båt er det at en alltid må tenke på fukt. Vi bor i en balje som er delvis under vann, noe som gir et veldig utgangspunkt for fukt og mugg. Alt vi oppbevarer under vannlinjen på båten må derfor i plastesker eller annet innpakkingsmatereale som tåler vann. Til nå har vi tatt i bruk svært lite av oppbevaringsplassen i båten, i og med at vi ikke har sortert ferdig. Det betyr at alt vi har tatt med inn i båten nå ligger oppå alt av innredning. For et par dager siden begynte jeg å dra alt ut av det ene soverommet i håp om å få sortet og ryddet opp i rotet. Alt på rommt ble dratt ut i stuen, oppbevaringsrommene under sengen ble vasket og klargjort. Alle luker som dere ser på bildet over, skjuler store oppevaringsrom som er ypperlige til alt av ting og utstyr som ikke brukes hver dag, men som er kjekt å ha i nærheten. Her kommer prioriteringen inn i bildet igjen. Alt dere så på rote-bildet klarte jeg å korte ned til en stor og to små plastesker. Alle eskene finn plass i oppbevaringsrommet som er ca midt i bildet over. Rommet innerst i bildet ble brukt til oppbevaring av dyner og sengetøy.

Som dere sikkert har bemerket dere så tar dyner unødvendig stor plass på grunn av all luften i stoffet. Slik unødvendig bruk av plass er noe vi ikke kan tillate når vi lever på godt under 30 kvm. Vi måtte derfor finne en noe alternativ oppevaringsløsning for dynene og sengetøyet vårt. Løsningen ble disse fantastiske vakuumposene som vi fikk kjøpt på Biltema til en billig penge. Det finnes to typer av disse posene. Den ene typen har en ventil på den ene siden, hvor en kobler til støvsugeren og suger ut luften. Den andre typen er uavhengig av støvsugeren og krever kun at posen blir lukket rett og at en deretter presser ut all luft i gjennom en lufteventil i posen. Vi kjøpte oss noen av hver og må si at begge fungerer overraskende bra. På bildet over ser dere en pose som er vakuumpakket og en som akkurat er fylt med en dyne. Posen til venstre inneholdt noe mer enn den til høyre. Forskjellen er fantastisk og viser bare hvor mye plass en kan spare på å pakke litt smart. Dette gjorde vi som sagt med gjestedynene våre, alt av sengetøy og laken. Vi har også gjort dette med klær som sjeldent brukes, som for eksempel kjoler. Husk bare at klærne kan bli ganske krøllete av dette. Slik fikk vi altså plass til alt av sengetøy i dette nokså lille oppbevaringsrommet. Ikke blir det ødelagt eller illeluktende, og vi kan slippe å måtte klatre over det fordi det ligger i veien. Nå er det ute av synet og ligger tørt og trygt til neste gang vi trenger å bruke det. Nevnte jeg forresten at disse posene er gjenbrukbare? Så vi trenger ikke bekymre oss over å måtte kjøpe nye poser i eninga heller. 

Hvordan oppbevarer du for å spare plass? 

Targabøyle update 2

Dagen gikk med på å fullføre design og maskinering. Jeg fikk god hjelp av en gammel kollega. Sammen fikk vi punkt-sveiset konstruksjonen slik at det begynner å ligne et ferdig produkt. 

Dreiebenk med verktøy montert i choksen, og stålrøret montert i verktøyholderen gjorde at vi fikk tilpasset mellomstykkene. 


Konstruksjonen begynner å få litt størrelse. Det blir spennende å se den på båten! 

DIY: Targabøyle for solceller del 1

Innlegg skrevet av Jakob

Jeg bruker store deler av dagen inni en garasje med mye prøving og feiling. Målet er å ha et stativ for montering av et solcellepanel. Resultatet til nå er ikke veldig imponerende. 6 meter syrefast rør, med to bend på 78 grader hver.


 

Strøm blir stadig viktigere å ta med seg. Både med el-biler og ikke minst vanlige mobiltelefoner. Felles for alt dette er batterier. Batterier er svært følsomme for utlading, og da spesielt den litt eldre teknologien du ofte finner i båter.

Ombord i Njord så står det ett forbruksbatteri på 210 Ah, det betyr i prinsipp at du kan bruke 21 ampere i 10 timer eller 2.1 ampere i 100 timer. Siden systemet er 12 volt så betyr 2 ampere rundt 24 watt. Batteriet ombord her veier ca 67 kg, så jeg håper det ikke må byttes ut med det første.

Enda er det svært vanlig å kun ha en spenningsmåler for å "måle" hvor mye kapasitet du har igjen på batteriet. Dette er desverre svært unøyaktig i beste fall. For spenningen endrer seg med hensyn til belastning. Og uten å vite hvor mye belastning du har på batteriet så har du heller ingen forutsetning for å beregne hva den aktuelle spenningen egentlig sier om gjenværende kapasitet. For de som er spesielt interessert i batteri-teknologi så kan man søke litt på "open circuit voltage".

Løsningen for meg ble å kjøpe en Victron BMV-700. Denne har en "shunt", en slags motstand som måler hvor mye effekt som går inn og ut på batteriet, dessuten har den litt elektronikk og en spenningsføler direkte på batteripolene. Og ved hjelp av et eksternt panel så kan du se nøyaktig kapasitet i prosent. For å sammenligne med bilkjøring så vil dette være en tankmåler, mens jeg tidligere kun fulgte med på kilometertelleren.

 

Alt utstyret sammen med solceller vil gi oss muligheten til å bo på holmer og skjær i hele sommer, uten å måtte tenke så mye på strøm. Solcellepanelet vi har nå er på ca 200 watt og levert fra 2soler.no. Dette vil være nok til å lade opp batterien på dagtid, nok til å ha kjøleskap og lys igang over natta. Mye av lyskildene ombord er led, og vil derfor ikke kreve så mye energi.

 

Men før alt det er på plass må jeg komme i mål med bygginga av targabøyla. Fram til nå har jeg klart å bøye to buer, slik som den på det første bildet. Samt skjære ut masse avstandsstykker. Det største problemet til nå er å få runda endene på mellomstykkene slik at det er mulig å sveise uten å tilføre for mye materiale. For å runde så har jeg brukt et borr, men det knekker etter 2-3 kutt. Dette er ikke et vanlig borr, men et spesialborr til en magnet-borremaskin. Så jeg jobber for å finne en bedre metode å runde endene på

Slik som over burde det se ut, for å gi fine sveiser.

 

Følg med videre for å se hvordan byggingen går!

 

De små tingene som gjør dagen perfekt

God onsdag, alle sammen! 

Endelig har jeg tid og overskudd til å bruke denne pc'en til noe annet enn bachelorskriving og litteratursøk. De siste ukene har gått til rettskriving, nedkutt av ord, omskriving av setninger og alt annet som kan kalles for finpuss. I går var den store dagen, øyeblikket vi har ventet på i hele tre år og som vi har jobbet så mye for å oppnå. Kvart over ni på kvelden hadde vi levert vårt aller viktigste prosjekt og satt igjen med en blandet følelse av lettelse og mild angst. Alt vi kan gjøre nå er å vente på tilbakemelding, noe som tar omtrent èn måned. 

I mellomtiden prøver jeg å nyte det fantastiske været vi har fått på sørlandet. I går kunne jeg endelig pakke ut alt av sommerklær og ta på meg shorts og bikini. Store deler av gårsdagen brukte jeg på å spille hvalross på dekk i håp om å suge til meg litt brunfarge. Foreløpig har jeg kun sett tegn til "mild tomat", noe som for såvidt ikke var uforventet. Hver sommer blir jeg minst brent fem ganger hvorav to eller fler ganger er ille. Men det er deilig. Jeg elsker at det går mot sommer, og jeg elsker at jeg er ferdig utdannet og at jeg nå kan nyte sommeren. 

Dette båtlivet begynner å få en større og større plass i hjertet mitt. I helgen som var dro vi en stor gjeng ut på en holme i nærheten og fyrte bål og koste oss. Det var utrolig hyggelig og avslappende. Da det var tid for å dra tilbake, var det allerede blitt bekmørkt. I det vi satte oss i gummibåtene våre, lyste havet opp under oss. Det var morild, masse masse morild. Jeg har aldri sett noe så vakkert før. For hver bevegelse vi lagde, lyste det opp rundt oss. Det var som å se på nordlyse danse under føttene våre. Jeg gleder meg sånn til å ligge på holmene i sommer og bare nyte båten og livet. 

På dager som i dag hvor det blåser litt ekstra, er det godt å ha kalesja oppe. Da kan jeg sitte i shortsen min og nyte varmen fra sola uten å måtte bry meg om den kalde vinden som farer forbi. Så her sitter jeg nå, i varmen med shortsen min og nyter været mens jeg prøver meg på heklekunsten. Ingen bekymringer, ingen sorger, bare meg, hekletøyet og sola. Perfekt. 

, Kristiansand

hits