Graviditet

Sykehusbagen- et tilbakeblikk

Her om dagen ryddet jeg litt i klærne til Storm og pakket alt av størrelse 50-56 ned i plastesker som skal opp på loftet. Det er så rart og vemodig å skulle pakke vekk de små klærne hans, samtidig som det selvfølgelig er fint å se han vokse. Jeg er glad for at han er frisk og rask, men skjønner nå hva "alle" mener med at de vokser så fort og at babytiden blir borte på et blunk. Storm er jo ennå en baby, men er helt klart ikke en nyfødt lenger. Nå som høsten har kommet, kan jeg endelig ta i bruk noen av de litt varmere plaggene uten at han renner vekk. Vi har fått så mye flott strikket tøy fra venner og familie som ganske snart er passe i størrelse. Vognbagen til den minste vognen begynner å bli i minste laget, og før jeg vet ordet av det så er Storm et halvt år og sitter i sportsdelen. Tiden flyr virkelig. 

Nå som jeg har fått fødselen litt på avstand, syntes jeg det er hysterisk morsomt å tenke tilbake på sykehusbagen min. Ikke nødvendigvis på grunn av hva jeg hadde pakket i den, men mer hva jeg faktisk vurderte å pakke. Jeg hadde lest og grublet mye over dette med sykehusbag og hva som bør bli med og ikke. Hele tiden fant jeg nye tips og ulike meninger, og ble vel ikke mye klokere av å lete på alle mammaforumene rundt om heller. Noe av det jeg syntes var vanskeligst var å vite hvor mye og hvor varmt tøy som måtte pakkes ned. Hva om babyen ble født for stor for størrelse 50, eller hva om han ble født på en skikkelig kald sommerdag? Dilemmaene var mange, og kunnskapen og erfaringen var mangelvare her i gården. Jeg endte vel opp med 2 langermede bodyer, 2 kortermede bodyer, et par-tre bukser, sokker, et par gensere og en heldress, sånn for å være på den sikre siden. I ettertid ser jeg at det fint hadde holdt med en brøkdel, men som førstegangsfødende er det vanskelig å vite. I tillegg har jeg et seriøst problem med å bestemme meg, og pakker som regel alt for mye, uansett hva jeg skal. 

Det er morsomt å tenke på hvor mye jeg pakket til vårt ett døgns opphold på sykehuset, men det er ennå gøyere å tenke på alt som jeg vurderte å pakke ned. Jeg husker at jeg blant annet vurderte å ta med meg pc'en min slik at jeg kunne se på Disney-filmer under fødselens tidlige faser. Ja, særlig om Disney-filmer var noe jeg vurderte der jeg lå med beina i været og hylte som en stukken gris. Ikke hadde jeg rukket å sett ferdig filmen heller, noe som j er poenget med å se en film. Å avslutte en film før en har kommet til slutten er litt som å bake en kake, men ikke smake på den. Ikke noe jeg er interessert i med andre ord. 

En annen ting jeg vurderte å pakke med meg var kortstokk. I mitt hode var det en flott ide å pakke med seg et spill slik at det ikke skulle bli så kjedelig å vente på at Storm skulle finne veien ut i frisk luft. Vel, kjedelig ble det i alle fall ikke, men vi klarte oss utmerket uten kortstokken i sykehusbagen. Jeg tror ikke det hadde vært mye igjen av de kortene etterpå heller, for riene kom så tett at jeg hadde knust halvparten mens jeg knyttet hendene i smerte. 

Jeg hadde helt klart pakket alt for mye, som jeg alltid gjør, og kunne fint klart meg med under halvparten. Nå skal det jo sies at vi kun var på sykehuset i ett døgn, og hadde derfor bruk for mye mindre enn de som kanskje er der i en halv uke. Skulle jeg likevel pakket bagen på nytt i dag, ville jeg nok pakket veldig annerledes. For det første så har sykehuset i grunn alt en trenger. De har bleier (til store og små), body, stellesaker, pysjamas til mamma og seng. Så kan det selvsagt være greit å ha med koseklær, ammebh, ammeinnlegg, klær til hjemreise for baby og toalettsaker. En baby bruker som regel ikke opp flere skift på en dag, og om den gjør det så har sykehuset mange bodyer som en kan låne. Mobillader er jo lurt å ha med, men mesteparten av tiden går til babyen eller søvn. 

På mange måter sier mine planer om sykehusbagen mye om mine tanker og forestillinger rundt fødsel. Jeg hadde sett for meg en tidkrevende og rolig fødsel, men endte i stede opp med en rask og intens. I ettertid er jeg jo veldig glad for at alt gikk så fort og fint, og har helt klart fått et litt mer realistisk bilde i forholdt til en eventuell neste sykehusbag. 

 

Et lite tips - gratis babypakker

Er det en ting som gir meg skikkelig kick, så er det å få utnyttet skikkelig gode tilbud, eller i beste fall finne ting gratis. Jeg elsker å lete på brukthandelen etter skjulte skatter, og ikke minst å storhandle når favorittbutikken min har gode supertilbud. Da jeg var i den alderen at skoleklassen min skulle på utdanningsmesser, var mitt oppdrag for dagen å samle inn mest mulig av det de deler ut gratis ved de forskjellige standene. Som regel var det mest ræl som ble delt ut, proppfullt av reklame, men jeg elsket det. På mange måter er jeg veldig glad for at det er noe sånt som gir meg lykke, når det kommer til shopping, kontra det å bli høy på dyre innkjøp. Jo smartere kjøp- desto gladere blir jeg. 

Allerede før jeg ble gravid, hadde jeg hørt at det fantes såkalte babypakker som en kunne samle inn gratis. Disse babypakkene inneholder diverse produkter fra diverse leverandører, og varierer gjerne fra år til år. Helt siden jeg fant ut at jeg var gravid, har jeg lest meg opp på hvilke babypakker som er å finne på markedet. Som regel er det ikke mulig å hente disse før tidligst 3 måneder før termin. Ved å bruke sider som for eksempel babypakker.no, finner du enkelt oversikten over hva som er tilgjengelig. Der finner du alle babypakker, men også velkomstpakker i diverse bok- og barneklubber. Foreløpig har jeg kun holdt meg til det som er uten abonnement, altså kun babypakkene. 

Det flotte med disse pakkene er at kommende foreldre, og da spesielt førstegangs, får et innblikk i hvilke produkter som finnes på markedet. Vi får muligheten til å teste ut produkter helt gratis, for så å gjøre oss opp en mening om hva som passer best for vårt bruk. På den måten vil jeg tro en unngår mange bomkjøp og ubrukte produkter som blir liggende i skuffer og skap. Det er vanskelig å vite hvilke råd en skal lytte til, hvilke produkter som faktisk er fantastiske og hva som bør styres unna. Når det kommer til bleier så finnes det jo et hav av valgmuligheter, men hva bør en egentlig velge, og hva er forskjellen?

Før Storm kom til verden, var jeg på rundtur for å innhente alle babypakkene som jeg hadde bestilt. Totalt 4 pakker med gratisprodukter ble hentet fra kiwi, rema100, apotek1 og Barnas Hus. Disse produktene har jeg og Jakob fått prøvd ut litt etter litt etter hvert som Storm har fått bruk for de. Noen av produktene er han ikke stor nok til å teste ut ennå, og noen produkter går mer til oss foreldre, men alt i alt har vi fått god bruk for det meste. 

Bleiebøtte fra Barnas Hus, inkludert 1 stk refill. Denne bleiebøtten får dere gratis ved å melde dere inn i Barnas Hus sin kundeklubb. For å være helt sikker på å gjøre det rett, kan det være greit å gå inn på babypakker.no og fylle ut skjemaet som en finner ved å trykke på "se tilbud".  Deretter mottar du en mail med henteinformasjon. Bleiebøtten skal være med på å holde lukten sperret inne, og gir deg mulighet til å pakke en og en bleie inn i plast. Med i pakken følger det med én refill. I tillegg får man tilbud på en 3-pack når en henter ut bøtten. Dette tilbudet tror jeg ga 100 kr avslag. 

Babypakken fra Rema100 kommer i en nydelig plastbag som godt kan brukes til diverse formål, da den har glidelås på toppen. I pakken finner vi diverse produkter fra Rema1000 sitt eget LevVel- merke. Blant produktene finner vi bleier, stelleprodukter, body, ammeinnlegg og smokk. En flott startpakke som kommer godt med. For å skaffe denne pakken, må du fylle ut et bestillingsskjema på rema100.no/babypakkebestilling. Du vil deretter få muligheten til å hente ut pakken din på en utvalgt Rema100 butikk innen noen få virkedager. 

Babypakken fra Kiwi er ny i år, og ble tilgjengelig for kun et par måneder tilbake. Jeg har hørt at denne kan være vanskelig å få tak i, på grunn av stor pågang, men den er virkelig verdt å vente på. Selv var jeg heldig og fikk hentet min et par dager etter at disse ble tilgjengelige hos Kiwi sine butikker. Babypakken, som kommer i en nydelig stelleveske, inneholder produkter fra Kiwi sitt nye merke, Lillego, samt libero og libresse. I pakken finner vi bind til mor, bleieposer, bleiepakke, våtservietter, ammeinnlegg og matskjeer. Dette i tillegg til en flott og praktisk stelleveske i svart. 

Babypakken fra apotek1 kan hentes på alle apotek1, og krever at en laster ned apotek1-appen. Denne pakken kommer i en søt boks av papp, med et praktisk håndtak på toppen. Innholdet i pakken består av bleier, våt- og tørrservietter, flaske og smokker, skje, ammeinnlegg, salver, truseinnlegg og engangspose med Blenda vaskemiddel. I tillegg følger det med en del brosjyrer med diverse informasjon om produkter og baby. 
 

Som sagt har vi fått god bruk for de aller fleste av produktene, men det er likevel noen som kom mer godt med enn andre. Dette er produktene som vi har mest fornøyd med, og som vi har valgt å fortsette med. Bleiebøtta fra Angelcare er gull verdt når mini serverer oss voksne bleier. Den hindrer lukt i rommet og er enkel å håndtere uten søl. Posene som følger med er ganske dyre (299 for 3 refills), noe som trekker litt ned. Likevel har vi valgt å fortsette med innkjøp av disse da vi er såpass fornøyd med bøtta. Alle bleiepakkene var vi fornøyde med, men libero touch er favoritten blant disse. Det skal sies at den også er den dyreste. Våt- og tørrserviettene kommer godt med uansett, og er så og si helt like. Nå som vi har prøvd ut litt forskjellig så merker jeg veldig forskjell på de aller billigste kontra de en må gi litt for. Men jeg kan ikke huske at det var særlig forskjell mellom de på bildene over. Ammeinnlegg derimot var det stor forskjell på. Jeg kan ikke bruke noen av de over her, siden de klør så mye langs kanten, men av de tre typene var Rema sin klart verst. Nå skal det sies at jeg prøvde denne mens niplene var såre, men jeg opplevde at de "sugde" seg fast. Det skal sies at dette er veldig smakssak, så hva som funker for meg, funker ikke nødvendigvis for deg og motsatt. Nå bruker jeg kun Natusan sine. 

Storm har i grunn aldri likt de minste smokkene, men brukte MAM sin 0-2 mnd en liten stund. Her er babyer veldig forskjellige. Noen vil kun ha de minste, noen må over til de litt større mens andre kanskje ikke vil ha i det hele tatt. Storm klør såpass i munnen nå at han er over på 6mnd+. Når det kommer til flasker så har jeg ikke testet ut MAM sin i og med at jeg er storfornøyd med Medela sine flasker og tuter. Men jeg har hørt mye positivt om flaskene fra MAM, og syntes det er flott at det følger med en slik i apoteket sin pakke. 

Ellers er jo bleieposer, badesåpe, bind, stellebag og matskjeer noe som alltid kommer godt med. Stellebagen fra Kiwi er solid og romslig, og hadde det ikke vært for at jeg allerede hadde kjøpt inn en stelleveske før denne pakken ble tilgjengelig, hadde jeg nok brukt denne mye mer. Matskjeene får jeg jo ikke testet ut helt ennå, men jeg er likevel veldig glad for å ha noen i hus slik at jeg ikke må gå til innkjøp av flere med det første. Bodyen fra Rema1000 er i størrelse 68, og ikke passe før rundt 4 mnd alder. En helt ok body som sikkert kommer godt med i mange hjem. Jeg har forelsket meg helt i Bepanthen, som følger med som produktprøve fra apoek1. Denne har jeg kjøpt opp et par tuber av i ettertid, og brukes flittig på lillemann. Den er god og drøy i bruk, samtidig som den ikke er alt for stiv i prisen. 

Det er ingen tvil om at disse babypakkene kommer godt med hos nybakte foreldre, og kanskje spesielt hos førstegangsforeldre som ikke har den erfaringen og kunnskapen fra før. Stor tommel opp for babypakker. :D 

 

 

#babypakker #gratispakker #gravid #graviditet #baby #familie #barn 

Den siste måneden

I det siste har det blitt mye babysnakk, jeg innser det. Saken er den at store deler av dagen min dreier seg om nettopp baby og graviditet, og det er ikke mye energi til overs til stort annet for tiden. Vi holder fremdeles på med alle prosjektene våre, men ettersom Jakob jobber og jeg har et energilager på størrelse med en fyrstikkeske, går ting litt i rykk og napp. På en annen side passer vi på å kose oss i godværet som har prydet sørlandet de siste dagene, og nyter disse siste ukene med ro og alenetid. Innen den neste måneden vil lillegutt være i armene våre, og fokuset vårt vil nok stort sett være rettet mot han. 

I dag er vi kommet til 37+0, altså er vi på vei inn i den 38. uken (for de som forstår seg på den logikken). Fra og med i dag regnes han ikke som prematur dersom han skulle melde sin ankomst litt før tiden. Helt ærlig hadde det ikke gjort meg noe om han var litt rastløs på å komme ut, for det merkes virkelig på kroppen at det nå kun er drøye tre uker igjen til termin. På mange måter føler jeg meg heldig, for jeg har sluppet unna bekkenløsning og svangerskapsforgiftning. Likevel kjenner jeg ubehageligheter fra både rygg og underliv, og puster som en KOLS-pasient bare jeg går opp trappen. Synet mitt har i grunn bare blitt dårligere og dårligere, og jeg håper det vil normalisere seg kort tid etter fødsel. Dessuten er nesa mi skvær tett 24/7, og jeg skjønner nå hvor irriterende det må være å være allergisk om sommeren. Varme og tett nese er lite kult! Barnerommet begynner å bli klart for innflytting, og mangler nå kun et par hyller på veggen og litt rydding. Babyklærne ble vasket for et par uker siden, og er nå pent brettet og lagt inn i kommoden på barnerommet. Stellebordet driver jeg ennå å flytter frem og tilbake, da jeg ikke klarer å bestemme meg for hvor det tar seg best ut. Men det viktigste er jo tross alt at det står klart til bruk. Barnevognen som vi har fått av mine foreldre og besteforeldre, tenker vi å hente i løpet av dagen. Jeg gleder meg så mye til å få den i hus og bare stirre på den. Den vognen har jeg hatt lyst på siden før jeg ble gravid, og er rett og slett nydelig. I tillegg har vi en noe lettere vogn, som vi kjøpte brukt. Denne blir nok mest brukt på reise og butikker da den er nett og enkel å håndtere inn/ut av bil. 

Her om dagen mottok vi endelig den nydelige barnesengen som har gått i arv i Jakob sin familie. Planen for den sengen er at den skal stå på vårt soverom, slik at den får blitt brukt av lillegutt så mye som mulig. Sengen fikk seg litt juling under transport, og trenger litt pleie før den kan gjøres helt klar for bruk. Bilder av den prosessen vil bli lagt ut her senere. 

Det er lett å kjede seg i denne ventetiden, spesielt de dagene hvor "alle" er på jobb. Heldigvis har været vært helt knall de siste dagene, noe som hjelper mye på humøret. Skogen rundt huset begynner å få en flott grønnfarge, og planteprosjektet som jeg og mamma har holdt på med, begynner endelig å ta seg opp igjen. Det var en periode hvor det så ut til å gå riktig galt med de sådde spirene, men nå som været har tatt seg opp så ser det ut til at det hele skal gå riktig så bra. Hagen har jeg også noen planer for, men det er nok et prosjekt som må fordeles ut over flere uker fremover. For å få tiden til å gå, og for å ikke bli alt for utålmodig, har jeg satt meg selv det målet om å i det minste lese ferdig boken jeg holder på med før fødsel. Da har jeg noe å holde på med om dagen, som ikke krever for mye energi, samtidig som jeg føler at det er noe jeg må rekke før de siste ukene flyr forbi. 

#gravid #graviditet #uke37 #uke38 #familie #hverdag #tredjetrimester #høygravid

40 dager og høygravid

I går kom vi til nok en milepæl i dette svangerskapet. 240 dager unnagjort (avhengig av regnemetode) og nå kun 40 dager igjen til termindato. 40 dager, det er helt sykt! Vi snakker mindre enn halvannen måned her, og det er hvis han i det hele tatt bestemmer seg for å bli inni der tiden ut. De viktigste tingene er heldigvis på plass, og det vi eventuelt mangler, skal vi nok klare oss uten frem til vi er kommet hjem igjen fra et eventuelt sykehusbesøk. Sengen på barnerommet er ferdig montert, dyner og diverse sengetøy er på plass, klær i diverse sorter og størrelser er på plass og mangler kun en runde i maskinen før de er klarert for kles-kommoden. Stellebordet er bært inn på rommet, men jeg klarer virkelig ikke å bestemme meg for plassering. Heldigvis er ikke det akkurat det mest kritiske, så den usikkerheten klarer jeg fint å leve med enn så lenge. 


Etter hva jeg har lest meg opp om på nett, betyr kun 40 dager igjen at jeg nå regnes som høygravid. På mange måter hadde jeg forventet at jeg kom til å føle meg mye større enn hva jeg gjør nå. Jeg forventet XL whale size, men føler meg i grunn nokså lita til å kun ha snaue 6 uker igjen. På en annen side merker jeg jo at magen virkelig har poppet den siste tiden, og det merkes godt at det ikke er lenge igjen. Trøttheten og den utmattede følelsen har smøget seg tilbake til meg, og kondisen er helt skakk-kjørt. Halsbrannen har jeg heldigvis kun kjent ordentlig til et par ganger, og ellers må jeg bare ta hensyn når jeg merker at jeg tøyer strikken litt langt. 

Lillemann er fremdeles veldig aktiv om dagene, og spreller godt når han føler for å få beveget litt på kroppen. Vi snakker armer og bein som skyter inn i hofter, ribbein, bekken eller rygg. Alt avhengig av hva han føler for der og da i grunn. Er han ikke fornøyd med liggestilling, snur han seg mer enn gjerne, og hele magen min gjør en slags bølgebevegelse. Han ligger visstnok med hodet ned, noe som er godt, for jeg kjenner jeg er lite giret på noen setefødsel. Det spennende nå blir å se når han bestemmer seg for å møte verden på utsiden av magen. Selv har jeg tippet at det må bli en torsdag, og da sannsynligvis tre dager etter terminen som er på en mandag. Personlig har jeg ingen verdens ting i mot om han skulle velge å komme tidligere, men jeg tør ikke ha forventninger om en fødsel før termindato. 

For de det skulle være interessant for (og da meg selv inkludert) så legger jeg med en liten graviditetsoppdatering for den 35. uken som nå nærmer seg slutten. Jeg vet det kan være vanskelig å følge med på dette uke-systemet som er for de gravide, og det tok lang tid før Jakob hang med. Det er nå uansett ikke så alt for viktig å vite forskjellen på uke 35 og 34+5, spesielt ikke for dere der ute som ikke er gravide :) 

Graviditetsuke: 35 (34+6)
Babyens størrelse: ca. 42 cm og 2,3 - 2,5 kg, omtrent som en honningmelon
Vektøkning hos mor: ca. 14 kg (som jeg i grunn ikke helt ser hvor har gjort av seg, annet enn på magen selvsagt)
Kjønn på babyen: gutt ♥

Cravings: i grunn har jeg hatt veldig lite av dette i svangerskapet, noe som overrasket meg ettersom jeg hadde forventet noen voldsomme sug etter for eksempel godteri osv. Men jeg er vel nokså avhengig av å ha frukt i huset, og melk klarer jeg meg dårlig uten. Dessuten blir jeg i dårlig humør om jeg ikke får i meg noe skikkelig søtt og usunt i løpet av dagen. 

Innkjøp unnagjort: Det meste har vi egentlig fått i gaver av familie og venner, men til nå har vi følgende i hus; Barneseng på barnerommet, en av to vogner, stellebord m. matte, diverse klær i størrelse 50 og 56, nok bleier til å skifte på en hel barnehage, dyner, sengetøy, pledd, smokk, flasker, babycall, bamser, diverse hudprodukter, diverse stelleprodukter, stelleveske, bæremeis og diverse ting som ikke er så nødvendig den første tiden. 

Det vi mangler: Vi har bestilt oss en vogn som blir hovedvognen. Denne har vi fått av mine foreldre og besteforeldre, og blir nok hentet hjem til oss om et par uker. Sengen som vi skal ha på vårt soverom, får vi av Jakob sine foreldre, og jeg er litt usikker på når vi får denne på plass. Vippestol, støtte til badekar, diverse kluter og håndkler, termometer til baby og vann, og sikkert ennå mer som jeg ikke kommer på nå. 

Plager: Her føler jeg meg egentlig heldig, for selv om jeg har mine plager, har jeg sluppet unna bekkenløsning og slikt. Det jeg er mest plaget med er jo lavt blodtrykk og utmattelse. Utenom det har jeg begynt å få veldig rastløse bein om natten, noe som er voldsomt irriterende. Jeg har også fått en del kynnere i det siste, og føler meg tungpusten stort sett hele tiden. Pulsen min løper løpsk til tider, noe som kan være ganske ubehagelig, men som heldigvis går over. 

Fødselsforventninger: Jeg har egentlig ikke tenkt så veldig mye på fødsel, og aner absolutt ikke hva jeg går til. Det jeg er inneforstått med er at det blir helt sinnsykt vondt og at jeg kommer til å ha null kontroll. Da tenker jeg egentlig bare at det får bli som det blir, og at jeg bare får bite tenna sammen og komme meg igjennom det. I tillegg vet jeg jo at Jakob skal være der, og jeg får prøve å bruke han godt. Jeg har ingenting imot smertelindring, så her kommer jeg nok sikkert til å ta imot alt jeg får tilbudt. I slutten av måneden skal vi til sykehuset nærmest oss for en samtale med de som jobber på fødeavdelingen der. Da skal vi gå igjennom alt i forkant av fødsel og opphold der, og jeg kjenner det hele virker så nærme og så fjernt på en og samme tid. Tanken på at vi om drøye måneden er foreldre er både overveldende og fantastisk. Men helt ærlig tror jeg ikke noen av oss vil innse hva vi er på vei inn i før vi står der med den lille gutten i armene våre ♥

Barnerom in the making

Nå begynner vi endelig å se lys i enden av tunnelen for det kommende barnerommet vårt. Da vi overtok huset for snart tre uker siden, var listene gulnet og stygge, og tapeten oppskrapet og fæl. Heldigvis ikke et alt for stort oppussingsprosjekt i seg selv, men nok til at noe måtte gjøres. Dette rommet er det i hovedsak jeg som har jobbet med, ettersom Jakob har hatt nok med både jobb og møbelhenting. Jeg begynte så smått malejobben for litt over en uke siden, og har etter det fått gjort litt og litt etter hvert som formen har tillatt det. Mesteparten av malingen som jeg har brukt, fulgte med huset da vi overtok det, og denne oppussingsrunden har derfor ikke kostet mer enn ca 500 kroner inkludert maskeringstape og malekoster. 

Ingen av oss har vel egentlig særlig erfaring med det å pusse opp, og selv om maling av vegg og lister skal være ganske lett, møtte vi på et par humper på veien. Jeg oppdaget blant annet det at hvit maskeringstape er noe dritt, og ikke bør brukes dersom en vil ha et pent resultat. Etter å ha malt veggen (og pyntet litt på listene i samme slengen), byttet jeg fort over til gul maskeringstape før jeg gikk over på maling av lister. Ikke tenkte jeg på å pusse listene før jeg satte i gang heller, så det blir spennende å se hvor godt malingen sitter. 

Det har vært nydelig å få brukt både kropp og hode til noe fornuftig. Oppussingen, som ellers ville tatt et par dager, har riktig nok tatt meg godt over en uke, men det måtte til for at jeg ikke skulle kjøre meg selv i grøften. Ved å ta det hele i mitt eget tempo basert på dagsform, har jeg i det minste fått til å fullføre et prosjekt som har vært veldig viktig for meg. Nå gjenstår kun innredning og et par små-detaljer, så er barnerommet vårt klart for bruk. Det kommer ikke alt for tidlig heller, for allerede i morgen går jeg inn i den 34 uken (33+0). Lillegull er nå ca 40 cm lang og rundt 2 kg. Om bare 7 uker vil han være rundt 50 cm og forhåpentligvis kommet seg opp til rundt 3 kilo. Det er så rart å tenke på, og jeg klarer vel egentlig ikke helt å forstå hvordan han skal få plass inni der. Allerede føler jeg at alle hulrom i mageregionen er fylt opp, og til tider føles det som om innvollene er på vei opp i halsen. Alle forandringene er både skremmende og fine på en og samme tid, og jeg sliter med å forstå hvor all tiden har blitt av. Tenk at det allerede har gått 7 måneder, og at innen de to neste vil vi sitte med babyen vår i armene. 

Nå som barnerommet begynner å ta form, begynner også det hele å synke mer inn. Klart jeg skjønner at det er noe som skjer når jeg plutselig får en kulerund mage, og kjenner masse liv fra innsiden, men det hele føles likevel surrealistisk. Jeg vet det kommer en baby om kort tid, men klarer likevel ikke helt å tro på det. I går monterte vi rammeverket til sprinkelsengen, som skal stå inne på barnerommet, for å se hvor stor plass den vil ta og hvor vi vil plassere ting i forhold til hverandre. Da vi satte den inn ved plassen sin, merket jeg at det hele ble noe mer virkelig for meg. Det å innrede barnerommet er noe jeg har drømt om og gledet meg til i lang tid, og jeg skal nyte hvert eneste sekund av det. Flere bilder kommer etter hvert! 

#gravid #graviditet #familie #oppussing 

De siste hundre

God mandag, alle sammen! I helgen nådde vi en ny milepæl i denne graviditeten. Nå er det kun i underkant av hundre dager igjen til termin, og til vi får sett det lille underet vårt på utsiden av magehulen. Hvorvidt han faktisk kommer på termin, gjenstår jo å se, men vi håper jo at datoen stemmer sånn noenlunde med hva som blir fødselsdato. Vi er nå kommet halvveis i uke 26, og om kun et par uker går vi faktisk inn i tredje og siste trimester. Jeg er så sjokkert over hvor fort de siste månedene har gått til tross for lange dager uten særlig innhold. Mange føler at den siste tiden går veldig tregt, men vi har så full timeplan fremover, og så mange prosjekter at jeg tror de neste månedene vil fly minst like fort forbi som de forrige. Nå som det kun gjenstår litt over tre måneder, er det på tide å tenke på hva vi vil trenge når det kommer en liten en i hus. Siden dette er førstemann, må alt skaffes inn. Det er ikke dermed sagt at alt må kjøpet nytt, noe vi har vært veldig opptatt av når vi har sett etter utstyr. Det viktigste for oss er hvorvidt det vi kjøper inn er trygt, så det at en annen baby har brukt produktet før vår, bryr vi oss i grunn veldig lite om. Men noe vil vi selvsagt også kjøpe fra butikk, og venter da med dette til etter vi kommer oss i hus. Jeg føler meg i grunn overraskende rolig og avslappet når det kommer til dette med å handle inn utstyr, og føler i grunn at vi har noenlunde kontroll til tross for at vi egentlig ikke har skaffet oss så veldig mye ennå. Men jeg føler det viktigste er på plass. Barneseng har vi ordnet, vogn er i boks, bilsetet er kjøpt inn og masse sengetøy ligger klart. I tillegg er ammeputa kommet i hus. Den kjøpte jeg faktisk rundt juletider allerede, og er en "kombi" mellom ammepute og avlastningspute for meg. Puta heter BB-hugme og er kanskje en av de dyreste, men likevel såå verdt pengene. Denne har allerede blitt brukt mye her hjemme, og jeg regner med at den vil bli mye brukt også i tiden fremover. 

Neste milepæl blir som sagt om et par uker når vi går inn i tredje og siste trimester. Det sies jo at det andre trimesteret skal være det mest behagelige, og er da de fleste gravide føler de kan slappe av og være seg selv igjen etter de første 12 ukene med oppkast, kvalme og uvelheter. For min del har ikke dette stemt helt ettersom jeg fremdeles er ganske kjip i formen. Likevel må jeg jo innrømme at disse månedene absolutt har vært bedre enn de tre første. Jeg håper bare formen vil holde seg stabil så lenge som mulig frem mot juni, og at vi rekker å få ting gjort før lillemann melder sin ankomst. 

#graviditet #hverdag #andretrimester #gravid 

 

De første sparkene

En av de aller første tingene jeg gjorde etter at vi fant ut om graviditeten, var å bli medlem av slike gravidforumer som det bugner av på nett. Jeg var i grunn nysgjerrig på absolutt alt fra størrelse på livmor til når de forskjellige organene begynner å ta form, og tok til meg alt jeg kunne finne av informasjon. Det er utrolig hvor mye som blir diskutert på et slikt forum, og en kan virkelig lære mye av å lese på de forskjellige trådene som finnes der. Men en må også passe seg litt, for det er lett å bli revet med. Mye av det som blir skrevet på et slikt forum er enten selvopplevd eller vandrehistorier/venninnehistorier. Det er med andre ord ikke alt en leser som en skal stole blindt på, og er det en ting jeg har lært av disse månedene så er det at ingen svangerskap er like. 

En av trådene som har fanget min interesse mest, må være den om spark og bevegelse hos den lille huleboeren. Her kom det spesielt tydelig frem hvor forskjellig dette er fra person til person, og ikke minst fra foster til foster. Selv har jeg jo null erfaring, da dette er første svangerskap, og ante i grunn ikke hva jeg skulle "lete" etter når det kom til å kjenne spark. Ikke visste jeg hvordan selve bevegelsen ville føles, og ikke visste jeg hvilken styrke jeg kunne forvente. Nå i ettertid vet jeg at jeg var en av de som kjente liv nokså tidlig. Allerede rundt uke 18 fikk Jakob kjenne det første sparket, og da hadde jeg allerede hatt mistanke om spark og bevegelse i en del uker. Det er rart hvor betryggende det føles å kjenne liv fra innsiden. Det er på en måte den eneste garantien vi har for at det fremdeles står bra til der inne, og at vi slipper  bekymre oss. Selvsagt kan ting skje, og tro meg når jeg sier at det kryr av skrekkhistorier på slike forum, men jeg roer meg selv ned med at jordmor sjekket alt i uke 19, og kunne da se at alt av hjerne, hjerte og andre organer så friske ut. 

Nå de siste ukene har lillegull kviknet mer til, og sparkene har fått mer kraft. Foreløpig er det verken vondt eller ubehagelig, noe jeg skal nyte til det fulle. Jeg vet at det vil bli trangt der inne om ikke så alt for mange uker, og den koselige følelsen av spark og liv vil blandes ut med verking i ribben og mellomgulv. Heldigvis er jeg ikke kommet dit helt ennå, og storkoser meg med de plutselige bevegelsene der inne ifra. Nå begynner også bevegelsene og døgnrytmen å bli noe mer regelmessig, og han er blant annet veldig glad i å turne ved midnatt. Litt upraktisk, men også veldig morsomt. Det gir oss blant annet mulighet til at Jakob får delta i opplevelsen og kjenne de små sparkene.Jeg gleder meg til vi tydelig kan kjenne posisjonen hans, og se bevegelsene hans i magen. Ukene går fort, og om ikke mange dagene er det kun 100 dager igjen til termindato! 

#baatboerne #baatboer #gravid #graviditet #andretrimester #hverdag 

, Kristiansand

hits