april 2016

toppen av frustrasjonDet finnes mange måter for oss mennesker å slappe av på. Noen finner roen ved å høre på musikk, andre ved å drive med yoga. Noen har det best når de mekker på bil mens andre trives best under vann. Det er slik vi mennesker er. Vi er alle forskjellige og med forskjellige behov for å slappe av og samle krefter. For min del er det DIY som gjelder. Det er i alle fall en av de tingene som får meg til å finne roen i hverdagen. Da vi bodde i leiligheten, holdt jeg på med DIY prosjekter hele tiden. Jeg hadde et eget rom til alle hobbysakene mine, og jeg hadde plass. Masse, masse plass. Jeg kunne sitte i timesvis på pinterest og drømme meg vekk, planlegge prosjekter og lage nye ting i eninga. 

Folk spør meg hele tiden om hva jeg syntes om båtlivet. Det går nesten ikke en dag uten. Sannheten er den at jeg trives, jeg trives svært godt. Men det er noe som mangler i hverdagen min, og jeg går mye av tiden rundt og er amper og urolig. Jeg slapper av, men blir ikke uthvilt, ikke oppladet. Det å skrive bachelor tar på, men er ikke uutholdelig på noen plan. Det som derimot plager meg for tiden er mangelen på kreativitet. For selv om vi har mange ting som skal gjøres i båten, mye som skal lages og fikses, så mister jeg litt og litt kreativitet for hver dag som går. Det er i alle fall slik det fles for min del. Jeg vet at det er midlertidig, slik vi har det nå. Jeg vet at rommene på et tidspunkt vil være klare til bruk, og at vi på et tidspunkt vil ha bedre oversikt. Men jeg savner tingene som gjør meg til meg. Jeg savner veldig å kunne sette meg blant hobbysakene mine, uviss om hva jeg skal lage, for så å bare la fantasien flyte over til jeg sitter igjen med et artig DIY prosjekt. Av en eller annen grunn er kreativiteten min blitt slik at jeg ikke kan temme den til å passe inn i en kaotisk hverdag. Jeg klarer ikke å jobbe uten tilgang på alle saker. Det er slik jeg jobber, slik jeg har det gøy og slik jeg samler krefter. Helt alene, bare jeg og hobbysakene mine. 

Det er lys i enden av tunnelen, og enden er nær. Jeg vet vi snart kommer ordentlig i gang med utbyggelsen av værkstedet/hobbyrommet og at jeg om ikke så alt for lenge kan hente inn hobbysakene og starte opp igjen der jeg slapp. Men jo nærere vi kommer, jo mer er frustrasjonen til å ta og føle på. Ikke klarer jeg å være kreativ og ikke klarer jeg å skrive så ofte som jeg egentlig ønsker. 

Heldigvis er ikke dagene bare grå for tiden. I dag har vel egentlig vært den beste på lenge. Ikke bare er været nydelig ute, men vi fikk også fantastiske tilbakemeldinger på vår bachelorveiledning. Dere kan tro vi var to lettede studenter som forlot universitetet etter en slik tilbakemelding! Må bare de neste dagene være like gode. Ha en fortsatt fin uke, dere! 
 

Jakten på en tørr båt

Innlegg skrevet av Jakob

Vasking. Dette er kanskje ordet som best beskriver båtlivet til nå. Rett etter rydding/organisering. Selv om vi solgte unna alt av møbler fra leiligheten så er det fortsatt mange mange ting igjen. Det er igrunn helt utrolig hvor mye man kan samle iløpet av kort tid. Det meste står nå på et lager, men ting som føles viktig er båret inn i båten. Så nå har vi faktisk slagside. Begge lugarene på babord side er fylt til randen av flytteesker. Og ingenting er enn så lenge plassert inn i skap eller andre lagringsrom i båten.

Grunnen til at alle lagringsrom står tomme er ganske god - nemlig fukt og mugg. For så lenge rommene er blitt vasket og tørket så er alt fint, men så fort man setter ting inn i lagringsrom, spesielt under vannlinja så blir det fukt. Med mindre man isolerer da. Jeg fant et utrolig fint produkt for noen uker siden og har kommet litt igang med isolering. Isoleringen er kun 6.5 mm tykk, men tilsvarer 10 cm glava. Det vil med andre ord gi en betydelig forskjell for varmetapet til båten.Det å isolere en båt mens den blir bygget er relativt enkelt. Det å isolere en båt som står ferdig med skuffer, skap og innredning er alt annet enn enkelt. Første rom ut var styrbord baderom. Her må store deler av innredningen fjærnes for å gi tilgang. Ideellt sett skal isoleringen limes tett inntill, mens på badet var det kun mulig å lime noen plasser.Dette vil nok hjelpe både på varme og kalde dager. Den innstrålte oppvarmingen vil bli mindre og varmen holdes bedre om vinteren.

Isolasjonen vil også hjelpe å holde båten tørr, da det blir betydelig mindre kondensering på innsiden av skroget. Dette gjør at man igjen kan utnytte lagringsrom uten av ting blir ødelagt av mugg og fukt.

En sovende røst

Det er noe magisk med lyden av det rennende vannet og følelsen av varmen som brer seg utover kroppen når en tar seg en god dusj. Jeg får alltid så mange tanker og ideer mens jeg står i dusjen, og veldig mange av innleggene jeg skriver, blir til nettop i dusjen. I dag tok jeg meg en ekstra lang dusj mens regned pisket mot vinduene på utsiden. Med lukkede øyne drømte jeg meg bort til varmen, til sommerbrisen. Med ett var jeg av sted, langt inn i drømeverden, på vår egen øy. Langs vannet lå Njord og duppet i de små bølgene. Jakob, handy som han er, holdt på med nok et prosjekt på båten mens jeg gikk barbent rundt på det grønne gresset og plukket blomster i alle regnbuens farger. På stranden hang det en hengerkøye, og like oppenfor hadde vi funnet oss en liten jordflekk som vi hadde gjort om til en liten grønnsakshage. Der vokste det opp alt fra tomater til chili og salathoder. Om nettene kunne vi sitte på båten med levende lys og rolig musikk, og om morgenen ville vi våkne av sollyset som skinte gjennom vinduene. Jeg kan stå slik og drømme meg bort i en liten evighet. Helt til vannet skrur seg av eller sensorene på badet tror det er folketomt og slår av lyset. Det er så deilig og så fint. 

Jeg gleder meg sånn til å utforske nye steder med både Njord og Jakob. Det å ha flyttet inn i båt har på en måte vekket opp en sovende gnist eller stemme inni meg. Jeg har fra jeg var lita likt å drømme meg bort og å bruke fantasien, men i løpet av årene har den delen av meg blitt lagt litt på vent. Visst har jeg brukt kreativiteten også de senere årene, men den eventyrlystne jenta har liksom vært i en slags dvale. Det er deilig å drømme store drømmer, og ikke minst å ha troen på at de en dag skal bli til virkelighet. 

Tenk for en frihet det er at vi kan gjøre akkurat hva vi har lyst til om vi bare jobber litt for det. Det er svært få ting her i livet som kan betegnes som umulig, og selv liker jeg å si at ingen ting er umulig, bare veldig krevende å få til. Jeg vet ikke hvor jeg er om fem år, og en del av meg begynner å like den tanken mer og mer. For samtidig som det gjør meg nervøs og urolig å ikke vite, liker jeg tanken på at jeg kan gjøre hva jeg vil. Jeg vet ikke hvor jeg er eller hva jeg gjør i fremtiden, men på mange måter er det en fin ting. Hvor gøy hadde vel livet egentlig vært om vi visste alt om fremtiden? 

#Baatboerne #båt #personlig #friluftsliv 

Ildprøven

God Torsdag og god dag! Nok en gang måtte jeg sjekke kalenderen for å forsikre meg om hvilken ukedag det er i dag. Sånn blir det når en er inne i skole-boblen og ikke har noen dager eller datoer å referere hukommelsen til. Merkelig nok husker jeg likevel hvilken dato det er, men ukedagene går veldig i surr for tiden. Ikke det at det spiller noen stor rolle, for dagene består i det samme for tiden uansett. Jakob holder på i båten og jeg holder på med skole. Noe sier meg at det er slik det kommer til å bli frem mot sommeren, men desto større grunn til å glede seg til sommeren. 

Vi er nå kommet nesten halvveis i april, og det merkes godt at vi nå går inn i siste del av bachelorprosjektet. Panikkfølelsen smyger seg innpå mer og mer for hver dag som går. I det ene øyeblikket føler vi at vi ligger godt an, har en god oppgave og en god mulighet for å nå høyt oppe på karakterskalaen. I det neste øyeblikket ligger vi nærmest i fosterstilling på gulvet, desperate etter tegn på hvilken vei vi skal gå.. Neida, det går for det meste veldig fint å skrive bachelor, men det er virkelig en prøvelse. Som de aller fleste andre i vårt kull har vi aldri skrevet en bachelor før, og har derfor lite periling på hva det er vi egentlig holder på med. Av og til føles det veldig som om vi skyter i blinde og håper på å treffe blink. Det er både skummelt og spennende på en og samme tid, og jeg er veldig glad for at jeg valgte å dele denne tiden med ei god venninne. 

Selv om bachelorprosjektet ikke skal leveres før i midten av mai måned, jobber vi alt vi kan for å bli ferdige til slutten av april. Litt fordi det er deilig å slippe stressfaktoren av at vi går opp for tid, men også fordi vi begge jobber best under press. For å slippe dårlig arbeid som følge av leveringsfristen, valgte vi heller derfor å lage vår egen deadline. Skulle noe skjære seg, og det blir helt krise, har vi fremdeles god tid til  rette opp i det før oppgave må leveres. Samtidig får vi det presset vi trenger for å jobbe godt og effektivt. 

Det er rart, men selv om jeg syntes det er mye stress med denne tiden, koser jeg meg likevel. Selv om vi er mye frustrerte og lei mens vi holder på med oppgaven, har vi det likevel gøy og lærer masse. Jeg tror det er en av de mange fordelene med å dele denne tiden med en venn. Nå skal det sies at jeg ikke kunne skrevet en oppgave som dette med hvem som helst, og heller ikke hvem som helst innenfor vennekretsen. Det er virkelig en ildprøve for et vennskap når en skal gå igjennom en slik prosess fylt med følelser fra absolutt hele følelsesregisteret. Selv syntes jeg det har gått over all forventning og tror vi kommer til å se tilbake på denne prosessen med et smil om munnen. 

Disse siste ukene blir spennende, tunge og avgjørende. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg er redd for å feile. Vi har begge et klart mål for denne oppgaven og blir nok skuffet om det ikke skulle gå slik vi håper. Alt vi kan gjøre er å jobbe så godt vi klarer for å nå målet vi har satt oss. Resten er i grunn opp til veileder og sensor. Til nå har vi brukt to av de fem veiledningene vi har krav på, noe som betyr at vi fremdeles har muligheter til å bli rettet og veiledet inn på riktig spor om vi skulle gå oss vill. Tvi-tvi! 

#utdanning #sykepleier #student 

Gjemte skatter

Det er utrolig hva en kan finne når en er midt i en flytteprosess. Gamle eiendeler en helt hadde glemt at en eier, gjenstander en har brukt et halvt tiår på å lete etter. Det dukker som regel opp når en holder på med nedpakkingen av forrige hjem, men av og til også under oppakkingen når en åpner en eske som har forblitt uåpnet fra forrige flytteprosess. Selv har jeg fått meg en rekke overraskelser under denne flytteprosessen. Mye har blitt kastet, ennå mer gitt vekk, men en del har jeg selvsagt også beholdt. 

Når en skal bo på et så lite areale som det er i en 44 fots seilbåt, må en prioritere sterkt. Dette er nok det som har vært min til nå største utfordring. Jeg er over middels knyttet til alt jeg eier, og har virkelig måttet jobbe med meg selv for å kutte ned på eiendeler. Klærne var faktisk det som gikk lettest. Jakob satt med en søppelsekk og jeg med en eske. Kast gikk i søppelsekken og behold eller lager gikk i hver sin eske. Noe hadde jeg en klar formening om selv, annet måtte Jakob hjelpe meg med. Til slutt satt vi igjen med en stappet søppelsekk og to jevnfulle flytteesker. Møblene våre gjorde det meg ingen verdens ting å selge, men akvariene var trist. Likevel var det deilig å få fiskene bort, for selv om jeg var veldig glad i dem så er det veldig mye jobb å ha akvarier. I tillegg hadde jeg ikke noe valg, noe som gjorde det hele mye lettere. Det aller vanskeligste for meg var det å skulle ta en avgjørelse for alt fra lysestaker til tallerkner og pyntegjenstander. Jeg er veldig ubesluttsom og hadde en stor jobb med sorteringen av alle eiendeler som lå rundt omkring i huset. Men vi fikk det til sammen, og det føles utrolig fint. Jeg måtte riktignok gi slipp på et par eiendeler som jeg var veldig knyttet til, men følelsen av det å eie mindre er utrolig befriende. 

En av tingene jeg fant da jeg pakket opp en av hobbyeskene var dette herlige heklesettet som jeg helt hadde glemt at jeg hadde. Jeg har aldri prøvd meg på hekling tidligere, men fikk dette settet da jeg var medlem av en hobbyklubb. Siden har det bare ligget og samlet opp støv, noe som er utrolig trist. Da jeg fikk øye på denne glemte skatten bestemte jeg meg for at enten måtte jeg gi dette videre til noen som kan helkle, eller så må jeg prøve ut hekling selv. Ettersom jeg har svært lite av hobbysakene mine tilgjengelig for tiden, gikk jeg for det siste alternativet. Jeg holder derfor nå på med opplæring i hekling via utallige videoer på youtube. Det er fantastisk hvor mye en kan lære seg via youtube. Ikke bare er det mange videoer, men også svært gode videoer med mennesker som er flinke til å lære bort. Jeg er ennå i opplæringsfasen og har mye prøving og feiling igjen før jeg kan kalle meg en ok hekler, men jeg må inrømme at jeg nå tenker "hvorfor har jeg ikke gjort dette før"... Jeg har allerede hentet mye inspirasjon på pinterest og gleder meg til å komme i gang. Hvem vet, kanskje dette er tingen for meg? Har dere opplevd å finne slike gjemte skatter under flytting eller lignende før? 

#DIY #håndarbeid #hekling #flytting 

Når det går rett vest..

I går begynte jeg på et av prosjektene som jeg lenge har tenkt på, nemlig knivopphenget mitt. Jeg hadde handlet inn alt av utstyr og hadde en plan på hvordan det hele skulle lages og bli seende ut til slutt. Det eneste en trenger er en lekt/planke som er lang nok, en drill, pussepapir, tape og magneter som er sterke nok. Ivrig etter å få på plass knivene, satte jeg i gang med arbeidet. Lekten ble kappet i riktig størrelse, borret ble merket slik at jeg ikke skulle gå igjennom lekten og hullene ble laget. Jeg var nesten ferdig med pussingen da Jakob foreslo å teste knivholderen ut på en av de støste knivene våre. Småirritert over å bli avbrutt ble jeg med på testingen, og til min store overraskelse så senset ikke engang kniven magneten som lå på innsiden av planken. Vi prøvde alt uten noen form for hell, og måtte til slutt innse at slaget var tapt. Magnetene var ikke sterke nok. Prosjektet som jeg hadde planlagt så lenge og gledet meg mye til gikk rett vest.Heldigvis har vi som regel en løsning på det meste her i heimen. Tidligere på dagen hadde jeg vært en tur på Ikea med mamma, og kom over en slik lang magnet til å feste kniver, verktøy og annet gøy på. Noe sa meg at denne kom til å passe supert inn hos oss, sikkert på verkstedet, så jeg kjøpte den. Planene mine på det tidspunktet var jo selvsagt at den hjemmelagde knivholderen skulle fungere. Men ettersom prosjektet med det hjemmelagde gikk i vasken, passet det jo ypperlig at jeg hadde kjøpt en knivholder på Ikea bare et par timer tidligere. De sure minene ble derfor raskt omgjort til glede over vår nye plan. Selvsagt skulle jeg ønske at prosjektet hadde vært vellykket, for det hadde sett veldig bra ut. Men nå gikk det jo ikke slik vi hadde håpet, så da må man nesten ta det man får. Dette var en god nød-løsning, og selv om det ikke ble slik vi hadde håpet så ble det nokså bra likevel. 

#oppussing #båt #båtboere #baatboerne #interiør #DIY #håndarbeid 

En fantastisk sommer i sikte

Vi har akkurat hatt vår første ordentlige regnværsnatt her i båten. Jeg ble liggende lenge og bare høre på regnet som trommet mot dekk. Det var i grunn ganske behagelig, og for en liten stund nøt jeg regnværet. Men ettersom jeg kom lengre og lengre inn i drømmeland dukket de hvite strendene, den varme solen og Njord i sin flotteste prakt opp i tankene mine. Med ett begynte jeg å lengte til sommeren. 

Pinterest & weheartit

Dette må være den første sommeren hvor jeg har planlagt så mye og så lite på en og samme tid. Vi har begge store planer for Njord, spesielt for sommeren. Drømmen er at alt skal være klart i løpet av de neste månedene og at vi etter det bare skal nyte båten. Noen stor utenlandsreise blir det neppe på oss i år, men seiling blir det like vel. Jeg krysser fingrene for en knall sommer med mye bra vær. Planene er egentlig veldig presise, men likevel vage; vi skal kose oss. 

Pinterest & weheartit

Jeg lurer veldig på hvordan en sommer i båt kan være, for helt ærlig har jeg aldri tilbringt mer enn et par dager i båt tidligere sommere. Spenningen bygger seg opp når jeg leker med tankene om hva som venter oss, og fantasien tar meg av sted til et fantastisk sted med skyfri himmel, deilig musikk og latter. Jeg ser en hengekøye, jeg ser en god bok, jeg kjenner duften av solkrem. 

Pinterest

En annen ting jeg gleder meg til i sommer er å komme i gang med DIY-prosjektene mine igjen. Det klør i fingrene når jeg ser på sider som pinterest og weheartit. Akkurat nå ligger alt av utstyr pakket ned i utallige esker fordelt på både lager og tre soverom. Det er umulig å lete frem noe av det for øyeblikket. Heldigvis har vi nok av andre prosjekter å ta tak i før den tid, og all inspirasjon får heller lagres og hentes frem igjen mot sommeren. 

Har dere noen planer for den kommende sommeren? 

#DIY #sommer #summer #foto #inspo #baat #baatboerne #båt #seilbåt

Vi er blitt uteliggere..

..Ja, dere leste rett. Nøklene til leiligheten ble overlevert på torsdag og vi er nå per definisjon uten fast bopel, altså uteliggere. Men vi lider absolutt ingen nød, snarere tvert imot. De siste ukene har vi tilbrakt i Njord, og nå som vi er helt ferdige med leiligheten kan vi rette alt fokuset mot båten og livet her. Jeg har begynt å blande datoer og ukedager, spesielt når jeg tenker tilbake på den siste halvannen uken fra sist vi publiserte noe her inne. Det har rett og slett gått i ett og jeg er overrasket over at vi rakk å bli ferdige med alt. Mot slutten ble alt bare hevet ned i esker og plassert enten i båten eller på lager. Noe system eller oversikt har vi absolutt ikke, så her i båten er det noe kaos for tiden. 

Planene for de kommende ukene er mange. Vi skal blant annet komme i gang med hobbyrommet/ verkstedet vårt som skal lages på ett av de fire soverommene. Vegger skal isoleres og klesskap skal fylles. I tillegg skal jeg lage en form for krydderhylle og knivoppheng på kjøkkenet, noe jeg gleder meg til å begynne på. Badet vårt på styrbord side skal totalforvandles og rommene skal ryddes. Alt dette kommer til å ta mye tid, sesielt fordi båten for øyeblikket er overfylt med ting. Husk at vi på dette tidspunktet ikke har tatt i bruk noe av lagringsplassen i båten i og med at vi ikke har fått isolert eller lagt til rette for god og skånsom oppbevaring. Alt dette kommer med tiden, men er et enormt puslespill som er tidkrevende. 

Jeg skal absolutt ikke legge skjul på at de siste par ukene har vært stressende. Vi har hatt ting på alle kanter og tiden har bare flydd av gårde. Selv om vi fremdeles har mye igjen, og jeg fremdeles holder på med bachelorprosjektet mitt, håper og tror jeg at tiden fremover vil føles noe mindre stressende. Alt som venter fremover kan vi ta i eget tempo og styre etter vår hverdag. Prosjektene vi nå har i vente er ting jeg gleder meg til å komme i gang med. Jeg klarer knapt å vente til sommeren når denne perla er ombygd, ryddet og seilklar. Min drøm akkurat nå er å ligge i hengekøya med sola som varmer, iskald drikke og bare nyte livet. Det er absolutt verdt jobben som venter... 

#baatboerne #båt #båtboer #friluftsliv #student #utdanning #økonomi 

, Kristiansand

hits