hits

DIY

Hjemmelaget julestas

Siste uke i november, og jeg er skikkelig klar for jul! Ettersom dette er første jul i stort hus, står det ikke så alt for godt til med julepynten. Det har rett og slett ikke vært plass til noe særlig de tidligere årene. I år har vi derimot mer enn nok plass, og juleilden er virkelig tent hos denne frøkna. Jeg har ikke fått ordnet så mye ennå, men litt DIY på kveldstid har det selvsagt blitt. Hittil har det gått i nokså enkel hobbyvirksomhet, men hvem har vel sagt at enkelt ikke kan være bra? Inspirasjon har jeg i grunn hentet i butikkene rundt forbi, og har hatt som mål å gjøre det litt billigere, men like koselig. 

Det går i grunn mest i glasskupler enn så lenge, og beholdere er kjøpt på Ikea til en deilig pris. Innhold er kjøpt på Søstrene Grene, men en finner lignende produkter hos for eksempel Nille og Upstairs. Ellers har jeg tatt i bruk min kjære limpistol og lim kjøpt på Clas Ohlson. Her er det i grunn smak og fantasi som setter rammene, og pynten kan bli så billig eller kostbar som en selv ønsker. 

I tillegg til disse glasskuplene som julepynt, har jeg innført en ny tradisjon her i huset når det kommer til pynt i jula. Denne tradisjonen startet egentlig i fjor ved en stor tilfeldighet da jeg fikk en gratis julekule på plantasjen. Julekulen hadde en katt på seg, noe jeg syntes var litt gøy i og med at vi hadde fått Monster som en del av familien det året. Plutselig slo det meg at dette var en ypperlig måte å samle minner på, og for hvert år skal jeg derfor lage én julekule som representerer noe fra året som har gått. I år har det jo i grunn skjedd to store ting hos oss, da vi både har kjøpt oss hus og fått Storm. Det finnes derfor en mulighet for at jeg må "jukse" litt i år og lage to. Den første, og viktigste er i alle fall laget. 

En julekule full av minner og følelser. Det eneste jeg har tatt i bruk her er porselensmaling og noen billige julekuler som jeg kjøpte på Søstrene Grene. Denne skal få en helt spesiell plass på juletreet vårt, som forsåvidt er usikkert om blir ekte eller fake i år. Det sitter jo litt langt inne å kjøpe inn et ekte når vi uansett skal være i nord på julaften og i romjulen, men samtidig er det jo utrolig koselig med et tre i hus. Vi har heldigvis god tid til å vurdere akkurat den saken, og før den tid må jeg komme i gang med julevask av hus og pynting. Julemusikken har jeg allerede smuglyttet på, og om en knapp uke kjører jeg i gang med julefilmer. Som jeg gleder meg! :D 

God uke til dere alle! 

DIY på budsjett

Det er så deilig å se at hobbyrommet nok en gang er på vei opp og klart for bruk. Ting tar liksom litt lengre tid når en har en liten småttis i hus, og rydding og slikt blir derfor gjort veldig i rykk og napp. Jeg er veldig dårlig på å være kreativ under press, og har ikke fått utnyttet den barne-frie tiden skikkelig til den kreative siden av meg. Nå kjenner jeg imidlertid at det begynner å løsne litt, og fikk et skikkelig inspirasjonsboost da jeg sjekket Pinterest her om dagen. Det var så utrolig deilig å endelig kjenne på den følelsen igjen hvor jeg nærmest sprekker av kreativitet. Visst har jeg hatt små øyeblikk hvor jeg har hatt en idé eller to, men nå har jeg for første gang på lenge en god liste i hodet med mange gøyale prosjekter. 

For noen er det kreativiteten som setter grenser for de hjemmelagde prosjektene, for andre er det lommeboken. Det er ingen hemmelighet at det er dyrt å lage hjemmelagde ting, og for nybegynnere kan det bli spesielt dyrt om en ikke vet hva en trenger og hvor en kan få kjøpt en billigere versjon. På for eksempel Panduro kan en jo få tak i så mye, og hobbypakkene dems er jo geniale. Men de koster gjerne skjorta, og krever en ganske fet lommebok med tiden. Jeg for min del har ikke sjans til å kun handle på Panduro, og måtte derfor ta kreativiteten i bruk på leting etter de produktene jeg får bruk for i prosjektene mine. 

Det finnes i grunn veldig mange muligheter for et rimelig DIY-forbruk, men jeg vil liste opp de butikkene som jeg oftest får bruk for selv. Nille er vel kanskje den butikken jeg har brukt lengst, og er en heldig så finner en akkurat det en leter etter der. Jeg har blant annet kjøpt inn en del dekor-ark, tusjer og klistremerker der, men også andre små pyntegjenstander som selges billig. Det samme gjelder i grunn Europris. Søstrene Grene er jo himmelen for de av oss som jakter hobbysaker på budsjett. Søstrene Grene har et varierende utvalg, og noe av det jeg har handlet inn der er stempelputer, malesaker, tusjer, limpistoler, pyntebånd, magneter og glassflasker. 

Ikea har jo veldig billige duftlys, og ønsker en å lage egne lys for en billig penge så vil jeg anbefale å kjøpe inn stearinen her. Har du ikke lyst til å bruke penger på dufttilsetning så smelter du bare et lite duftlys og blander sammen med resten av stearinen. Det samme gjelder farge, og fungerer veldig bra. Her handler jeg også en del glassflasker, krukker og billig pynt. 

Ebay og Wish er helt geniale om du har mulighet til å vente litt på produktet. Selv bruker jeg Wish mest, da det er så utrolig kjekt å bruke appen. Jeg har veldig god erfaring med Wish, og har bestilt en hel haug derifra. Det er lurt å lese produktanmeldelsene, og sjekk pris på produktene opp imot hverandre. En av de tingene jeg har kjøpt mest av derifra er merkelapper til prosjektene mine. Jeg syntes det er så koselig å merke gaver som er hjemmelaget, og på Wish er utvalget enormt. På Ebay har jeg kjøpt noen tegnetusjer som jeg fikk til brøkdelen av hva de koster her i Norge. 

Den nyeste butikken i samlingen min er Normal. Den er veldig lik som europris egentlig, bare mye bedre. Der finner du alt fra sminke til mat, og jeg går aldri tomhendt ut derifra. En av mine største skattefunn der har vært kokosoljen som de selger til 24 kroner. Jeg har ikke fått testet den ut ennå, men den ser og kjennes helt lik ut som kokosoljen til hundre. 

Hobbyprosjekter trenger med andre ord ikke å koste skjorta, men det gjelder å vite hva en leter etter. Selv pleier jeg å ha et åpent sinn når jeg trer inn i slike butikker som nevnt over, og selv om jeg ikke vet nøyaktig hva jeg skal lage så ser jeg potensialet i det meste. Som regel får jeg brukt opp det jeg handler inn, men når og til hva er det aldri noen fasit på. 

Innhøsting av sommeren

Seks dager inn i september, og det merkes tydelig at vi nå har en fot innenfor høstmånedene. Fremdeles har vi gode dage med mye sol og høye temperaturer, men nå har også det typiske høstværet begynt å vise seg igjen. Kalde vindkast, mildere dager og mindre soltimer er bare få av mange typiske tegn på at det atter en gang går mot høst og vinter. En annen ting jeg merker det på er uteplantene og alle vekstene som jeg sådde i våres. De siste blomstene har visnet bort, og vekstene må høstes inn før kulda tar de. 

Jeg og mamma startet vel allerede tidlig i mars med å så de første frøene. Da de hadde vokst seg store nok, plantet vi dem over i kasser som vi hadde inne om kvelden og ute om dagen. Uheldigvis tålte ikke spirene våre denne overgangen og døde. Så da startet vi hele prosessen på nytt, men denne gangen sådde vi frøene direkte i kassene. Det fungerte veldig fint, og i løpet av vår og sommer vokste de forskjellige sortene seg store og flotte. 

Denne sommeren har jeg tilbrakt særdeles få timer utendørs, og ennå færre i hagen. Alt som ble sådd tidligere har derfor fått vokse fritt, uten tilsyn eller kjærlighet. Salatene mine rakk å vokse seg store og flotte før brunsneglene tok totalt overhånd og hadde storfest i blomsterkassen. Vi rakk i det minste å smake på et par salatblader før alt var borte, men jeg har lært og kommer til å beskytte kassene bedre til neste år. Urtene og rabarbraen gikk det bedre med, og har overlevd alt av snegler og tørke. 

Både urteblomstene og rabarbraen hadde vokst såpass at det sto mellom å fryse eller  kaste store mengder. Fryste urter fungerer utmerket i matlaging. Rabarbra har jeg aldri prøvd å fryse tidligere, men i følge en del treff på google skal det visst gå helt fint. Fersk rabarbra er tydeligvis å foretrekke, men å fryse den er også helt i orden. Planen er å prøve meg på syltetøy når tiden tillater det. 

Urtene klippet jeg av med saks og hadde i forskjellige poser slik at de forskjellige sortene ikke skulle blandes. Deretter tok jeg de med inn på kjøkkenet hvor jeg klippet av stilker og ødelagte blader, før jeg til slutt skylte urtene og hadde de i krukker og poser. En trenger jo ikke å fryse urtene heller. Enten kan en bruke de mens de ennå er ferske, ellers passer noen urter seg utmerket som tørket også. Jeg var redd for å glemme urtene, og ikke hadde jeg tid der og da til å tørke de heller, så jeg valgte å heller fryse. 

Årets innhøsting består av mojito-blader, hagetimian, kruspersille og rabarbra. Samlingen skulle egentlig også inneholde basilikum og dill, men basilikumen var spist av brunsneglene og dillen var det ikke mye igjen av etter sommeren. Jeg er i grunn storfornøyd med at jeg i det hele tatt klarte å holde liv i de fire sortene som ble høstet. Det er i det minste et klart fremskritt fra fjordårets resultater. 

Et helt nytt baderom

Da vi overtok båten i mars, var alt et kaos innvendig. For det første hadde ikke forrige eier muligheten til å rydde ut tingene sine, så dette ble Jakobs oppgave mens båten ennå lå i Bergen. Mye ble tømt ut på de få dagene han hadde før seilturen hjem begynte, men mye måtte også bli ryddet ut her i Grimstad. Blant annet hadde en bokhylle blitt røsket av hektene sine på grunn av noen ubehagelige bølger på vei til Grimstad. Alle overflater var fulle av mugg. I tillegg var alt av skap og andre hulrom fylt opp med mugg og søppel som for oss hadde null verdi. Vi måtte sortere og kaste, rydde og vaske. Heldigvis gikk dette rimelig fort og smertefritt, og vi flyttet inn i vårt nye hjem. På det tidspunktet hadde vi følgende boltringsplass; stuen, soverommet vårt og toalettet. De tre resterende soverommene, det andre badet og cockpit var fylt opp til randen av ting. Vi ante ikke hvor vi skulle gjøre av noe som helst, for veldig mye var uferdig. Ingen av badene hadde oppbevaringsplass, klesskapene var fulle av mugg og dårlige løsninger, soverommene ble brukt som bod mens vi prøvde å finne ut av hvor alt skulle, hva vi skulle beholde og hva som skulle kastes. 

Mye har heldigvis skjedd siden den tid, og vi kan nå bruke hele tre av fire soverom, cockpitteltet og begge badene. Det resterende soverommet brukes ennå som klesrom da jeg ikke har fått ut finger'n og begynt på klesskapene ennå. Et av de tre soverommene som er i bruk, brukes nå som hobbyrom/verksted og er stadig i bedring. De to andre soverommene brukes til oss og eventuelle gjester. 

Det var nydelig å få tatt i bruk begge badene. De av dere som har fulgt denne bloggen en stund husker kanskje at jeg bygde noen hyller til det ene badet vårt. Dette utgjorde en betydelig forskjell på badets funksjonalitet da vi endelig kunne oppbevare alt av toalettartikler der de hører hjemme. Vi ble så fornøyd med denne løsningen at vi bestemte oss for å gjenta den på bad 2. Dette badet brukes som våtrom, og er identisk med bad 1. Fremgangsmåten var derfor helt lik, men for de av dere som ikke har fått med dere oppussingen av bad 1, skal jeg gi dere fremgangsmåten, før- og etterbilder. Så dette var altså utgangspunktet mitt. Et skall. Det første jeg gjorde var å bestemme meg for hva jeg ville ha i hyllene. Hvilken høyde skulle hyllene ha, hvor mange etasjer og hvor skulle hva stå. Deretter målte jeg opp bredde og dybde på hvert av stedene jeg ønsket å plassere hylleplatene. I et hus er dette nokså enkelt, men i en båt, hvor ingen ting er rett eller likt, er det alltid lurt å måle en gang ekstra.


Etter å ha samlet all informasjon jeg trengte, dro jeg av sted for å handle materialer. Disse ble kuttet opp i riktig størrelse og pusset ned før jeg gikk videre til beisingen. Jeg valgte en drivved-farge til badet, og kjøpte et literspann fra Jotun. Jeg ga hver av hylleplatene et par strøk slik at de var godt dekket på alle sider. Deretter lot jeg de tørke en god stund før jeg på nytt gikk inn for å måle. Denne gangen tok jeg med med platene inn. Det jeg gjorde for å merke plassen der jeg ville ha hver enkelt, var at jeg brukte maskeringsteip som jeg festet under platen mens den sto på stedet jeg ønsket. Etter dette kappet jeg til små lekter som vi skrudde inn i veggen for å holde platene oppe. 

Bad 1. Her er to av tre hyller festet, mens øverste kun er markert.


Da jeg holdt på med hyllene til bad nummer to, var det et veldig vekslende vær her på sørlandet. Noen av hylleplatene ble derfor søkk våte og jeg kunne derfor ikke lakke de ferdig på grunn av fuktigheten i treet. Noen av platene er derfor noe halvferdige, men veldig funksjonelle. Lektene er skrudd opp, men bordene er ennå ikke skrudd fast (noe de forøvrig ikke trenger heller, de sitter som støpt). Nå kan vi oppbevare alt av håndkler, såper, vaskeartikler og lignende inne på badet uten å måtte bære det ut hver gang vi ønsker å ta en dusj. Det er fantastisk befriende, og båtlivet føles tusen ganger bedre. Under kan dere se før/etter. 

Ganske stor forskjell med tanke på oppbevaringsmuligheter her, ja. Disse to prosjektene er kanskje noe av det smarteste jeg har gjort så langt og gjorde en vesentlig forskjell. 

#DIY #håndarbeid #oppussing #interiør
 

DIY - Targabøyle

Innlegg skrevet av Jakob 

Endelig! Targabøyla er montert på båten. Nesten 2 uker arbeid er gått med til planlegging, bygging og montering av targabøyle. 

Jeg har ønsket meg en skikkelig targa så lenge jeg har eid båt. Dette er et praktisk stativ montert bak på båten. Det vil gi betydelig bedre plass da masse utstyr kan monteres opp her. 

Videre planlegger jeg å lage til fester for ekstra diesel, arbeidslys og kanskje vindmølle. Om byggingen:

Dette er første gang jeg har sveiset med TIG apparat. Den viktigste forskjellen mellom TIG og andre sveisemetoder er at man ikke må tilføre nytt metall. TIG lager en lysbue som smelter metallet, og dersom delene er godt tilpasset så trenger man ikke tilføre materiale.

Dette er den første viktige erfaringen: Bruk heller 1 time på god tilpassning av deler, enn 3 timer på å sveise vanskelige skjøter. 

Eksempel på en god sveis:
 

Eksempel på dårlig sveis og dårlig tilpassning av deler:

Sveiseteknikken tok betydelig lengre tid enn jeg trodde. Dette kombinert med mange vinkler og et ønske om en rett konstruksjon gjorde arbeidet tidkrevende.

Det skal altså utrolig lite til før stål bøyer seg som følge av varme eller små slag. 

Siden det er vanskelig å måle nøyaktig hvordan konstruksjonen blir stående på båten så festet jeg hoveddelen med små punkter, slik at jeg kunne ta alt ned til båten for grovjusteringer. 

Når jeg hadde kortet ned de framste benene så var det tilbake i verkstedet for å sveise ferdig. 

Nå var det kun innfestingen igjen. Dette løste jeg med plater og gjennomgående bolter. Platene ble både limt med sicaflex og strammet greit med bolter. På innsiden av båten brukte jeg like plater eller store skiver der dette ikke var mulig. 

På tross av litt dårlig tilpasning og tynne rør så ble resultatet ganske bra. Det mangler fortsatt litt stabilitet sidelengs, så litt modifikasjoner må til. I lengderetningen av båten så står bøyla som støpt! Dette gjør meg litt optimistisk med tanke på å kanskje løfte gummibåten i targabøyla. Men hovedsaken nå er at solcellepanelet er montert høyt, slik at det ikke blir noe særlig med skygge. 

Erfaringer til nå er at batteriene er på 100% allerede klokka 9 på morgenen. Solcellene er et enormt skritt mot det å leve "off-grid". 

Følg med videre for erfaringer med strøm i båt! 

#DIY #båt #elektro #fornybarenergi #sveising #bygg #baat #baatboerne #friluftsliv #programmering #teknologi

Crayon Art i båt

I dag har jeg lyst til å vise dere et av de mange prosjektene jeg har holdt på med den siste tiden, nemlig crayon art. Dette er en slags teknikk en bruker for å lage utrolig stilige og fargerike bilder. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på noe slikt, og har stadig hentet ny inspirasjon fra pinterest. For et par uker siden dro jeg og Jakob opp til Bodø for å feire familie bursdag. Vi hadde da med oss to bilder som skulle gis bort som gaver, begge laget her i båten med mye kjærlighet. Bildene falt i smak, noe jeg selvfølgelig ble glad for. Jeg har aldri prøvd noe lignende før. Ikke er jeg maler og ei heller tegner, noe som gjorde det hele noe nervepirrende. I tillegg var det mange bilder av resultater, men svært få av fremgangsmåte og tips. Det hele ble derfor et skudd i blinde, men resultatet må jeg si at jeg ble nokså fornøyd med. 

Jeg startet med å skrive ut bilder som jeg ville bruke som mal til bildet. I og med at jeg lagde to bilder, skrev jeg ut én sykepleier og én musiker. Deretter kom en stor tålmodighetsprøve som jeg valgte å løse noe ulikt på de to bildene. På bildet av sykepleieren valgte jeg å streke over bildet med en tusj jeg håpte skulle gå igjennom. Dette tok mye tid og mye tusj, men gikk nokså greit og ga et godt resultat. Likevel ble jeg så lei av å tusje opp, ned og i mente at jeg valgte en ny metode for neste bilde. 

På bilde nummer to valgte jeg heller å klippe ut figuren så nøye som mulig. Deretter tok jeg en blyant og tegnet nøye rundt alle kanter. Da jeg var ferdig med dette måtte jeg gå tilbake til metode 1 og tusje for harde livet. Snakk om tålmodighetsprøve. Det endte med en del inprovisasjon fra min side. Deretter strekte jeg opp alle linjer på nytt, denne gangen med en noe tydeligere strek slik at figuren skulle være synlig gjennom malingen. Fargene jeg valgte til de to bildene var ren improvisasjon. Her setter kun fantasien grenser. Jeg brukte en svamp og vannmaling blandet med noe vann for å male bakgrunnen. Når bakgrunnen har tørket, kan tegneskillsa bare komme. Jeg brukte en tegnetusj, blendetusj og blyant for å lage skygge, farge og streker. 

Deretter står den gøye delen for tur. Her trenger du olje-fargestifter, typisk slike en tegnet med når en var 4 år. Jeg tror alle typer skal gå an å bruke, men har som sagt aldri prøvd dette før. Fargestiftene jeg brukte er fra Panduro, ganske dyre og veldig gode. Disse fungerte utmerket og var drøye i bruk. I tillegg trenger du en hårføner for  få magien til å skje. oljestiftene skal smelte samtidig som de skal bli blåst utover bildet. Dette tar gjerne litt tid, og min erfaring var at det tok lengst tid den andre gangen. Mulig dette har med at oljestiftene allerede hadde vært smeltet en gang tidligere. 

Hold oljestiften foran føneren og blås i ønsket retning og mengde. Jeg tok en og en farge, men har også sett bilder hvor en har hengt alle stiftene langs enden av bildet for så å smelte alle. Da får en typisk "melt-look"  mens her får en mer dråper. Vær obs på at dette kan sprute utover møbler osv, så dekk godt med plast eller lignende, spesielt om du gjør som meg og holder på med dette over sofaen. Dette prosjektet var utfordrende, men samtidig svært artig. Jeg kan anbefale dere å holde på med dette mens blodsukkeret ennå er på akseptabelt nivå. Selv holdt jeg på med dette til langt over midnatt, blodsukker skummelt nært føling og ellers ganske så pessimistiskt humør. Jeg var derfor veldig nært ved å gi opp, men alt som skulle til var en god natts søvn. Og mat. Prosjektet var artig og givende, og anbefales! Og selv om jeg absolutt ikke er noen maler/tegner, så ble det et nokså brukendes resultat. 

Har dere prøvd ut crayon art før? 

#DIY #hjemmelaget #håndarbeid #kunst #båt #båtliv #inspirasjon 

Skinnende rene utemøbler på 1-2-3!

Det er rart, og nesten litt skremmende å tenke at vi nå går inn i siste halvdel av mai måned. Sommeren står for tur, noe som betyr at det er på tide å finne frem vaskefilla. Jeg regner med at jeg ikke er den eneste som har opplevd å sitte igjen med nærmest grønne utemøbler etter en lang vinter. En kan skrubbe seg halvt i hjel på slike utemøbler, og ender som regel opp med et halvbra resultat og en ødelagt skulder. Båtmøbler er absolutt ingen unntak, snarere tvert imot. Her syntes jeg skitten sitter hundre ganger bedre, og i alle mulige vinkler og former. 


Bilde fra i fjor sommer , etter vask. 

I og med at vi dro på en nokså tidlig ferie i fjor, lot jeg vask av utemøblene vente til juli. Møblene var ikke bare fulle av grønske og flekker, men hadde i tillegg tørket skikkelig inn. Da jeg startet å vaske var jeg motløs. I et siste forsøk fant jeg frem ovnrensen som jeg hadde i hus, sprayet denne på de skitne områdene og vasket. Utrolig nok kom alt av, og plastbordet ble skinnende hvitt igjen. Jeg hadde ikke regnet med at dette skulle være så veldig effektivt, og tok derfor ingen bilder av bilder før jeg startet. Men jeg kan love dere at det så helt grusomt ut. Jeg startet selvsagt med de værste flekkene for å se hvor god effekt denne hadde på skitt, noe som resulterte i noen mindre illustrerende bilder av hvor bra dette fungerte. Bildene dere ser under er "før"-bilder av noen "midt på treet" ille flekker. Alle ble borte med ovnrensen. 

Før-bilde fra i fjor sommer 

Jeg testet denne kun ut på plastmøbler, og vil anbefale dere å prøvespraye på et mindre synlig område før dere slår dere løs. Jeg prøvde av en eller annen grunn ut denne på et malt bord, noe som resulterte i skjolder som var svært ulekre. Jeg har ikke turt å teste denne på båten ennå, men tror det skal gå helt fint å bruke den på alle plastdeler. 

Har dere noen gode tips til hvordan en kan få møbler pene og rene? 
 

DIY: Hengepotte

Nå har jeg lyst til å vise dere et av mine aller nyeste prosjekter, svevende blomsterpotte. Inspirasjonen til dette prosjektet fikk jeg etter en tur på plantasjen hvor de hadde hengepotter. Slike potter er fantastiske å ha i båten, da de ikke velter og søler jord utover. De er i tillegg billige å lage, lite tidkrevende og ser lekre ut. Det eneste du trenger er tau i ønsket farge, blomsterpotte eller lysholder og en liten blomst. Hvor mange tråder du trenger, avhenger av størrelsen på potten som skal oppi. Du kan også regulerer størrelsen utifra hvor store "hull" du lager. Selv brukte jeg 8 tråder. 

Start med å samle alle trådene og lag en knute nederst. Pass på at denne knuten er solid nok til å bære vekten av potten du vil bruke. Potten jeg tok i bruk veide veldig lite, og knuten ble derfor denne enkle versjonen som dere kan se på bildet under. 


Deretter teipet jeg fast knuten til en bolle slik at den skulle holde seg i ro. Dette er ikke nødvendig, og kan for noen bli mer tungvindt enn hjelpsomt. I et nytt forsøk ville jeg startet med å lage en knute mellom to og to tråder, altså fire knuter. Trådene som skal knytes er de som ligger side om side, eller "naboen" som en også kan kalle det. 

Etter at de fire første knutene er laget, skal fire nye lages. Denne gangen må du splitte parene og fordele de på naboene, slik at mønsteret blir "sikk-sakk", som vist på første bilde. Det kan virke veldig forvirrende når en kun leser fremgangsmåten, men jeg tror dere vil forstå det så snart dere sitter med trådene i henda. Antall knuter avhenger av antall tråder. Pass på å alltid bruke partall!! 

Min prøverunde ble noe klønete og ga et noe usymmetrisk mønster. Måten en kan sjekke symmetrien på er å dra i trådene, som vist på bildet over.  Om knutene da er på lik høyde, vil også resultatet være symmetrisk.  Husk hele tiden å tilpasse høyden etter potten slik at knutene slutter i lik høyde med pottekanten. Dette er selvsagt smak og behag. 

Til slutt må du knyte endene sammen. Dette gjorde jeg ved å lage en enkel knute. Tilpass dette etter blomsten du vil ha oppi. Selv valgte jeg å ha denne knuten nokså høyt oppe på trådene da jeg syntes det er det fineste. I tillegg hadde jeg en nokså høy plante oppi, som gjorde at jeg ikke kunne ha knuten så mye lavere. 

Test potten og plasser blomsten. For å kunne henge opp potten må du lage en slags løkke på tådsamlingen. Jeg valgte å lage en ny knute litt høyere oppe, noe som fungerte veldig fint. Denne knuten må være sterk nok. Hvis ikke risikerer du en blomsterpotte i hodet når du minst venter det. Heng potten opp et egnet sted og nyt! 

Har dere gjort noe lignende før? :)

Targabøyle update 2

Dagen gikk med på å fullføre design og maskinering. Jeg fikk god hjelp av en gammel kollega. Sammen fikk vi punkt-sveiset konstruksjonen slik at det begynner å ligne et ferdig produkt. 

Dreiebenk med verktøy montert i choksen, og stålrøret montert i verktøyholderen gjorde at vi fikk tilpasset mellomstykkene. 


Konstruksjonen begynner å få litt størrelse. Det blir spennende å se den på båten! 

DIY: Targabøyle for solceller del 1

Innlegg skrevet av Jakob

Jeg bruker store deler av dagen inni en garasje med mye prøving og feiling. Målet er å ha et stativ for montering av et solcellepanel. Resultatet til nå er ikke veldig imponerende. 6 meter syrefast rør, med to bend på 78 grader hver.


 

Strøm blir stadig viktigere å ta med seg. Både med el-biler og ikke minst vanlige mobiltelefoner. Felles for alt dette er batterier. Batterier er svært følsomme for utlading, og da spesielt den litt eldre teknologien du ofte finner i båter.

Ombord i Njord så står det ett forbruksbatteri på 210 Ah, det betyr i prinsipp at du kan bruke 21 ampere i 10 timer eller 2.1 ampere i 100 timer. Siden systemet er 12 volt så betyr 2 ampere rundt 24 watt. Batteriet ombord her veier ca 67 kg, så jeg håper det ikke må byttes ut med det første.

Enda er det svært vanlig å kun ha en spenningsmåler for å "måle" hvor mye kapasitet du har igjen på batteriet. Dette er desverre svært unøyaktig i beste fall. For spenningen endrer seg med hensyn til belastning. Og uten å vite hvor mye belastning du har på batteriet så har du heller ingen forutsetning for å beregne hva den aktuelle spenningen egentlig sier om gjenværende kapasitet. For de som er spesielt interessert i batteri-teknologi så kan man søke litt på "open circuit voltage".

Løsningen for meg ble å kjøpe en Victron BMV-700. Denne har en "shunt", en slags motstand som måler hvor mye effekt som går inn og ut på batteriet, dessuten har den litt elektronikk og en spenningsføler direkte på batteripolene. Og ved hjelp av et eksternt panel så kan du se nøyaktig kapasitet i prosent. For å sammenligne med bilkjøring så vil dette være en tankmåler, mens jeg tidligere kun fulgte med på kilometertelleren.

 

Alt utstyret sammen med solceller vil gi oss muligheten til å bo på holmer og skjær i hele sommer, uten å måtte tenke så mye på strøm. Solcellepanelet vi har nå er på ca 200 watt og levert fra 2soler.no. Dette vil være nok til å lade opp batterien på dagtid, nok til å ha kjøleskap og lys igang over natta. Mye av lyskildene ombord er led, og vil derfor ikke kreve så mye energi.

 

Men før alt det er på plass må jeg komme i mål med bygginga av targabøyla. Fram til nå har jeg klart å bøye to buer, slik som den på det første bildet. Samt skjære ut masse avstandsstykker. Det største problemet til nå er å få runda endene på mellomstykkene slik at det er mulig å sveise uten å tilføre for mye materiale. For å runde så har jeg brukt et borr, men det knekker etter 2-3 kutt. Dette er ikke et vanlig borr, men et spesialborr til en magnet-borremaskin. Så jeg jobber for å finne en bedre metode å runde endene på

Slik som over burde det se ut, for å gi fine sveiser.

 

Følg med videre for å se hvordan byggingen går!

 

Gjemte skatter

Det er utrolig hva en kan finne når en er midt i en flytteprosess. Gamle eiendeler en helt hadde glemt at en eier, gjenstander en har brukt et halvt tiår på å lete etter. Det dukker som regel opp når en holder på med nedpakkingen av forrige hjem, men av og til også under oppakkingen når en åpner en eske som har forblitt uåpnet fra forrige flytteprosess. Selv har jeg fått meg en rekke overraskelser under denne flytteprosessen. Mye har blitt kastet, ennå mer gitt vekk, men en del har jeg selvsagt også beholdt. 

Når en skal bo på et så lite areale som det er i en 44 fots seilbåt, må en prioritere sterkt. Dette er nok det som har vært min til nå største utfordring. Jeg er over middels knyttet til alt jeg eier, og har virkelig måttet jobbe med meg selv for å kutte ned på eiendeler. Klærne var faktisk det som gikk lettest. Jakob satt med en søppelsekk og jeg med en eske. Kast gikk i søppelsekken og behold eller lager gikk i hver sin eske. Noe hadde jeg en klar formening om selv, annet måtte Jakob hjelpe meg med. Til slutt satt vi igjen med en stappet søppelsekk og to jevnfulle flytteesker. Møblene våre gjorde det meg ingen verdens ting å selge, men akvariene var trist. Likevel var det deilig å få fiskene bort, for selv om jeg var veldig glad i dem så er det veldig mye jobb å ha akvarier. I tillegg hadde jeg ikke noe valg, noe som gjorde det hele mye lettere. Det aller vanskeligste for meg var det å skulle ta en avgjørelse for alt fra lysestaker til tallerkner og pyntegjenstander. Jeg er veldig ubesluttsom og hadde en stor jobb med sorteringen av alle eiendeler som lå rundt omkring i huset. Men vi fikk det til sammen, og det føles utrolig fint. Jeg måtte riktignok gi slipp på et par eiendeler som jeg var veldig knyttet til, men følelsen av det å eie mindre er utrolig befriende. 

En av tingene jeg fant da jeg pakket opp en av hobbyeskene var dette herlige heklesettet som jeg helt hadde glemt at jeg hadde. Jeg har aldri prøvd meg på hekling tidligere, men fikk dette settet da jeg var medlem av en hobbyklubb. Siden har det bare ligget og samlet opp støv, noe som er utrolig trist. Da jeg fikk øye på denne glemte skatten bestemte jeg meg for at enten måtte jeg gi dette videre til noen som kan helkle, eller så må jeg prøve ut hekling selv. Ettersom jeg har svært lite av hobbysakene mine tilgjengelig for tiden, gikk jeg for det siste alternativet. Jeg holder derfor nå på med opplæring i hekling via utallige videoer på youtube. Det er fantastisk hvor mye en kan lære seg via youtube. Ikke bare er det mange videoer, men også svært gode videoer med mennesker som er flinke til å lære bort. Jeg er ennå i opplæringsfasen og har mye prøving og feiling igjen før jeg kan kalle meg en ok hekler, men jeg må inrømme at jeg nå tenker "hvorfor har jeg ikke gjort dette før"... Jeg har allerede hentet mye inspirasjon på pinterest og gleder meg til å komme i gang. Hvem vet, kanskje dette er tingen for meg? Har dere opplevd å finne slike gjemte skatter under flytting eller lignende før? 

#DIY #håndarbeid #hekling #flytting 

Når det går rett vest..

I går begynte jeg på et av prosjektene som jeg lenge har tenkt på, nemlig knivopphenget mitt. Jeg hadde handlet inn alt av utstyr og hadde en plan på hvordan det hele skulle lages og bli seende ut til slutt. Det eneste en trenger er en lekt/planke som er lang nok, en drill, pussepapir, tape og magneter som er sterke nok. Ivrig etter å få på plass knivene, satte jeg i gang med arbeidet. Lekten ble kappet i riktig størrelse, borret ble merket slik at jeg ikke skulle gå igjennom lekten og hullene ble laget. Jeg var nesten ferdig med pussingen da Jakob foreslo å teste knivholderen ut på en av de støste knivene våre. Småirritert over å bli avbrutt ble jeg med på testingen, og til min store overraskelse så senset ikke engang kniven magneten som lå på innsiden av planken. Vi prøvde alt uten noen form for hell, og måtte til slutt innse at slaget var tapt. Magnetene var ikke sterke nok. Prosjektet som jeg hadde planlagt så lenge og gledet meg mye til gikk rett vest.Heldigvis har vi som regel en løsning på det meste her i heimen. Tidligere på dagen hadde jeg vært en tur på Ikea med mamma, og kom over en slik lang magnet til å feste kniver, verktøy og annet gøy på. Noe sa meg at denne kom til å passe supert inn hos oss, sikkert på verkstedet, så jeg kjøpte den. Planene mine på det tidspunktet var jo selvsagt at den hjemmelagde knivholderen skulle fungere. Men ettersom prosjektet med det hjemmelagde gikk i vasken, passet det jo ypperlig at jeg hadde kjøpt en knivholder på Ikea bare et par timer tidligere. De sure minene ble derfor raskt omgjort til glede over vår nye plan. Selvsagt skulle jeg ønske at prosjektet hadde vært vellykket, for det hadde sett veldig bra ut. Men nå gikk det jo ikke slik vi hadde håpet, så da må man nesten ta det man får. Dette var en god nød-løsning, og selv om det ikke ble slik vi hadde håpet så ble det nokså bra likevel. 

#oppussing #båt #båtboere #baatboerne #interiør #DIY #håndarbeid 

Hjemmelaget termostat for kjøleskap

Innlegg skrevet av Jakob

Njord har mye utstyr, men svært lite av det fungerer. Noe av det viktigste for god bo-komfort er et bra kjøleskap. Det gamle kjøleaggregatet er ødelagt, men enda ikke demontert. Ny kjølekompressor er montert, men bare halvveis. Ledninger er trekt direkte fra batteriet, kompressoren står løst og når jeg endelig får strøm på så er hele systemet tomt for gass. Ingen gass betyr ingen kjøling. Kjølekompressoren er av typen Isotherm og kommer med hurtigkoblinger mellom kompressor og fordamper. Jeg får demontert kompressoren og tar den med til nærmeste kjølemontør.Systemet ser slik ut, og består av fordamper, kompressor og termostat.

Kompressoren blir lekasjetestet og fylt, det hele koster ca 1000 kroner. Det er altså 1/4 av prisen på en ny, men jeg hater å kaste ting som funker.

Alt blir koblet opp igjen og fordamperen får et fint lag med rim allerede etter 10 minutter! Det spennende nå blir å se hvor lenge alt holder. Det var kun kompressoren som ble lekasjetestet, så dersom det er en lekasje så vil denne mest sannsynlig være i fordamperen. Det er dessuten snakk om svært små mengder gass, totalt 60 gram i hele systemet. Så en lekasje kan være svært liten og fortsatt tømme systemet på en måned eller to.

Nå kommer neste problem, siden båten ble kjøpt som et rep-objekt så aner jeg igrunn ingenting om hvilke deler som er hvor. Eller hvor komplett de forskjellige systemene er. Den originale termostaten fant jeg ikke i båten, og en ny original koster 500 kroner (pluss kjøring eller frakt). Jeg tok derfor en telefon til en god venn - Charles Hov. Han er definisjonen på Petter Smart. Vi snakket litt om båten, så nevnte jeg problemstillingen på temperaturstyring. Han klødde seg litt i hodet og svarte etter kort tid: "Kom hit, jeg har alle delene vi trenger".

Som sagt så gjort, jeg sitter plutselig i leiligheten hans, midt mellom den hjemmelagde 3d-printeren og de to enorme dataskjermene. Rundt oss ligger det sikkert 20 esker fra ebay med diverse elektronikk-komponenter. Vi finner fram en arduino, to temperatur-følere samt et byggebrett for å teste koblingene. Dette er for å bygge opp designet før det loddes.Samtidig med den midlertidige koblingen, så må det kodes. Her er jeg virkelig grønn og er fornøyd med at Charles har brukt mange fritimer på å lese seg opp. Jeg ønsker at kjøleskapet skal holde en temperatur mellom 2 til 5 grader. Jeg ønsker også at kompressoren skal gå så lite som mulig, for denne trekker mye strøm. Og strøm i båt, det kommer det nok mange innlegg om utover våren. Spesielt når vi kobler fra landstrømmen og stikker.

Ønsket mitt definerer altså at ved 4 grader så skal kompressoren enten gå eller stå stille. To operasjoner ved samme temperatur, avhengig av om det har vært kaldt eller varmt.Førsteutkastet av temperatur-kontrolleren var ferdig lodda og koda litt etter kl 2 på natta. Men ting fungerte ikke helt som vi ønsket. Charles ringer meg allerede 08:55 og utbryter at han har funnet løsningen. En liten endring i kodinga vil gjøre at kompressoren går fram til den måler 2 grader, og vil ikke starte før kjøleskapet er oppe i 5 grader igjen. Han har ikke bare løst kodinga, men også endret hele utformingen. En Arduino er relativt stor i forhold til de enkle funksjonene vi ønsker å ha. Så han klarte å bygge alt over til å bli styrt av en mikrokontroller.

Vi trengte bare en 12 til 5volt konverter, noe han selvfølgelig loddet klar på kort tid. Hele designet er altså på 2 x 12 cm og 4 cm tykt. Det består av to kretskort der ene delen har omformer og mikrokontroller, mens andre delen har releer og led-lys for å vise når kompressoren går. For de av dere som er observante så vises her to releer og to led-lys (pluss rød som viser at den har strøm). Dette er fordi vi planlegger å bygge fryser.

Videre ønsker jeg å bygge en boks til kretskortene, kanskje dette er noe for 3d-printeren til Charles? Jeg håper også å få utvidet kretsen til å kunne ta imot enkel innput - typisk "Insane mode" for å spare strøm på seilturer.

Alle delene kom på rundt 200 kroner, så i tid ville jeg nok spart penger på å kjøpe den originale termostaten, men den er jo ikke halvparten så kul som en hjemmelaget.

DIY: kreativ påskepynt

Er det en ting jeg har veldig lite av hjemme så er det påskepynt. På boden hjemme i leiligheten hadde jeg lagt pynt etter forskjellig årstider i forskjellige esker, som for eksempel jul og påske. Men da jeg skulle ta med meg påske-esken ned til båten oppdaget jeg at den nesten var helt tom. Alt som lå oppi var noen servietter og pynt til å henge på påsketreet. I stede for å kjøpe ny pynt, som er helt lik den alle andre har, valgte jeg heller å lage min egen i kjent DIY-ånd. 

Påskekylling i vatt

Det første jeg lagde var denne søte påskekyllingen i vatt. Jeg hr faktisk glemt å ta bilder av fremgangsmåten, men tror jeg endte opp med å bruke avispapir som kjerne og binders som stikkenål. Til slutt dro jeg over litt salovann for festingen. Fjæren og øynene er festet med limpistol. Benene er laget av piperens og er satt rett inn i vattkroppen. En søt, liten, dekorativ sak. Drageegg

Neste prosjekt var drageegget mitt av isoporegg og tegnestifter. Jeg slet meg halvt ihjel for å få tak i tegnestifter med flat topp, men på Clas Ohlson hadde de heldigvis mer enn nok. Dette prosjektet skal jeg være ærlig og si var noe vanskelig. Ikke det at det er vanskelig å sette tegnestifter i isopor, ei heller så altfor vanskelig å få det til å se greit ut. Men når det ser bra ut og du er fornøyd så kan jeg love deg at en eller fler kommer til å ramle ut. Det vanskelige var å få det til å se bra ut når du da må få den på plass igjen. 


For en ekstra kul effet valgte jeg å spraylakke egget mitt. Praylakken er kjøpt for en billig penge på Biltema. For å unngå masse farge på meg selv, satte jeg egge i et søtt lite eggeglass. Når lakken har tørket, snur du egget og farger bunden. Selv syntes jeg effekten ble utrolig stilig. 

Egg i rede

Da jeg var en liten tur ute i går på dagen for å hente inspirasjon, kom jeg på dette ganske så dekorative prosjektet. Alt en trenger er mose, egg og en beholder. Jeg valgte i tillegg å involvere litt vatt og karsefrø. Jeg knakk eggeskallet i to, slik at det så ut som om egget hadde klekket. Deretter fylte jeg disse med vatt, vann og frø og la den ned i mosen. En veldig enkel, men dekorativ sak som i tillegg lukter godt og kan spises (karsen). 
Den klassiske

Helt til slutt må jeg vise dere den klassiske påskepynten, påskeliljer, pyntet på en noe kreativ måte. Det er virkelig ikke så mye som skal til for at det blir koselig og stilig. Her har jeg kun byttet ut en hvilken som helst potte med et koselig krus. Vanskeligere er det ikke, og det pynter også veldig opp. Det går også an å bruke syltetøyglass eller for eksempel en skål. Her er det kun fantasien som setter grenser! Dette var årets påskepynt. Personlig liker jeg denne mye bedre enn den kjedelige, vanlige en får kjøpt på butikken. Det er noe eget med det en lager selv. selvsagt kjøper jeg inn pynt også, men svært lite kan måle seg med det hjemmelagde. Jeg håper dere alle får en fantastisk påske med godt vær og gode øyeblikk. 

#DIY #håndarbeid #hjemmelaget #påske #pynt #interiør 

Hvordan bli kvitt fuktige båtmadrasser

Innlegg skrevet av Jakob

Alle som har tilbrakt lengre tid i båt kjenner til fuktproblematikken. Alle som ikke spør meg om "er det ikke kaldt å bo i båt" spør om fukt. Fukt dannes også på innsiden av skroget spesielt på vinteren, så Njord skal isoleres. Det kommer et innlegg etter påske som tar for seg isolasjonstyper som egner seg, samt teknikker som gjør jobben lettere!

Svært mange familier på sørlandet tilbringer hele sommeren i båten, og avhengig av hvor norsk sommeren er, mer eller mindre med kalesje på. I sør er det ofte varmt selv om det er regn. Problemet blir da at hele båten er fuktig og det er ikke behov for noe særlig oppvarming. Dette resultere i en skikkelig klam båt, med fuktige madrasser. Denne løsningen hjelper litt på dette, men mest for fuktige madrasser om vinteren. På vinteren er faktisk det generelle mijøet i båten svært godt og tørt. Dette siden kald luft har liten evne til å holde på fuktighet, og er tørr selv når den varmes opp. Fukt i vinterhalvåret er derfor begrenset til skrogvegger og madrasser.

På vinteren blir det rett å slett vann under madrassen, med mindre man får skikkelig lufting. Et vanlig design på båter er å bruke hele plater som bunn i sengene, slik at volumet under kan brukes til lagring. Når madrassen ligger rett på platene som da holder nesten lik temperatur som havet. Temperaturforskjellen skaper kondens.

Det finnes mange gode løsninger for lufting av båtmadrasser på markedet allerede. men mange av disse er svært kostbare. Noen timer med snekring så kan man lage en skreddersydd løsning for hver lugar ved hjelp av vanlige lekter kjøpt hos byggeriet eller lignende. Jeg brukte lekter på 23x43 mm, det er ingen problem å bruke en dimensjon mindre, men det er fint å gjøre ting solid.

 

Det er igrunn ganske enkel snekring, der den generelle huskeregelen; Mål to ganger sag en gang gjelder. Jeg lagde tre deler som låses inn i hverandre. Låsingen er kun laget ved å forskyve lektene i forhold til hverandre.

Designet gjorde også at jeg var litt fleksibel på lengdene, dette gjorde at jeg kunne bruke opp det meste av avkapp.
Hele byggingen tok i underkant av 3 timer. Vi merket godt forskjellen etter første natt. Senga var varmere, siden vi fikk avstand ned til den kalde plata. Veggene er fortsatt kalde, men iløpet av uka mottar vi isolasjonsmatter. Isolasjonen skal vistnok tilsvare 10 cm glava, men er kun 6.5 mm tykk! Blir spennende å se resultatet.

 

DIY: Gammelt blir nyttI dag vil jeg vise dere et supert triks som gjør underverker, men som nesten ikke koster noen ting. Dette såkalte vidundermiddelet jeg prater om er vår alles kjære matolje, i dette tilfellet olivenolje. Mitt aller første møte med olje og treverk var i sløyden på barneskolen. Siden den gang har jeg egentlig ikke ofret det så mange tanker før vi flyttet inn i båten. Etter dette har jeg brukt det på alt fra trappetrinn til do-ring og det fungerer helt fantastisk bra! For å gjøre en liten demonstrasjon, har jeg tatt før og etterbilder av vår kjære do-ring. Denne er i tre og så veldig sliten og trasig ut da vi overtok båten. 

Det eneste jeg tok i bruk her var pussepapir (fint), olje og papir. Jeg brukte tørkepapir i og med at det tåler litt mer enn vanlig dopapir. Start med å pusse forsiktig av restene etter løs lakk. Jeg pusset helt til alle flater så like ut. Deretter børstet jeg vekk pussestøvet og helte olje på tørkepapiret. Det er ikke farlig å ta for mye her. Det overflødige tørkes vekk til slutt med tørt tørkepapir. Gni oljen over treverket til det får en frisk og heldekkende farge. Pass på å komme til over alt slik at ikke treverket ser flekkete og uferdig ut. Når du er ferdig, kan du gå lett over treverket med en tørr bit tørkepapir. 

Dette var altså det eneste jeg gjorde, men resultatet ble helt sinnsykt i forhold til hva jeg startet med. Den samme teknikken brukte jeg blant annet på trappetrinnene, den ene døren og en list. Resultatet var like bra over alt. Jeg har nå fornyet flere ting i båten for under 30 kroner. Ikke tok det lang tid heller. Og for de av dere som lurer; ja, det ser like bra ut selv om det nå har gått godt over en uke. 

Har dere hørt om eller brukt dette trikset selv? 
Har dere noen slike billige hacks som dere vil dele? :D 
#DIY #håndarbeid #oppussing #hjem #båtv #baatboerne 

DIY: hvordan utnytte plassen i en seilbåt

Nå som jeg har fått tak i kameraet mitt og overført bildene fra tidligere i uken, kan jeg endelig vise dere hylleprosjektet som vi har hatt gående her i båten. Dette prosjektet har vært i mine planer helt siden vi så på Njord for første gang i Bergen. Jeg falt fort for båten, men syntes det var dårlig utnyttelse av høyden i skapene, noe som ledet meg inn på hylle-ideen. Som dere ser på bilde under så var det kun åpne områder som ble brukt som oppbevaring. Dette gjør at en ikke får utnyttet høyden maksimalt. Det å bo i en seilbåt vil si å måtte komme med kreative oppbevaringsmuligheter, noe det ikke var gjort her. Alt lå hulter til bulter uten system og oversikt. Det var derfor en perkeft anledning for at jeg skulle få litt utløp for det kreative. Det vi brukte på dette prosjektet var treplater, lekter til å holde platene oppe, beis, sag, pussepapir og sikaflex.

Vi kjøpte to store plater som vi sagde inn i mindre, passende biter. Den største utfordringen her i båten er at ingen vegger er helt rette. Det å få et fint og funksjonelt resultat kan derfor være vanskelig. Vi fikk løst det på en helt ok måte, men for et helt perfekt resultat ville jeg tatt i bruk en elektrisk sag av noe slag. Når alle biter er kappet opp i ønsket størrelse er det pussingen som står for tur. Jeg brukte 40,80 og 120 om jeg ikke husker helt feil. 

Fordi vi bor i et fuktig miljø, var vi nødt til å behandle treverket med beis. Dette var noe jeg uansett hadde lyst til i og med at jeg har falt så for Jotuns "drivved". Alle planker ble derfor gitt et par strøk av denne for deretter å ligge til tørk over natten. Dagen etter var det tid for å feste alle hyllene. Den hyllen vi festet på kjøkkenet, festet vi med sikaflex langs lektene. Selve platen kommer vi til å skru fast i lekten slik at vi kan bytte den ut eller ta den ut for arbeid i skapet. På badet er lektene skrudd inn i veggen slik at det er mulig å bytte de ut ved for mye fukt. Platene er foreløpig ikke festet til lektene fordi vi neste uke må ha de vekk mens vi isolerer veggen bak. 

Jeg vet det er noen av dere som har bekymret dere for hva vi gjør når med innholdet på hyllene når vi skal seile. Jeg må bare si jeg har en rekke kule planer der også, men som jeg foreløpig ikke har et hastverk med å bringe til live. Vi skal bruke denne båten til å seile og å ha det gøy, men akkurat nå må jeg bli vant til båten og bruke tid på å finne den rette plassen til de forskjellige tingene våre. Plutselig ble det plass i både kjøkkenskap og på badet. Det var ikke så mye som skulle til, men det be likevel som natt og dag. Alle som har vært innom båten har bemerket seg hyllene, noe jeg syntes er veldig stas. Jeg klør i fingrene etter å komme i gang med alle de andre prosjektene vi har panlagt og gleder meg enormt til å se det ferdige resltatet! 

#DIY #baatboerne #baatboere #båt #båtliv #båtboere #friluftsliv #student #økonomi #håndarbeid

DIY: En liten bit av havet

Hver dag leter jeg etter inspirasjon for å kunne holde på med alle mine kreative prosjekter. Min absolutte favorittside er pinterest, hvor jeg henter kanskje 70 prosent av ideene mine. Resten får jeg av alle rundt meg, enten i form av aviser, andres prosjekter eller noe så enkelt som en samtale. Jeg elsker at jeg blir lett inspirert og elsker å holde på med disse prosjektene. De fungerer for meg som trening fungerer for andre, de gir meg masse energi og styrke. 

For en tid tilbake ble jeg veldig inspirert av en venn på facebook som hadde brukt denne nydelige beisen på noe treverk. Jeg ble forelsket i fargen og effekten ved første blikk og måtte kjøpe meg et spann. Dette var starten på forrige DIY-prosjekt hvor jeg lagde en stor ramme. Beisen jeg brukte til den var fargen drivved og ser helt nydelig ut. Jeg falt så for denne fargen at jeg gikk på leting etter nye prosjekter som kunne beises. På den måten ble to nye prosjekter bragt til liv. Det første prosjektet kan vel strengt tatt ikke kalles et prosjekt, men mer en malejobb. Jeg dro på Ikea og kjøpte inn en flatpakket trekasse som så helt grei ut når den var ubehandlet. Med et par strøk av denne beisen ble den forvandlet til en nydelig trekasse med et gammelt preg. Det er noe med drivved og den effekten det gir treverket som er så nydelig. Jeg har et par-tre planer for denne når vi har kommet oss inn i båten, så vi får se hvordan det ender. Mitt andre prosjekt var mine foreldres vaskerom. Denne ideen husker jeg faktisk ikke hvor jeg fisket opp, men syntes den var så fantastisk at jeg bare måtte gjennomføre det. Dette vaskerommet bestod tidligere kun av noen kleshyller og disse to maskinene som dere ser på bildene over. Det var ingen arbeidsplass, ingen steder å sette ifra seg ting. Det er både upraktisk og ser uferdig og "rotete" ut. Jeg delte derfor en ide med mamma og hun likte den såpass godt at hun gikk til innkjøp av en treplate. Denne treplaten var ubehandlet og fåes kjøpt på de bleste byggvareforretninger til en grei pris. Jeg beiset denne med drivved-beisen min og voilà! Jeg syntes det ble så utrolig fint og koselig at jeg skulle ønske vi hadde et vaskerom kun for å ha det slik, haha! 

Jeg har storkost meg med disse prosjektene den siste tiden og leter nå febrilsk etter nye prosjekter med malekosten i hånda. Det går jo ikke an å stoppe nå som det begynte å bli så artig! Men man vet aldri, plutselig har jeg fåt en ny ide om et nytt prosjekt. I mellomtiden har jeg et par andre prosjekter på lur som ikke inkluderer malekosten. Stay tuned! :D 

#DIY #håndarbeid #hjemmelaget #maling #interiør #hus 

Inspirasjon: 28 gode oppbevaringstips

Nå som Jakob har dratt av sted for å hente Njord hjem, er det på tide at jeg for alvor starter med planleggingen av hva som skal kastes og hva som skal beholdes. For å kunne ta med ting inn i båten, er det en fordel å ha en plan for hvor og hvordan det skal oppbevares. Det aner meg at det gjelder å komme på så mange kreative og gode ideer som mulig, i og med at det allerede er noe trangt om plassen. Jeg har derfor tittet mye etter inspirasjon på Pinterest, og vil dele hele 28 tips med dere som hvertfall falt i smak hos meg. På bildene under finner dere inspirasjon til oppbevaring av det aller meste. I love it! Fantastisk, ikke sant? Jeg elsker denne kreativiteten, og det passer utmerket til båtlivet. Det blir utrolig spennende å se hvilke prosjektideer som jeg kan bringe til liv fremover. Alle ideer på smarte løsninger vil selvfølgelig blir delt her, og jeg tar veldig gjerne imot forslag og tips om dere ha noen! :) 

#DIY #oppbevaring #ideer #inspirasjon #håndarbeid #båtlivet #baatboer #baatboerne
 

DIY: rammekunst

Nå kan jeg endelig vise dere prosjektet som jeg har jobbet med de siste ukene. De fleste var veldig nær når de gjettet at det var en slags bilderamme jeg holdt på med. Ideen startet med at jeg hadde lyst til å ha et stilig bilde til å henge over sofaen  stuen vår. Veggen der har stått naken helt fra vi flyttet inn, og ser rett og slett gørr kjedelig ut. Plutselig fikk jeg en ide om å lage min egen bilderamme hvor jeg dekorerte med mange små rammer inni. Og slik startet dette prosjektet...

Jeg handlet inn mange bilderammer i ulike størrelser, farger og fasonger på Ikea. Et godt tips er å kjøpe noen med gode limeflater på sidene slik at det blir minre jobb å feste de sammen. Deretter dro jeg på Byggeriet for å handle inn materialer. Jeg fikk utrolig god hjelp av en ansatt som kappet opp listene i perfekt vinkel og lengde. Det eneste jeg da trengte å gjøre var å feste de sammen. Jeg slet litt med akkurat dette, mest fordi jeg var utrolig utålmodig. Jeg begynte med trelim, men klarte ikke vente på at limet skulle tørke, og gikk derfor over til spiker. Dette viste seg å være vanskeligere enn først antatt. Til slutt fant jeg frem noen fantastiske "hjørne-festere" som jeg har fått med til Ikea-møblene mine en gang. Disse brukte på innsiden av rammen for å holde hjørnene samlet. Deretter gikk jeg over med trelim nok en gang og lot det tørke. 

Listene som jeg kjøpte var ubehandlet, noe jeg selv valgte. Jeg hadde en klar formening om hvilken farge jeg ønsket meg, og kjøpte derfor beis fra Jotun. Fargen heter drivved og er nydelig! Jeg malte på et par strøk og lot det tørke før jeg gikk videre. Etter at malingen hadde tørket, var det tid for å feste de små rammene. Dette var det jeg brukte mest tid på. Ikke fordi det var så mye arbeid, men fordi det var vanskelig å bestemme seg for hvordan det skulle se ut. 

Det finnes mange måter å feste rammene sammen på, men jeg gikk for noe som heter sikaflex. Dette er en utrolig klissete masse som blir utrolig sterk når den stivner. Grunnen til at jeg valgte dette var fordi vi hadde det i huset, og fordi jeg så på det som det beste og enkleste alternativet. Jeg la søplesekker under hovedrammen og plasserte de små rammene der hvor jeg ville ha de. Deretter tok jeg opp en etter en og la på et lag med sikaflex for deretter å legge de tilbake i rammen. På den måten fikk jeg nøyaktig det mønsteret/utseendet som jeg ville ha. Jeg lot det tørke i et halvt døgn før jeg turte å røre på det. Plasten hang fast noen steder, men denne dro jeg bare forsiktig av. Det er utrolig hva man kan lage bare man har litt fantasi! Jeg gleder meg veldig til å kunne sette inn bilder i disse rammene og se det helt ferdige resultatet. Forhåpentligvis får vi plass til denne kjemperammen på det ene rommet i båten. Det var uansett et utrolig artig prosjekt, og ikke minst en fantastisk mestringsfølelse. Jeg er i alle fall veldig fornøyd med resultatet :D 

#DIY #Håndarbeid #foto #bilder #hjemmelaget #håndlaget 

14 bruksområder for tomme syltetøyglass

De aller fleste av oss har kastet tomme syltetøyglass i søpla, men har dere tenkt på at disse faktisk kan brukes til veldig mye annet enn kun oppbevaring av syltetøy? Selv er jeg veldig glad i Norges-glassene og syntes de er rålekre. Jeg er også veldig glad i Nora-glassene i og med at disse har en fin form og et lokk som er lett å håndtere. Bruksområdene til syltetøyglassene er utallige, men for å gi dere litt inspirasjon, har jeg funnet 14 DIY-prosjekter som innebærer gjenbruk av disse. Disse glassene kalles for Mason Jars og finnes, så vidt jeg vet, ikke i Norge. Men som sagt kan en jo bruke både glass fra Nora, Norges-glass eller andre syltetøyglass. Jeg har allerede mange planer for disse fremover, mesteparten som dekor og oppbevaring i båten, men også andre, søte prosjekter som jeg vil vise dere senere. Alle bildene over er hentet fra Pinterest.com. 

Ble du inspirert av disse bildene? Jeg vet jeg ble det i alle fall ^^ 

DIY: Dessertskål av sjokolade

God fredag, nye og faste lesere! I dag vil jeg dele fremgangsmåten til de artige og fullt spiselige dessertskåleve som jeg viste dere for et par dager siden. Først vil jeg bare si at det finnes mange måter å gjøre dette på og at øvelse gjør mester. For min del var dette første forsøk, og resultatet ble deretter. Men fremgangsmåten går ut på det samme. Det du trenger er kokesjokolade (hvit elle mørk, alt etter smak), tynne plastposer, kopper i ønsket antall og beskyttelse til å legge under koppene. 

Det første du starter med, er å smelte sjokoladen. Jeg valgte å legge sjokoladen i en plastpose for så å smelte den i varmt vann. Bå benken la jeg litt sølvfolie som koppene kunne stå på. Koppene ble pakket inn i plast og snudd opp ned. Det er disse som skal være formen til skålene. Det går også an å bruke bakkonger til dette, men jeg brukte kopper i og med at jeg ønsket en flat bunn. 

Når sjokoladen er smeltet kan du begynne å legge den forsiktig på fra toppen av. Her finnes det sikkert utallige teknikker, men denne gangen lot jeg det bare renne nedover den ene, mens jeg på den andre brukte en kniv og smørte massen utover. Begge deler fungerer, men pass på at ikke laget blir for tynt.Når sjokoladen er fordelt utover, setter du formene i enten kjøleskap eller fryser for å stivne. Dette tar ofte ikke så veldig lang tid, men pass på at den er ordentlig stiv før du tar formen ut igjen. Når den er klar, tar du formen ut av kjøleskapet og forsiktig lirker koppen ut av formen. Deretter fjerner du plastposen veldig forsiktig og sitter igjen med selve sjokoladeskålen. 


Skålene er nå klare til bruk. Jeg vil anbefale dere å oppbevare sjokoladen i kjøleskapet frem til den skal brukes da den fort smelter og knekker om den blir stående i romtemperatur. Jeg valgte å servere mine sjokoladeskåler sammen med en deilig fruktsalat, men her er det kun fantasien som setter grenser :) Har dere prøvd dere på å lage noe slikt før? 

#DIY #mat #sjokolade #håndarbeid 

Den beste dessertenGod onsdags kveld, alle sammen! Dagen i dag har bestått av skole, rydding, pakking og ikke minst salg av ting jeg ikke vil få bruk for fremover. Det er rart hvor mye noe kan tappe deg for energi samtidig som det gir deg et skikkelig kick. Slik har jeg det med hele denne flytteplanen i alle fall. Jeg elsker å holde på med slik planlegging, men det tar ikke lang tid før jeg blir utslitt og må ha en pause. Da passer det veldig fint med litt kvalitetstid med kjæresten og en slik dessert som dere ser på bildet over. Dette må være den beste kombinasjonen jeg har hatt i en dessert på lenge. Hva er vel bedre enn sjokolade og frisk frukt? Disse sjokoladeskålene var utrolig enkle å lage, og smaker selvsagt himmelsk. At jeg ikke har prøvd dette før kan jeg virkelig ikke forstå. Resten av kvelden skal nytes med Idol og sofakos i dette huset. Vi er uansett for mette etter desserten til å kunne bevege oss ut av sofaen, haha! Har dere prøvd å lage en slik dessert før? 
 

#DIY #mat #dessert #sjokolade #frukt

Inspirasjon: Den deilige roen

Jeg er alltid på utkikk etter ny inspirasjon, og på dager hvor jeg har hatt mye å tenke på, liker jeg å finne inspirasjon med rolige elementer. I dag er en slik dag. Jeg har mye i tankene og trengte derfor å finne inspirasjon som roet ned hodet i stede for å gire det ennå mer. Det jeg da ser etter er rolige farger, som for eksempel jordfarger, harmoni og få elementer slik at det ser ryddig og enkelt ut. På en måte fungerer dette litt som mindfulness. Pinterest er min beste kilde til sjelero for tiden, og har alltid masse inspirasjon å gi. For å vise dere hva jeg snakker om, har jeg satt sammen et par kollager med diverse inspirasjonsbilder hentet fra pinterest.com. Herlig, ikke sant? Jeg føler meg i alle fall veldig mye roligere allerede. I tillegg er det nå fyr i peisen og levende lys hvor enn jeg ser. For å holde på denne deilige roen skal jeg nå lage meg en stor kopp med te og vente på at Grey's Anatomy starter på tv. God tirsdags kveld til dere alle! 

Hvor henter dere inspirasjon?
Hva gjør dere for å slappe av og koble ut fra en stressende hverdag?

#DIY #inspirasjon #mindfulness

Slik holder du orden i scrapbookingen din

En av de kanskje aller største utfordringene med denne hobbyen er plassmangel. Ikke det at jeg ikke har stor plass til oppbevaring av alt utstyret, men med så mange småbiter som skal sorteres og oppbevares på en oversiktelig måte blir det fort trangt om plassen. Da jeg var på Ikea for et par dager siden, kjøpte jeg en pakke med små oppbevaringsposer som kunne lukkes igjen. Denne pakken inneholdt to forskjelige størrelser, 0,4 liter og 1 liter, perfekt for oppbevaring av små ting. 

Ting som for eksempel fjær og klistremerker tar unødvendig mye plass når det blir liggende løst i skuffer. Dette er noe jeg lenge har irritert meg over, men ikke sett noen god løsning på. Da jeg kjøpte meg disse posene hadde jeg lyst til å prøve ut noe nytt. Jeg sorterte fjær, klistremerker og andre, lette objekter i forskjellige poser. Deretter klemte jeg ut all luft fra posen og lukket den igjen. På den måten ble posen nærmest vakuumpakket og tar mye mindre plass. 

Så kommer spørsmålet om hvor en skal gjøre av disse posene. Jeg grublet en stund og kom opp med en rekke ideer. Til slutt gikk jeg for den løsningen jeg hadde tilgjengelig, nemlig en ringperm. Jeg brukte en hullemaskin til å lage passende hull øverst på posen, over lukkingspunktet, og satte de deretter inn i ringpermen. Resultatet ser dere under. Smart, ikke sant? 
Hvordan oppbevarer du ditt hobbyutstyr? 

#DIY #scrapbooking #oppbevaring #håndarbeid 

DIY: Sjokoladehjerter for din valentine

I morgen er det som de aller fleste vet, Valentines Day, noe som feires med roser, hjerter og koselige ord. Her i Bergen skal vi feire, men ikke valentine og ikke med roser. I stede blir det feiring av noe helt annet som jeg vil komme mer innpå om et par dager. Sev om det ikke blir valentines på oss har jeg likevel ikke klart å holde meg helt unna dette valentineshysteriet, og endte derfor opp med å prøve meg på noen søte hjerter i hvit sjokolade. Ikke var det dyrt, ikke var det vanskelig å lage og jeg føler heller ikke at jeg har bidratt unødvendig til salgshysteriet i butikkene. Det desidert aller beste ved denne DIY'en var smaken. Hva er vel bedre enn hvit sjokolade!?

Det du trenger er; Hvit sjokolade, sjokolinser eller nonstop og en form til sjokoladen. Denne formen er kjøpt på Kitchn, men kan også fåes kjøpt på Ikea til en veldig billig penge. I tillegg kan du også ta i bruk mørk sjokolade og konditorfarge. Jeg prøvde meg på litt av hvert og vil vise dere kort fremgangsmåte og selvsagt resultatet. Hint: det ble herlig! 


Start med å gjøre klar formen. Her har jeg enkelt fordelt sjokoladebitene i flesteparten av formene, men valgte å heller ha mørk sjokolade i noen få for litt variasjon. Dette gjør du ved å smelte mørk sjokolade for så å gni det langs sidene av formen med en gaffel. Etter dette kan du begynne å smelte den hvite sjokoladen i vannbad. Når denne er smeltet, fyller du formen og setter den i kjøleskap eller fryser. Kjøleskap er best, men har du dårlig tid, kommer fryseren godt med. Jeg glemte å ha i rødfargen da jeg helte sjokoladen i formene, og måtte derfor blande dette inn i formene med en tynn rørepinne, derav den ujevne fargen. Likevel syntes jeg effekten ble stilig! 


Det tok ikke mange minuttene før disse stivnet og var klare til å taes ut av formen. Deretter er de klare for å nytes. Disse kan også pakkes inn i søte gaveesker om du vil gjøre det ekstra spesielt. Vi derimot nøt disse i bilen rett fra en brødpose. De smaker like godt uansett :) 

Hva er dine planer for morgendagen? 

#DIY #mat #dessert #sjokolade 

Sneak Peek: Drivved

God torsdag, alle sammen! 

Nå er jeg bare så gira på mine pågående prosjekter at jeg rett og slett ikke klarer å la vær å gi dere et lite innblikk. Det aller største, og til nå tøffeste prosjekt jeg har holdt på med er både tidkrevende og tålmodighetskrevende. Jeg har allerede lært meg noen nye gloser og klødd høl i hodet, men nå begynner det virkelig å bli bra. I går var jeg av gårde og handlet inn planker og beis, og satte i gang med grovarbeidet. Nå gjenstår for det meste kun pyntingen og det de aller fleste kanskje vil se på som det gøyeste. Uten å røpe alt for mye vil jeg vise dere noen få bilder fra gårsdagens prosjektarbeid. 


 Noen som klarer å gjette hva jeg holder på med? 

#DIY #håndarbeid #hjemmelaget 

Update: gjenbruk av grønnsaker

For litt over en uke siden postet jeg et innlegg hvor jeg viste dere hvordan en kan gjenbruke grønnsaker ved å sette de i et glass med vann. Jeg demonstrerte det hele med en ganske så oppbrukt vårløk. I dag har jeg lyst til å vise dere hvor mye denne vårløken har vokst på disse elleve dagene. Da jeg startet dette eksperimentet hadde jeg ikke så stor tro på at vårløken noen gang ville vokse seg stor, og så kanskje for meg noen få centimeters økning. Jeg ble derfor veldig overrasket da planten skjøt i været. Planten er nå vokst seg overraskende stor og er fullt spiselig og brukbar igjen. For de av dere som ikke helt husker hvordan denne så ut for 11 dager siden så har jeg laget et før/etterbilde. Ganske stor forskjell, ikke sant? Jeg må si at dette eksperimentet/prosjektet var veldig vellykket og overgikk alle forventninger. Det blir gøy å prøve dette ut på andre grønnsaker. 

Har dere prøvd dette før? 

#DIY #gjenbruk #mat #grønnsaker #helse #økonomi

In the making
I dag var jeg på en liten innkjøpsrunde av ting som kan brukes til fremtidige prosjekter, og resultatet ser dere over. Det gjelder å være kreativ og se potensialet i alt. Som regel faller jeg veldig for alt som en finner på Panduro, men der er prisene veldig stive. Jeg pleier derfor å se etter lignende produkter på andre butikker til en mye rimeligere pris. I dag var jeg for eksempel innom Ikea, Clas Ohlson og Upstairs, og endte opp med en god blanding av produkter. Jeg gleder meg veldig til å teste ut alt og se om det blir så bra som jeg håper. 

Det aller største prosjektet som jeg har i tankene for tiden er rammene. Planen for disse er bare råkul, ambisiøs og tidkrevende. Likevel tror jeg at det vil bli et prosjekt som faller i smak hos de aller fleste. Blomstene skal få et noe mer kreativt bomiljø, noe som blir et veldig enkelt, men gøyalt prosjekt. Ellers har jeg noen litt hullete planer foreløpig for resten, men jeg er helt sikker på at det blir til noe til slutt. 

#DIY #innkjøp #håndarbeid #hjemmelaget 

DIY: nydelig blomsterpotte

Nå er det på tide med et nytt DIY-innlegg igjen etter dager med fravær og hjemmeeksamen. Denne gangen har jeg lekt meg litt med hermetikkboksene før samboeren rakk å ta de ut i søpla. Det finnes utrolig mye artig og fint en kan lage av disse hermetikkboksene. Foreløpig har jeg kun prøvd meg på et prosjekt, men på pinterest fant jeg haugevis med inspirasjon til nye, spennende saker som kan lages av disse skinnende blikkboksene. For en tid tilbake prøvde jeg meg på en liten blomsterpotte som i grunn ble ganske søt. Det kanskje aller beste med hermetikkbokser er at du kan bruke de til stort sett alt mulig, og kan derfor også dekoreres med det du har liggende, enten det er maling, papir, klistremerker eller lignende. Til dette prosjektet valgte jeg en blanding av "shabby chic" og jordfarger/natur. 

Jeg gjorde det veldig enkelt og limte fast papir til blikkboksen. Her har jeg brukt tegneark fra Ikea og dekt det med litt stempelfarge. Deretter limte jeg på dekorpapiret og pyntet til slutt med tråd og sommerfugl. Veldig enkelt, billig og miljøvennlig.I potten kan du ha alt fra karse til flotte, fargerike blomster. Jeg har prøvd med karse og nå med vårløken som jeg fortalte dere om tidligere. 

Hva syntes dere?
Har dere laget noe av blikkbokser før? 

#DIY #håndarbeid #hjemmelaget #gjenbruk #inspo #inspirasjon #blomster

Tips: Gjenbruk av korn

 

Som så mange andre, har samboeren min hevet seg på øl-brygge trenden sammen med en kompis. Det er dyrt, det tar tid, det får leiligheten til å stinke, men fy å gøy det er å kunne drikke sitt eget hjemmebrygga øl. Godt blir det også! Etter at kokeprosessen er over, sitter de igjen med masse korn som de fleste ville kastet rett i søpla. Dette er jo litt trist da det for det første koster en del penger og for det andre kan brukes til så mye annet gøy. Jeg har derfor prøvd ut å tørke kornet! Dette gjøres enkelt ved å fordele små mender utover et stekebrett og varme det på ca 60 grader til alt er tørt. Denne prosessen tar noe tid, og må gjøres en del ganger før alt er tørket, men er virkelig verdt det. 

Først hadde jeg ovnen lukket, men da dampet det så veldig, så jeg holdt døren på stekeovnen åpen med en gryteklut for å slippe ut all dampen. Når kornet er helt tørt, kan det oppbevares i lukkede bokser. Deretter kan det brukes til for eksempel å lage knekkebrød. Vi prøvde ut dette, og knekkebrødene ble kjempegode! En må ikke tørke kornet for å kunne bruke det, men det er visst anbefalt. I tillegg holder det seg mye lengre om du tørker det. V fylte opp tre slike matbokser med kornet som var i posen på bildet over. Dette holder lenge! Et tips kan være å knuse kornene litt ekstra slik at de ikke blir for harde om du for eksempel skal ha dem i knekkebrød eller lignende. Ikke alle kornene hadde åpnet seg, og var derfor ganske harde å tygge over. 


Pleier dere å gjenbruke? 

#DI#Mat #helse #økonomi #kosthold

Gaver som gleder

Vi har alle en venn eller et familiemedlem som har alt og som aldri ønsker seg noe spesielt til verken jul eller bursdag. Disse kan jeg bruke en halv evighet på å finne gaver til, og jeg sliter like mye hver gang. De siste årene har jeg begynt å sette mer og mer pris på det hjemmelagde og personlige. Det jeg har oppdaget er at også andre setter stor pris på slike gaver. I julen som var, lagde jeg hjemmelaget til nesten alle sammen. Ikke bare var det utrolig gøy å holde på med så mange prosjekter, men alle ble jo også veldig glade da de åpnet gavene. 

Selv syntes jeg ikke det er størrelsen på gaven som teller, men heller hvor mye tanke og kjærlighet som ligger bak. Om en ikke er av den kreative typen trenger en jo heller ikke å lage hele gaven. En kan for eksempel lage en liten tilleggsgave eller et hjemmelaget kort. Det er ofte bare små ting som skal til, og som gleder så utrolig mye. Gaven trenger heller ikke være hjammelaget, men kanskje du kan kjøpe inn noen elementer og sette dem sammen som på et par av bildene under. Nok en gang har jeg hentet masse inspirasjon fra pinterest.Hvor gøy hadde det vel ikke vært å få noe av dette i gave? 

#DIY #inspirasjon #gave #gaver #hjemmelaget #håndarbeid

Tips: Gjenbruk av grønnsakerNå vil jeg dele et triks med dere som jeg lærte for over to år siden av ei jeg jobbet sammen med. Trikset går ut på hvordan en kan gjenbruke grønnsaker som for eksempel vårløk. Denne vårløken som dere ser på bildet her var klippet nesten helt ned og brukt i en matrett. Som regel vil en jo da kaste resten av det som er igjen av vårløken. Men hvis du har et lite glass, en grillspydpinne i tre og et strikk så kan du enkelt gjenbruke vårløken på kun få dager. Denne vårløken hadde ingen synlige røtter da jeg satte den i vann. Etter kun litt over ett døgn kunne jeg tydelig se at det begynte å vokse ut små, hvite røtter, som nå er blitt lange og mange. Vårløken, som dere ser på bildet over, er nå blitt dobbelt så lang og det har begynt å vokse ut mange nye skudd. Det eneste jeg har gjort er å "glemme" denne i vinduet med tilstrekkelig med vann. Nå har jeg i tillegg hatt oppi litt gjødsel for grønnsaker for å se hvor mye fortgang det får på prosessen, men det er absolutt ikke nødvendig. Dette er kanskje ikke en metode som egner seg for de med dårlig tid og som trenger grønnsakene med en gang, men om du planlegger litt så er jo dette en flott måte å spare penger på, samtidig som det er utrolig kult å kunne spise av egen "grønnsakshage". 

Hva syntes dere om tipset? 
Har dere testet ut dette selv noen gang? 

#DIY #TIPS #mat #gjenbruk #grønnsaker #kosthold #helse #økonomi

DIY: Valentines Day inspirasjon


Neste uke er vi allerede inne i Februar måned. Det betyr lysere dager, bursdager og ikke minst valentinsdagen den 14. februar. Selv har jeg ikke pleid å feire denne datoen. Mest fordi jeg ikke helt skjønner hva som er poenget, men også fordi jeg syntes det fort kan bli litt i klisseste og kleineste laget. Likevel syntes jeg jo selvsagt det er utrolig koselig med blomster og små overraskelser, og sier ikke neitakk til det. Noe av det jeg kanskje liker aller minst med denne datoen er kjøpepresset fra butikkenes side. Det er jo nesten jul all over again. 

Men det er likevel noe ved valentinsdagen som fanger oppmerksomheten min. Kanskje er det den nydelige rosafargen, kanskje er det gleden over å motta gaver, hvem vet. Men da jeg sufet rundt på pinterest, våknet det en ny valentinesgnist i meg. For hvem kan vel misslike gøyale DIY-prosjekter? Det kom opp så ufattelig mange artige ideer til både store og små gaver. I tillegg kom disse øyeslukende fristelsene opp på skjermen, og vips så var jeg fortapt inne i valentinesverdenen. 

Det er helt klart at jeg må teste ut noen av disse prosjektene og oppskriftene i nærmeste fremtid. Spørsmålet er bare hva jeg skal gå for. Jordbær og sjokolade er ikke engang et spørsmål, det SKAL skje. Men nå som ilden er tent så må jeg jo teste ut litt forskjellig. Mer om dette senere! 

Pleier dere å feire valentinsdagen? 

#DIY #håndarbeid #inspirasjon #valentinesday #valentinsdagen #februar #oppskrift #mat 

Hvordan få polaroidbilder uten polaroidkamera

Jeg har lenge vært misunnelig på de som eier et polaroidkamera. Ikke bare er det kjekt med et kamera som skriver ut bildene på stedet, men bildene blir i tillegg utrolig stilige. Grunnen til at jeg fremdeles ikke er eier av et slikt kamera er i hovedsak på grunn av prisen. En ting er selve kamerat, det har man jo i flere år, men filmen koster så utrolig mye, noe som får meg til å lure på om det i det hele tatt er verdt det. Men jeg er fremdeles fascinert av polaroidbildene og har virkelig lyst på noen som jeg kan henge på veggen min. Løsning? Vel, den fikk jeg faktisk av en av dere søte lesere for en god stund siden. 

Om du allerede eier et godt fungerende kamera og ikke ønsker å bruke flere tusenlapper på utstyr for å få tak i et slik bilde, kan du følge den superenkle og billige metoden som vist på bildene under. Det første du må gjøre er å overføre bildene dine til pc'en. Last dem så opp på picmonkey.com og rediger bildet etter eget ønske. Når du er fornøyd, klikker du deg inn på "frames" og velger "polaroid. 

Bildet vil da få på et polaroidfilter, men dette kan du enkelt fjerne ved å forandre på "effect fade". Når du er fornøyd så lagrer du bildet på din pc. Etter at du har gjort dette med alle ønskede bilder, laster du den opp i Word (skriveprogram) og justerer størrelse der. For de av dere som bruker Mac, finnes det sikkert et lignende alternativ. 

Skriv så ut Word-dokumentet og pass på at det ikke skrives ut dobbeltsidig! Klipp så ut bildene med en saks, og Voilá! Billige og flotte polaroidbilder på 1-2-3. Har du prøvd dette før? 
Vet du om andre slike triks som er verdt å dele? :) 

#DIY #foto #inspirasjon #tipsogtriks #håndarbeid #kreativ 

Vår smarteste oppfinnelse

Det å eie et akvarie kan være helt fantastisk. Der kan du ha fisk i alle farger, nydelige dekorasjoner og planter. Er du riktig heldig får du også yngel, noe som er utrolig stas. Det å eie et akvarie kan gi deg mestringsfølelse og lykke, men kan også være et evig ork. Selv har jeg for tiden to mellomstore akvarier som står på hvert sitt rom. Begge karene bør minimum renses/skiftes vann på og vedlikeholdes en gang i måneden, helst dobbelt så ofte eller mer. Vi snakker mange hundre liter per gang. Dette er da vann som hos de aller fleste bæres i 15-liters bøtter frem og tilbake, ut og inn, sommer som vinter. Av den grunn har jeg blitt lat, fryktelig lat. Dette gir meg selvfølgelig dårlig samvittighet hver gang jeg går forbi akvariene som for lengst burde fått renset filter, skrapet rutene, trimmet blomstene og byttet vann. Men hvem har vel tid til å bære nesten tusen liter vann annen hver uke? Det var slik vi kom på det som må være vår beste ide så langt i vår levetid. Svaret var enkelt; lange plastslanger. Jeg hadde allerede laget en slik mekanisme for å få vannet ut av karet for en tid tilbake. Denne har da en nettingstrømpe tvinnet rundt den ene åpningen slik at fisk og slikt ikke skal bli med inn i røret. Det eneste du trenger å gjøre er å suge vann inn i slangen for så å legge enden et sted hvor vannet fint kan renne, som for eksempel ut av vinduet eller ned i et sluk. Dette gjør at en fint kan holde på med andre ting mens karet blir tømt. Men hva med når en skal fylle opp karet igjen? Løsningen ser dere på bildene. Rett og slett en slange som kan kobles til dusjen. Utstyret får dere kjøpt på for eksempel Biltema. Dette kostet oss ca 200 kroner og sparer oss for utrolig mye jobb. Fra nå av blir rens av akvariene en lek og jeg kan kvitte meg med den dårlige samvittigheten. Nå kan jeg på ny lene meg tilbake og bare nyte synet av mine to flotte akvarier. Har dere, eller har dere hatt akvarie før? 

#DIY #husdyr #fisk #akvarie #håndarbeid #foto

DIY: Tilbakeblikk

God kveldtil både nye og gamle lesere. 

Det kan se ut til at immunforsvaret mitt har dratt på ferie, noe som gjør at formen fortsetter å være dårlig. Men en kan jo ikke legge seg ned og gi opp av den grunn. Likevel må jeg spare på kreftene slik at jeg forhåpentligvis rekker å bli frisk innen i morgen ettermiddag. Planen er nemlig at jeg, samboeren og en vennegjeng skal av sted på hyttetur og stå på ski hele helgen, men det ser mørkt ut for min del.

Mens jeg ligger på sofaen og samler krefter, går jeg opp for ting å finne på. Det er begrenset hvor interessant tv'en er etter 2 dager med ingenting annet enn tv2-kanalene og netflix, spesielt når jeg har fullført alle serier som jeg har begynt på. Jeg kunne startet med en ny serie, men sjansen for at jeg blir avhengig er alt for stor, hehe. I stede har jeg gått igjennom den første bloggen min som jeg startet med da jeg gikk på ungdomsskolen. Det er utrolig morsomt å se tilbake på hva jeg drev med på den tiden. Egentlig var det mye av det samme som jeg gjør i dag; skole, fotografering og DIY, bare at jeg har blitt en del år eldre. 

DIY-prosjektene jeg holdt på med på den tiden var veldig enkle og små, men likevel utrolig søte. Det er jo ikke alltid nødvendig med store endringer, men små forandringer kan gjøre stor forskjell. Et av prosjektene jeg holdt på med og som jeg liker veldig godt, er fyrstikkeskene. En fyrstikkeske er jo kjekt å ha, men ser som regel ikke særlig pen ut. Men det skal kun små endringer til før den blir forvandlet til denne supersøte esken. 


Det eneste jeg brukte var lim, farget papp (papir går også) og pynt etter hva som jeg følte passet. Her finnes det uendelig med muligheter. Disse to som dere ser på bildet under lagde jeg for rundt 4 år siden, og hadde ikke like mye "erfaring" som nå. Likevel syntes jeg de ble utrolig søte og mye koseligere enn den klassiske fyrstikkesken. Om du maler eller limer papir over sidene også, kan denne fint brukes som for eksempel gaveeske eller nnet som ikke nødvendigvis inkluderer fyrstikker. Nok en gang er det kun fantasien som setter grenser! 

#DIY #håndarbeid #inspirasjon #gjenbruk 

No Words

Det har skjedd. Dagen jeg har fryktet, men ikke trodde ville dukke opp, ikke nå. Jeg har fått akutt kreativitetssperre. Før jul hadde jeg flere titalls ideer og prosjekter i tankene, men veldig mange av disse handlet om jul. Nå som jula er over, det fremdeles gjenstår noen måneder til påske, sliter jeg faktisk med å komme i gang med noe nytt. Når jeg ikke klarer å tenke kreativt, klarer jeg heller ikke å være kreativ på innleggsfronten. 

Jeg tror det største problemet er det at jeg ikke helt vet hvilken kategori jeg skal begi meg ut på denne gangen. Det er så enkelt når det er snakk om årstider og høytider, men hva er egentlig spesielt med januar foruten om den plutselige snømengden og fraværende sollys? Ingenting! Den neste "store" begivenheten vi har å se frem til er Valentines Day, noe som varer nøyaktig en dag før det er tilbake til vanlig hverdag. 

Det finnes selvfølgelig haugevis med prosjekter og inspirasjon der ute, selv for denne årstiden. Problemet er bare at når jeg tenker over det så har jeg aldri laget stort på denne årstiden før, noe som gjør det vanskelig å vite hva jeg skal lete etter. Jeg hadde virkelig satt pris på om dere ville kommet med noen tips eller ønsker. Alt jeg trenger er egentlig noen stikkord for å få meg tilbake i kreativitetsboblen min. I mellomtiden skal jeg bli bedre på å skrive opp alle ideer jeg kommer over slik at jeg ikke glemmer de. Hvor ofte har jeg vel ikke kommet over utrolig stilige prosjekter for så å glemme de vekk... Vel, fra nå av skal jeg skrive ned alt jeg kommer over i denne DIY-boken og håpe på at skrive-/kreativitetssperren blir borte fort som bare det! Hva ønsker dere å se mer av på denne bloggen? Inspirasjon, bilder, prosjekter med fremgangsmåte? 
Har dere noen tips til hva slags prosjekter jeg kan se litt nærmere på? 

#DIY #håndarbeid #inspirasjon 

 

Prosjekt Mansjett

God kveld!

Her går det i rennende nese, lange skoledager og diverse rydde- og fikseprosjekter fikseprosjekter om dagen. Da jeg endelig var blitt kvitt forkjølelse nr 1 så gikk det ikke mange dagene før nr 2 startet. Er det ikke typisk!? Energinivået har derfor vært veldig lavt, spesielt i dag, noe som resulterer i at jeg blir særdeles lite produktiv. Det er da det er godt å ha "alt-mulig mann" som samboer, som bare får unnagjort alt av ting som jeg egentlig burde ha gjort ferdig i det forrige århundre. 

Da vi var på vei hjem fra Narvik, stoppet vi en liten tur i Oslo for å kjøpe med oss litt snadder aka dykkerutstyr som var lagt ut på finn.no til en grisebillig penge. Vi dro derifra med ikke mindre enn en ny drakt, ny vinge, hette, hansker, lykt og mye mer. Prisen var så sinnsyk at vi rett og slett ikke kunne si nei, og ikke klager jeg for alt dette er utstyr som JEG skal bruke, wohooo! Men før jeg kan hoppe i havet må mansjetter byttes, og det er der Jakob kommer inn som alt-mulig mann. Utrolig greit i grunn! Og gjett om jeg gleder meg til å teste den ut når jeg er frisk igjen. Første prioritet er å bli tryggere under vann og opparbeide meg litt flere ferdigheter. Sist dykk gikk veldig bra, bedre enn forventet, men ga meg også en pekepinn på hva jeg bør øve mer på, som for eksempel oppdriften. Tenk den dagen jeg kan alt dette utenat og kan bruke alt fokuset på den vakre utsikten. DET gleder jeg meg til! 

Ellers skal kvelden gå med til nesespray, varm te og Grey's Anatomy, dobbel wohoo! :D

DIY: Eggelikør

I dag vil jeg dele en nydelig oppskrift på fantastisk eggelikør som jeg fant på bloggen Titalita.blogg.no før jul. Jeg hadde aldri smakt eller lagd eggelikør før, men ble så inspirert at jeg bare måtte prøve det ut. Fremgangsmåten var overraskende enkel, men ingrediensene koster fort noen hundrelapper. Når det er sagt så smakte resultatet helt fantastisk, både den med og uten alkohol! Ingrediensene ser dere på bildet over. Det du trenger er 3 dl kremfløte, 3 dl helmelk, 300 g sukker, 5 stk eggeplommer, 1 ss vaniljesukker og 3 1/2 dl sprit (40-60%). Jeg hadde også oppi en vaniljestang for ekstra vaniljesmak, noe som ble veldig bra. Om jeg husker rett så tilsatte jeg også 4 ruter med hvit kokesjokolade. Til oppbevaring kjøpte jeg med disse nydelige glassflaskene fra Feel til 39 kr/stk. Jeg endte opp med 5 fulle flasker pluss litt leftover og søl, så røren hholder ca til 6 slike flasker. Start med å blande fløte, melk og sukker i en kjele og varm dette forsiktig opp til det begynner å koke. Samtidig blander du sammen eggeplommer og vaniljesukker i en bolle. Hell forsiktig litt og litt av den allerede oppvarmede massen i eggeblandingen og rør godt. Ha så dette tilbake i kjelen og varm fordiktig opp til massen tykner. Dette må IKKE koke, da vil du ende opp med vaniljekrem når du setter røren til avkjøling. Jeg syntes denne delen var vanskelig fordi jeg for det første ikke visste hvor tykk røren skulle være, og den hadde veldig lyst til å koke, noe den også gjorde på et tidspunkt. Pass derfor på røren hele tiden. Røren min overlevde heldigvis oppkoket, men det anbefales ikke å pushe grensen. 

Jeg tok røren av komfyren når massen begynte å gi meg litt motstand når jeg skulle røre rundt. Den blir på en måte litt som en bernaisesaus som ikke er for tykk, men ikke like tynn som melk om det sa dere noe. Jeg tror ikke det finnes noen fasit her. God ble den uansett! Ha røren deretter over i en mugge og avkjøl til romtemperatur. Bland så inn spriten og sil over på faske. Her sølte jeg en god del, men så skal det sies at jeg lagde trakt av et ark med en pose inni og balanserte silen oppå der igjen. Det gikk stort sett bra, men anbefales ikke. 

Den ferdige likøren settes deretter i kjøleskapet for oppbevaring. Holdbarheten på denne er ca en måned, men om du lar vær å tilsette spriten vil holdbarheten være ganske kort. Dersom likøren blir stående en stund bør den ristes før servering da den kan skille seg noe. Jeg lagde denne før jul og ga noen vekk i julegaver. Resten lot jeg stå her hjemme, og den smakte like godt da vi kom tilbake fra turen vår. 

Og slik lager man altså eggelikør. Jeg vil ikke kalle dette for vanskelig, for det var det ikke, men det er et par feller en må styre unna på veien. Disse passer utmerket som gaver eller til hjemmekos foran peisen. Enjoy! :D 

Har du laget dette før?

#DIY #håndarbeid #hjemmelagdet #dessert 

DIY: nydelige pikekyssNå vil jeg dele en oppskrift med dere som jeg testet ut for første gang i julen. Denne oppskriften er hentet fra en blogg som jeg dessverre ikke husker adressen på for øyeblikket, men jeg tror ingredienser og fremgangsmåte er noenlunde likt uansett hvilken oppskrift en ser på. Ingrediensene er enkle; eggehvite, sukker og vaniljesukker. Jeg brukte en del mer enn det som står oppgitt på bildet under i og med at jeg brukte eggehvitene som ble igjen etter eggelikøren som jeg prøvde meg på (oppskrift kommer senere). Jeg glemte helt å tilsette noen smak annet enn vaniljesukkeret, men tilsatte litt rødt slik at marengsen fikk en nydelig rosafarge. Vaniljesukkeret satte en nydelig smak, men du kan også teste ut andre smaker alt etter hva du liker. Fremgangsmåten var utrolig enkel. Pisk eggehviter til de er nesten stivpisket. Tilsett så litt og litt av sukkeret mens du fortsetter å piske røren. Når alt er blandet sammen kan du piske røren stiv. Ha deretter røren i en plastpose, en tut eller en slik søtsak som på bildet under og lag topper i ønsket størrelse på et bakepapir. Disse varmes i ovnen på 110 grader og steketid varierer med størrelsen på pikekyssene. Jeg husker helt ærlig ikke hvor lenge mine var inne, men bare følg litt med på dem og ta de ut når marengsen ser stivnet ut. Mine begynte å renne ut av sprekkene og da tok jeg de ut. Da var de perfekte! Seige inni og sprø på utsiden, akkurat slik jeg liker de. 

Disse pakket jeg inn i cellofanposer og ga vekk som gaver. Noen ble selvfølgelig igjen hos meg og ble spist opp veldig fort, hehe. Dette var veldig enkelt å lage og krevde svært lite fra min side. Disse skal lages på ny når jeg får kommet meg ned til sørlandet igjen!#DIY #håndarbeid #hjemmelaget #mat #kos #dessert #oppskrift #jul 

DIY: Aktivitetskalender

Da var vi kommet inn i et nytt år med nye muligheter nok en gang. Jeg kjenner at jeg gleder meg enormt til å komme i gang med 2016. Forventningene mine er enorme, og planene og drømmene er mange og store. Likevel har jeg valgt å ikke sette meg noen nyttårsforsetter annet enn at jeg skal gjøre det beste ut av dette året som overhode mulig. 2015 er lagt bak oss og det er på tide å se fremover. 

Vi har egentlig ikke planlagt så mye for 2016 ennå. Det vil si vi har mange planer, men vi har ikke slått fast at de og de tingene skal vi gjøre til en bestemt tid. Jeg syntes egentlig det er veldig greit for da har vi alle muligheter åpne. Men for å ha noe å se frem til hver måned, og for å passe på at vi faktisk får kommet oss opp og ut, har jeg laget en såkalt aktivitetskalender som jeg ga Jakob som en del av julegaven. Denne aktivitetskalenderen inneholder ett brev til hver måned. Hvert brev inneholder et brev og noen bilder med minner fra tidligere stunder. For hver måned kan han åpne et brev med forslag om noen aktiviteter som vi kan finne på. For eksempel; dykking i Lofoten, bade i iskaldt vann osv. Ting vi ikke gjør hver dag. 

Jeg har troen på at dette året blir et knall år med mange utfordringer, opplevelser og minneverdige øyeblikk. Vi skal i alle fall gjøre alt vi kan for at det blir et bra år, så får resten være opp til tilfeldighetene. Vi har som sagt noen drømmer og planer for hva vi skal bruke året til, men det er ennå litt for tidlig å begynne å røpe dem her. 

Jeg håper dere alle har fått en fantastisk start på det nye året og at dette ga dere litt inspirasjon! 

#DIY #inspirasjon #aktivitet #2016 #friluftsliv #aktiv #håndarbeid

DIY: Velduftende og pleiende skjeggoljeNå som julaften er vel overstått, kan jeg endelig vise dere de nyeste DIY-prosjektene mine. Først ut er skjeggoljen som jeg var veldig spent på å lage. Dette er noe jeg ikke har stor kjennskap til, men som jeg har fått høre om gjennom pappa. En skjeggolje skal mykgjøre skjegget og tilføre næring og fuktighet. En skjeggolje kjøpt på nett eller i butikk koster alt fra 150 til 500 kroner, avhengig av størrelse på flaskene som som regel finnes i 10-30 ml. Jeg syntes selv at denne prisen høres sinnsyk ut, men det tok ikke lange tiden før jeg forsto hvorfor den var så høy. For å si det sånn, summen på alt dere ser på bildene ble på ca 1400 kroner. Dette er med andre ord ikke et av de billige prosjektene desverre, men ingrediensene holder til gjengjeld til mange omganger og gir flotte gaver! Disse ingrediensene får dere tak i på helsekostbutikker. Jeg bestilte alt fra en side som heter sunvita og fikk alt etter kun 2 dager! Dette er første gang jeg har prøvd ut å lage skjeggolje, men jeg blandet igrunn lik mengde av alle oljene helt til jeg hadde ønsket mengde for så å tilsette noen få dråper med duft/ eterisk olje. Her må dere følge nesen deres for å finne ut hvor mange dråper dere vil ha. Jeg tok et sted mellom 5 og 10 dråper. kokosoljen smeltet jeg forsiktig i mikroen og blandet det sammen med de andre ingrediensene. Det er lurt å bruke en pipette for å ikke søle med oljene. Dette er kostbare dråper! Det finnes utallige oppskrifter på nettet, men jeg fulgte bare magefølelsen og krysser fingrene for at det ble bra. Det virket bra da jeg prøvde ut oljen, men jeg venter på tilbakemelding fra alle som fikk dette i julegave. En bedre og mer nøyaktig oppskrift kommer derfor senere! Til slutt skrev jeg ut små etiketter til hver av flaskene for å sette et personlig preg på de. Jeg lagde bildet på picmonkey og skrev det ut på vanlig ark via word. Deretter klippet jeg ut etikettene og limte de på med vanlig hobbylim. Så voilá! Litt dyrt, men veldig enkelt å lage. Jeg er helt sikker på at dette også kan brukes i håret for fin glans og næring til håret, men det har jeg virkelig ikke fått testet ut ennå. Jeg håper dere fikk litt inspirasjon av dette og blir veldig glad om dere vil dele innlegget med andre ^^

#DIY #hjemmelaget #håndarbeid #mann #skjønnhet #skjeggolje #velvære 

It's Beginning to Look a Lot Like Christmas

Tenk at nå har jeg endelig fått juleferie. Mitt 5. semester er besått, og jeg kan med god samvittighet nye en lang, etterlengtet periode med fridager. Det er helt vanvittig å tenke på at jeg kun har et halvt år igjen av sykerpleierutdanningen min. Hvor ble tiden av!? I mellomtiden skal jeg lade opp alle batterier til den store innspurten, bachelorprosjektet som vi starer med i februar. Jeg både gleder og gruer meg i grunn. Men først er det jul!Dagen i dag har gått med til gaveinnpakking, julevask og julemusikk. Først pakket jeg inn alle smågavene, som dere ser over, for så å pakke hele gaven inn i cellofan eller binde pakkene sammen med trehyssing. Jeg må vise dere det ferdige resultatet når alle pakkene står klare. Jeg har minst 3 prosjekter som jeg har så forferdelig lyst til å vise dere, men som jeg må vente med til etter julaften. Jeg kan ikke risikere å spoile julegavene til halve familien, hehe. Men da har jeg jo noe jeg kan vise dere i romjula og på nyåret i det minste. Resten av kvelden skal gå til julefilm, håndballkamp og kos. I morgen er det jobbhelg, så her vil det gå rolig for seg i kveld. 

Jeg håper dere alle får en fantastisk kveld og en flott helg! 

#DIY #jul #pakker #håndarbeid #hverdag #inspo

DIY: nydelige fløtekaramellerTenk at i dag er det kun en uke igjen til julaften! Det betyr at det er kun en uke igjen til alle julegaver skal være ferdig pakket inn og klare til å deles og åpnes. Heldigvis begynner jeg å se lyset i enden av tunellen her, og har faktisk kun et par prosjekter igjen før jeg kan si meg ferdig for i år. Det har vært veldig gøy å lage alle gavene fra bunnen av, men neste år vil jeg prøve å fordele prosjektene litt utover året slik at jeg kan være ennå litt bedre forberedt. Heldigvis har jeg vært heldig med posten når jeg har bestilt utstyr til prosjektene mine, hvis ikke hadde jeg aldri rukket dette i tide. De siste prosjektene skal jeg bare kose meg med og ikke stresse med å få ferdig. 

I fjor prøvde jeg meg på hjemmelagde fløtekarameller, noe som ble en stor sukksess. Typisk meg så glemte jeg å skrive ned oppskriften og måtte derfor prøve meg frem igjen i år. Heldigvis finnes det veldig mange gode oppskrifter på nettet, og som regel har andre kommentert sine erfaringer under oppskriftene. Jeg prøvde meg derfor på en oppskrift fra klikk.no som virket ganske lik den jeg brukte i fjor. Hovedingrediensene er smør, sirup, sukker og fløte. I tillegg kan en tilsette vaniljesukker for ekstra smak, noe som var veldig godt. Mengden du trenger er; 100g sukker, 100g smør, 1 dl lys sirup, 1 ts vaniljesukker og 2 dl kremfløte. I tillegg trenger du et termometer som går opp til minst 120 grader, eller et glass med kaldt vann for dråpetesten. 

Fremgangsmåten er utrolig enkel. Bland sammen sukker, smør, vaniljesukker og fløte i en kjele. Denne kjelen bør være stor da røren vil svelle veldig under oppkok. Noen oppskrifter sier at en kan ha i smøret sammen med det andre, andre sier at en kan ha det i etter oppkok. Jeg valgte å ha dette i røren til slutt, altså etter oppnådd ønsket temperatur. Kok massen opp til 118 grader (mellom 118 og 120). Massen vil da endre farge til gyllen/lysebrun. Pass på at massen ikke brenner seg. Om massen ikke oppnår ønsket temperatur vil karamellmassen bli rennende, og ikke stivne som den skal. Ved for høy temperatur vil karamellene bli veldig harde. Min erfaring er at 120 grader er perfekt da 118 grader gjør at de blir veldig myke. Ha så smøret i og rør godt. Ha den ferdige massen oppi en form. Jeg valgte brødform med bakepapir. Avkjør før du deler massen opp i ønsket størrelse. Jeg satte formen først i det kaldeste rommet i huset, men den kan også settes i kjøleskapet. Massen bør stå i et par timer, eller til den er stivnet. Min sto i kjøleskapet over natten før jeg kuttet den opp. Nå er de ferdige karamellene klare for innpakking. Jeg valgte et foliepapir fra hobbybutikken. Dette er pirkarbeid som tar sin tid, men det ferdige resultatet er verdt det. Jeg pakket til slutt karamellene inn i en søt gavepose og stiftet på en liten etikett som jeg har laget på pinterest og kopiert ut på vanlig ark. En enkel, smakfull gave som jeg tror de fleste hadde satt pris på å få under juletreet. Har dere prøvd dere på fløtekarameller før? 
Hadde du blitt glad for en slik pose under juletreet? 

#DIY #hjemmelaget #mat #godteri #håndarbeid #padurohobby #jul 

DIY: Såpe helt fra bunnen av!

For en liten stund tilbake delte jeg et innlegg hvor jeg nevnte at jeg ville prøve meg på noe nytt, nemlig det å lage såpe helt fra bunnen av. Fremgangsmåten var overraskende enkel, og såpen lager seg så og si selv. Det eneste du trenger er ren olivenolje, solsikkeolje, delfiafett og kaustisk soda (lut). I tillegg kan du tilsette farge og lukt etter eget ønske. På første forsøk valgte jeg å tilsette kun havregryn og honning, mens jeg på andre forsøk tilsatte både farge, duft og tørket lyng. ♥ 900 g olivenolje (ca 1 L) ♥ 100 g solsikkeolje ♥ 172 g kaustisk soda ♥ 250g delfiafett ♥  450g vann ♥

Fremgangsmåte: 

Sikkerhet og praktisk informasjon: Start med å ta på deg sikkeretsutstyr. Jeg bruker langarmet genser og vaskehansker. Dette er fordi luten er veldig etsende og kan skade deg ved kontakt med hud, øyne osv. Bruk derfor også gjerne briller. Pass også på å stå under en god kjøkkenvifte, et åpent vindu eller utendørs når luten blandes med vann da den avgir gasser du IKKE vil puste inn. Bruk IKKE utstyr som er laget av aluminium da dette vil reagere dårlig med luten. Bruk enten plast, glass, porselen eller stål. 

Start med å måle opp alle ingredienser, men hold disse adskilt. Bland ikke luten med noen av de andre ingrediensene ennå. Alle oljer skal blandes sammen, dvs oliven, solsikke og delfiafettet. Ha gjerne dette i en kaserolle for å smelte delfiafettet. I mellomtiden tar du lut og vann(separert) med deg til et godt ventilert sted. Ha luten i vannet, IKKE omvendt!! Grunnen til dette er at det skjer en kjemisk reaksjon når disse to blandes, og du vil ikke oppleve en konsentrert reaksjon av vann i lut... Ha derfor LUT i VANN og rør rundt med en plastpinne eller annet. Det vil nå skje en varmeutvikling. Lutblandingen må nå kjøle seg ned før den kan blandes med oljene. Disse to blandingene skal ha lik temperatur når de blandes, helst romtemperatur. Jeg satte lutblandingen ut i kulta for å kjøle den ned fortest mulig. 

Når blandingene har lik temperatur kan du blande de sammen. Jeg valgte å ha dette i en stor plastbolle. Nå skal dette piskes til blandingen blir nesten lik vaniljekrem, men litt mindre fast. Jo fastere røren blir, jo vanskeligere blir det å få en kompakt såpe (min erfaring). Du kan piske dette sammen på flere måter; for hånd (styr unna, dette tar laaang tid), håndmikser (dette tar også lang tid og spruter mye), stavmikser eller i en blender (min favoritt). 

Jeg testet først ut å blande dette med en håndmikser. Det tok en evighet, noe som gjorde at jeg til slutt gikk over til en blender. Jeg måtte da dele røren i to og passe på at disse ble ca like i tykkelse. Røren er tykk nok når skjeen ikke faller igjennom om du legger den i røren.  Til slutt blandet jeg disse sammen i plastbollen før jeg hadde røren i formene. Du velger helt selv hva du vil bruke som former, men jeg valgte brødformer og silikonformer til muffins. Her setter kun fantasien grenser. 

Jeg tilsatte ganske mye farge, men kunne ikke se annet enn grå såpemasse da jeg holdt på. Jeg trodde derfor at jeg hadde misslykkes med fargingen, men rosafargen jeg ville ha dukket opp da såpen begynte å tørke. Fortvil derfor ikke om du ikke får den fargen du er ute etter mens du holder på med massen. Til slutt drysset jeg lyng over formen for pynt. Du kan også blande dette inn i selve røren sammen med duft. 


Det tar ca 1/2-1 døgn før såpemassen er hard nok til at den kan deles opp i mindre biter. Deretter skal den helst tørke i oppimot 6 uker, men kan brukes allerede etter ca 1 uke. Jeg har lest meg litt opp og funnet ut at luten er ufarliggjort etter ca 4 dager. Så da gjenstår bare oppvasken. Og det er virkelig den værste delen, for det blir en del oppvask. Jeg leste at en helst ikke skal skylle ned såpemassen i vasken før det har gått en del dager. Grunnen var det at før massen er blitt omdannet til såpe, kan den tette sluket. Vent derfor noen dager før du vasker bollen, eller skrap vekk alle rester og ha alt i oppvaskmaskinen. Jeg valgte å vente i noen dager, vasket bollene og kjørte de en runde i oppvaskmaskinen for sikkerhets skyld. 

Oppskriften og fremgangsmåten jeg fulgte, finner dere HER. Jeg har foreløpig bare prøvd meg på to omganger, men samler daglig ny inspirasjon til nye forsøk. Jeg ble veldig fornøyd med lyngsåpen min og gleder meg til å gi denne vekk som gaver til kjente og kjære. 

Har dere laget såpe helt fra bunnen av før? 

#DIY #hjemmelaget #Såpe #spa #velvære #håndarbeid #inspirasjon #gaver #gavetips #naturlig 
Inspirasjon: Julekort

Jeg syntes det er utrolig gøy å lage så og si alle julegavene i år, og jeg kjenner virkelig at jeg gleder meg til tilbakemeldingene fra alle sammen. Det er spesielt gøy å føle at jeg har fått til noe og faktisk er stolt av det jeg gir bort. Samtidig skal det også sies at det ikke er alle forsøk som ender like bra. Noen ganger får jeg det reultatet jeg ser for meg med en gang, andre ganger ender det i katastrofe og rett i søpla. Julekort kommer høyt opp på den listen. Det er svært sjeldent jeg blir fornøyd på første forsøk når det kommer til julekort. Kanskje mest fordi jeg ikke helt vet hvordan jeg vil at det ferdige resultatet skal se ut før jeg begynner. Det blir derfor dømt til å mislykkes og jeg kaster vekk mye papir og pynt på det. I år har jeg foreløpig kun laget ett kort og gruer meg nærmest til å begynne på resten. Samtidig syntes jeg jo selv at det er veldig stas med julekort fra andre, og vil derfor gi det et forsøk til. Men før jeg kan sette i gang, trenger jeg litt inspirasjon. Jeg leter derfor mye rundt på Pinterest og samler inn ideer på nydelige julekort i håp om å snappe opp litt skills. 


Noen er utrolig enkle, andre veldig avanserte, men de er alle sammen nydelige. Jeg tror en kommer veldig langt med slike "utklippere" som for eksempel den på bildet nederst til venstre. Da kan en klippe ut en del av et ark og bruke det som dekor på et annet ark, noe jeg ser går igjen på veldig mange kort. Jeg eier ingen slike, så jeg holder meg nok til knapper, klistremerker og andre ferdiglagde pyntesaker denne gang. 

Pleier dere å lage julekort? 

#DIY #inpirasjon #jul #kort #håndarbeid #hjemmelagdet 

DIY: Nydelig pyntetre av kvistFor noen dager siden gikk jeg en tur i skogen for å samle inn blader og kvister som jeg kunne bruke som dekor til julegavene som jeg har laget. Samtidig hentet jeg inn en del kvister som jeg ville bruke til å lage et lite tre av siden vi ikke skal ha noe levende juletre i leiligheten i år. Mange av dere har kanskje prøvd på dette selv, men for de av dere som aldri har laget et slikt tre skal jeg nå vise en enkel fremgangsmåte. Det du trenger er en ønsket mengde kvister (kan være ulike tretyper), tråd til å bilde kvistene sammen, en vase og evt spraylakk og pynt. Jeg brukte kvistene til høyre på bildet over. Disse bandt jeg sammen med en tråd og hang de opp ned utenfor. Det jeg så gjorde var at jeg bestemte ut en ønsket farge på pyntetreet og sprayet det så med spraylakk. Jeg valgte en hvit farge som jeg har kjøpt på Biltema. En kan også eksperimentere med andre farger, glitter eller snøeffekt. Naturlig er også veldig fint. Sørg for at fargen har tørket ordentlig før du tar med deg treet inn i stuen. Denne spraylakken er ikke så heldig å puste inn, så pass på å spraye utendørs når det enten er vindstille, eller med medvind. Når du er fordnøyd kan du gjøre klart treet ved å finne en passende vase som treet kan stå i. Jeg valgte en enkel gjennomsiktig vase fra Ikea. For å støtte opp treet valgte jeg å ha i papir og silkestoff i vasen. Så er det bare å pynte treet med ønsket dekor. Jeg valgte disse søte konglene med glitter på. Disse kan en lett lage selv ved hjelp av kongler, trelim, glitter og litt tråd. En kan også pynte med julekuler, lys eller annet. Kun fantasi og smak setter grenser! Dette treet kan også brukes ellers i året, for eksempel til påske. Da med annen pynt. Hva syntes du om pyntetreet? 
Har pynter dere treet deres med? 


 

Husk å melde dere på konkurransen min HER!!!! Vinneren trekkes 24. Desember. 

#DIY #hjemmelaget #håndarbeid #inspirasjon #hverdag #jul #natur #friluftsliv #gjenbruk #panduro

Mitt bitte lille juleverksted

God fredag! 

I dag har jeg og mamma gjort klar plommelikøren, som vi lagde i høst, for flasking. Jeg gleder meg veldig til å teste ut det ferdige resultatet, og håper virkelig den ble vellykket. Det er jo nå mellom to og tre måneder siden vi begynte å lage den, men vi har absolutt ingen garanti for at den ble bra. Vi krysser i alle fall fingrene og håper på det beste. I tillegg har jeg begynt på innpakkingen av en del av såpene og julegavene som jeg skal gi vekk i år. Til dette har jeg brukt gammelt avispapir som jeg kjøpte på e-bay, papir fra Panduro, hyssing, vokssegl og blader eller annet til pynt. I tillegg pakket jeg pakkene inn i cellofan, noe som ble veldig stilig! 

Jeg syntes dette ga gavene et utrolig koselig preg, satidig som en får en følelse av at det er lagt litt jobb og kjærlighet i gavene. En kan egentlig pynte med hva som helst, men jeg valgte kristtorn til de med brunt papir, og et blad jeg ikke vet navnet på på gavene med det grå papiret. Cellofanen pyntet jeg med granbar. Her gikk jeg etter hvert over til en i plast da granbaren drysser veldig etter kort tid. 

Jeg er veldig fornøyd med årets juleinnpakning, og leter daglig etter ny inspirasjon for flere flotte innpakkingstips. Det finnes utallige måter å pakke inn gavene på, og ikke trenger det å være spesielt dyrt eller vanskelig heller! En må bare bruke fantasien. Tråd er kjøpt superbillig på Biltema, papir er bestilt fra E-bay og grønt er hentet fra naturen. Til slutt valgte jeg å bruke vokssegl på en del av såpene, noe jeg selv syntes ga det lille ekstra. Vokssegl tror jeg at jeg bestilte på E-bay, men en kan også få det kjøpt på en rekke hobbybutikker. Jeg gleder meg virkelig til å gi vekk disse gavene! Hvordan pleier du å pakke inn gavene? 

#DIY #jul #vinter #gave #gaver #innpakning #dekor #natur #håndarbeid #hjemmelaget 

En ung kunstnersjel

Helt fra jeg var liten har jeg elsket å holde på med kreative oppgaver. Det å finne opp nye ting var jeg en mester på, og når det kom til tegning, maling og dekorasjon så var det ting jeg kunne holde på med dag ut og dag inn. Gudene vet hvor jeg hentet all inspirasjon ifra, men god fantasi hadde jeg i alle fall. Nå som det er jul, drar vi jo frem alt av julepynt vi har gjemt vekk i esker og skap. Da jeg flyttet ut hjemme fra, kjøpte jeg inn en del julepynt og tok med meg veldig lite av det jeg hadde hos mine foreldre. Likevel var det et par ting jeg måtte ta med meg videre, og en av tingene er bare så nusselig at jeg må vise dere. Pen kan jeg vel ikke akkurat påstå at den er, men så skal det sies at etter over 10 år så har denne gjennomgått en del juling. Julepynten lagde jeg da jeg var rundt 10 år gammel, og er rett og slett laget av kitt. Det er vel ikke så vanskelig å se hvor jeg har hentet inspirasjonen ifra? Jeg er litt usikker på om denne ble laget første eller andre gang de viste Jul på Månetoppen på tv, men mange år siden er det i alle fall. Siden materialet ikke stivner, har det fått seg en del trøkker iløpet av årene. Øyne har blitt flyttet på, ører har falt av og farger har blitt mikset, men likevel syntes jeg denne er helskjønn! Pynten skal liksom etterligne jentungen, grisungen og storm/guttungen. Denne står nå fint plassert i stuen min, og her blir den til nyttår! 

Har dere tatt vare på ting dere lagde da dere var mindre? 

#DIY #håndarbeid #barn #familie #jul #nisse #pynt 

DIY: Herlig sukkerskrubb på 1-2-3!I dag vil jeg vise dere hvordan dere enkelt og billig kan lage en nydelig sukkerskrubb til både kropp og lepper. Hovedingrediensene er kun sukker og olje/fett. Her har jeg valgt å bruke kokosfett, men du kan også bruke oljer eller honning med like god effekt. Farge og lukt velger du helt selv. Denne gangen valgte jeg å prøve meg på sitrusdufter, hvit te og en jordfarge som får skrubben til å se litt natur-aktig ut. Hvor mye fett eller olje du skal ha i, velger du i grunn selv, men jeg kan jo si det slik at en halv pakke delfiafett til denne krukken var mer enn nok. Mengde fett/olje bestemmer hvor "grov" skrubben blir. For eksempel inneholdt min mye fett i forhold til sukker og ble derfor lite smuldrete og mer som en tykk salve. Jeg startet med å smuldre teen i små biter slik at den ikke står i fare for å tette eventelle sluk. Deretter blandet jeg dette med sukkeret. Smelt så fettet i en annen skål. Det beste er om fettet eller oljen er romtemperert slik at du slipper å smelte det. Da får du et mer korrekt bilde av hvordan forholdene blir på det ferdige resultatet. Bland sukker og fett/olje sammen. Det er vanskelig å si hvor mye sukker du skal ha i, men ha i alle fall en halv pose i nærheten, for det kommer til å gå en del. Start med å helle opp litt sukker, og etterfyll etter hvert som du ser hvordan røren blir. Dette må du gjøre etter at oljen/fettet er helt oppi. 


Ha så oppi ønsket farge og lukt. Jeg valgte å bruke dropsfargene paprika og turkis. Duftene jeg brukte var sitron og appelsin, samt den hvite teen. Jeg valgte også å tilsette litt håndsåpe slik at blandingen ikke skulle bli så fett på huden, men dette er ikke nødvendig for god skrubb. 


Til slutt har du massen oppi ønsket beholder og setter den eventuelt til avkjøling. Jeg satte min i fryseren slik at fettet skulle stivne. Fordi jeg hadde mye fett i forhold til sukker, dannet det seg et fettlag på toppen av skrubben. Dette kan en lett fjerne med en skje så fort laget har stivnet. Og Voilá! Nydelig skrubb klar til bruk! 
Har dere laget sukkerskrubb før? 

#DIY #håndarbeid #håndlaget #inspirasjon #skjønnhet #naturlig #kroppspleie

DIY: søt gavedekorasjon


I dag vil jeg vise dere hvordan en kan lage søte gavedekorasjoner for en billig penge. Inspirasjonen til disse hentet jeg på pinterest da jeg søkte etter oppskrifter til trolldeig. Disse pepperkakemennene var så søte at jeg måtte prøve meg på å lage de. Det eneste du trenger er salt, hvetemel, vann, kakao, evt kanel og pepperkakerformer. 

Oppskriften på trolldeigen er utrolig enkel. Det du trenger er en halv kopp vann, en kopp salt og en kopp hvetemel. For pepperkakefargen tilsatte jeg litt kakaopulver, kanel og pumpkin spice. Dette gjorde at de ikke bare så ut som pepperkaker, men også lukter som det!  Bland ingrediensene sammen til deigen blir som på bildet under. Kjevl så massen ut til ønsket tykkelse. Det kan være lurt å ha mel på flaten hvor du skal kjevle ut deigen. Du velger selv hvor du vil ha hullene for gaveåndet. Disse lagde jeg med bakenden av en teskje. For å få pepperkakemennene til å stivne kan du enten la de lufttørke i et par døgn, eller du kan legge de på et stekebrett og la de lufttørke på ca 80 grader i et par timer. Enkelt, billig og veldig dekorativt! Melispynten blandet jeg med litt trelim slik at den skulle bli hard og solid. 

Har du laget noe av trolldeig før? 
Hva pleier du å dekorere pakkene med? 

#DIY #håndarbeid #hjemmelaget #inspirasjon #jul #gaver #trolldeig #pepperkaker

DIY: stempel på under 5 minutter

I dag vil jeg vise dere et utrolig enkelt DIY-prosjekt som tok meg mindre enn 5 minutter å lage. Prosjektet går ut på å lage egne stempler, altså puten du bruker for å få avtrykk. Alt du trenger er limpistol med nok lim, en form etter eget ønske og et underlag som tåler varme og som ikke fester seg i limet. Jeg brukte en teflonmatte. Denne ideen fikk jeg mens jeg ventet på at noe annet lim skulle stivne. Jeg lekte meg derfor med limpistolen og en pepperkakeform, og før jeg visste ordet av det så hadde jeg et stempel. 


Start med å varme opp limpistolen til den er helt klar. Legg formen på teflonmatten og fyll deretter formen med det smeltede limet fra limpistolen. Pass på å fylle alle kanter. Formen trenger ikke å bli fylt noe særlig i høyden. Vent til limet har smeltet og dytt deretter figuren ut av formen. Om du ønsker å ha noe å holde stempelet i, kan du jo lage et lite håndtak på baksiden av stempelet. Baksiden blir forresten den siden som peker opp fra telflonmatten da denne blir mest ujevn. 

Dette stempelet ble jo ikke veldig spesielt, men om du for eksempel setter avtrykk med navnet ditt, en setning eller lignende så blir det jo veldig stilig!  Jeg syntes likevel dette stempelet ga et koselig avtrykk. Det var liksom ikke helt perfekt, noe jeg likte. Neste gang skal jeg prøve meg på "God jul" med noen plastbokstaver jeg har liggende.

Hva syntes dere? 
Har dere noen andre tips til hvordan en kan lage stempel? 

#DIY #håndarbeid #kreativ #inspirasjon #foto #jul #vinter #gaver 

Jenny gjør ting hun (foreløpig) ikke kan!

I dag skal jeg prøve meg på noe jeg virkelig ikke kan... Ennå.. Jeg har nemlig kommet frem til at det å kjøpe ferdig såpemasse i hobbybutikk er for pingler (og aaaaalt for dyrt). Neida, det er ingen ting i veien med å bruke ferdig masse, men på grunn av den stive prisen fikk jeg lyst til å prøve det ut selv. I tillegg har jeg hørt at det skal være ganske enkelt å lage! Du må bare... ....blande sammen disse ingrediensene.. Oppskrift og fremgangsmåte vil bli delt så snart jeg har fått testet dette ut skikkelig! Foreløpig må jeg finne en oppskrift jeg liker, prøve den ut og se hva resultatet blir. Jeg lover å holde dere oppdaterte! 

Ellers om dagene holder jeg på med praksis og innleveringer, noe som tar både tid og krefter. I tillegg har jeg hevet meg rundt med julevask aka adventsvask, noe jeg mest sannsynlig ikke er ferdig med før vi er godt ute i desember, uff. Men jeg er kommet et godt stykke på vei! Slik går det når en har så mange prosjekter gående på en gang..

Har noen av dere laget hjemmelaget såpe før?

Har dere kanskje en god oppskrift til meg på hjemmelaget såpe? 

 

Inspirasjon: Hjemmespa


Bildet er hentet fra Pinterest

Hvor godt er det ikke å kunne unne seg selv en skikkelig spadag hjemme hos seg selv med alt du måtte ønske? Jeg har hentet inspirasjon til mange herligheter som jeg absolutt skal ha med på neste hjemmespa. En trenger absolutt iikke å gjøre noe stort ut av det heller. En hjemmelaget scrub kan være så enkel som kokosolje, sukker og en deilig duftende olje. Hjemmelaget såpe og badesalt har jeg allerede vist dere at er superenkelt å lage, og jeg tror ikke godsakene på bildet under er av særlig høyere vanskelighetsgrad. 


Bildene er hentet fra Pinterest

Ble dere inspirert? 
Inspirert ble i alle fall jeg! 

#inspirasjon #spa #velvære #skjønnhet #håndarbeid #hjemmelaget #DIY

DIY: velduftende badesalt

Noe av det jeg savner aller mest for tiden er det å ha badekar. Få ting er så deilig som å legge seg ned i varmt vann etter en lang dag i kulda. Plusser en da på en kopp deilig drikke, stearinlys og velduftende badesalt så får en virkelig himmel på jord. Badesalt selges jo i diverse butikker, og blir ofte solgt nå før jul i nydelige innpakninger til en ikke fullt så nydelig pris. Badesalt er, på lik linje med andre velværeprodukter, svindyrt i mange tilfeller. Og hvorfor er det egentlig slik når det viser seg å være så ufattelig lett, og ikke minst billig å lage!? Det eneste du trenger til dette DIY-prosjektet er en pose havsalt, en begolder til å ha dette i, og lukttilsetning etter eget ønske. Jeg hadde aldri prøvd ut dette før, og fulgte heller ingen oppskrift. Jeg prøvde meg rett og slett bare frem, noe som gjorde at min duftsammensetting ble noe merkelig, men veldig velduftende. Det jeg endte opp med å bruke var; vaniljeessens (ca 10 dråper), en god dæsj kanel (1-2 ss), pumpkin spice (1-2 ts), saften fra en kvart limebåt og 7 dråper appelsinessens tilegnet for drops. Grunnen til at himalayasalt og vaniljesukkeret er med i bildet er fordi jeg først prøvde meg på badesalt med tørkede roseblader og vaniljeduft hvor jeg da skulle tilsette himalayasaltet for fargens skyld. Det ble vakkert, men duften ble ikke helt rett..Og med det har jeg plutselig kommet ett steg nærmere å bli ferdig med alle julegavene for i år, hurra! Dette er noe som både er billig og enkelt å lage. En pose med havsalt kom på under 15 kroner. Du velger selv hva du ønsker å oppbevare badesaltet i. Jeg valgte et lufttett syltetøyglass som jeg valgte å dekorere med et søtt bånd. Denne gaven passer for alle badeglade sjeler der ute!

Har dere laget badesalt før? 
Hadde du blitt glad for denne gaven? 

#DIY #håndarbeid #hjemmelaget #skjønnhet #velvære #foto 

Pakke i posten - Panduro

God fredag! 

Denne helgen startet ekstra bra for min del. For det første har jeg hatt fri i dag, noe som gjorde at jeg fikk unnagjort mange gjøremål slik som bytte av dekk på bilen, innkjøp av diverse varer og rydding her hjemme. I tillegg har jeg fått holdt på med en del av prosjektene som jeg skal vise dere fremover, fått inspirasjon til nye prosjekter og sortert hobbysaker. Men det aller beste med denne fredagen sålangt er at jeg idag fikk en etterlengtet pakke i posten. For snart en uke siden bestilte jeg mange tilbudsvarer fra Panduro sin nettside. Jeg har jo tidligere sagt at jeg syntes Panduro kan være litt i dyreste laget, noe jeg fremdeles mener, men jeg handler gjerne inn når de har reduserte priser. Denne gangen var det stempelputer og dekor det gikk i. 
Jeg gleder meg til å få testet ut disse godsakene! Nå skal jeg av gårde på standup-show, og ønsker med det dere alle en fantastisk fredag og en nydelig helg! :) 

Om du skulle ønske deg en pakke i posten, hva ville det vært? 

#DIY #håndarbeid #hverdag #pakkeiposten #innkjøp 

DIY: Hjemmelaget såpe

Hei, alle kreative sjeler! Dagens DIY er noe jeg virkelig har gledet meg til å vise dere, noe som er utrolig lett å lage og som egner seg fantastisk som julegaver. Farge, lukt og størrelse er helt opp til dere, her setter kun fantasien grenser! 

Det du trenger til dette DIY-prosjektet er såpemasse (fåes kjøpt på panduro etc), former til å støpe såpen i (alt kan brukes, men silikonformer er enklest å arbeide med), eventuell pynt, lukt og fargetilsetning. Alt dette kan en kjøpe på hobbyforetninger, men en kan også bruke fantasien og ta i bruk gamle såpestykker, cupcakesformer og krydder i kjøkkenskapet. 

Start med å klargjøre formene for såpemassen. Her har jeg lagt stempelputer i bunnen av formene slik at såpen skal få et søtt avtrykk når den er stivnet. Som pynt og dufttilsetning har jeg brukt granbar, sitronskall, kaffebønner og pulver, grønn te og roseblader. I tillegg prøvde jeg meg også på vanilje og kanel, samt lavendel, brunt sukker og pumpkin spice. 

For å varme opp såpemassen, kuttet jeg den først i mindre biter og hadde oppi et krus. Dette satte jeg inn i mikrobølgeovnen på nest sterkest effekt og hadde den på til all såpen var smeltet. Ikke gå ifra såpemassen mens den er i mikroen, for dette går fort! Hell så såpemassen over krydder/duft/pyntblandingen til alt er dekket. Du velger her om du vil fylle opp formen slik at hele såpen blir dekket med blandingen du har lagt i formen, eller om du kun vil lage et lite lag. Jeg lagde kun et lite lag og satte dette inn i kjøleskapet til det var stivnet. Deretter fylte jeg opp resten av formen og satte den til kjøling på nytt. 

Det ferdige resultatet pakket jeg inn i vanlig plastfolie. Fiks ferdig såpe klar til bruk! 
Ville du likt å få dette i julepresang? 
Har du laget såpe før? 

#DIY #Såpe #soap #hjemmelaget #håndarbeid #naturlig 

21 ideer til årets adventskalender

Hvis jeg ikke har regnet helt feil så er det kun to søndager igjen til første søndag i advent! Det er rart hvor fort tiden går når en har det gøy, hehe. Om litt over to uker er vi allerede kommet til 1. desember, noe som betyr åpning av første luke i adventskalenderen. Selv har jeg ikke hatt noen tradisjon på å ha pakkekalender, men har gått for godterikalender de aller fleste årene. Likevel ser jeg at veldig mange rundt meg er vant med pakkekalender i desember, noe som vekket hobbyfingrene mine. Jeg søkte litt rundt på Pinterest og fant en haug av fantastiske ideer til årets kalender.                                                                       Bildene er hentet fra pinterest.com

Det beste av alt er at en pakkekalender nødvendigvis ikke trenger å være så dyr. En velger jo selv hva en vil fylle den med, enten om det er en liten sjokolade, en liten leke eller noe så enkelt som et fotografi eller et koselig visdomsord. Alt er lov, kun fantasien setter grenser! 

Pleier dere å ha pakkekalender i desember? 
Hvilken av ideene syntes dere så mest spennende ut? 

#DIY #håndarbeid #jul #desember #kalender #advent #inspirasjon

Dip Dyed Oreos

Sjokolade må være noe av det beste jeg vet om. En kan bruke det i mat, dessert, drikke, ja egentlig alt mulig. For en tid tilbake så jeg et utrolig kult prosjekt hvor en hadde tatt en pakke med Oreo og dekket kjeksene med hvit sjokolade. Hver av dem ble dekorert med oransj nese og sorte øyne slik at det så ut som søte snømenn. Jeg ville prøve meg på dette selv, men var noe uforberedt og endte derfor opp med et "misslykket" forsøk. Det kom likevel noe godt ut av dette forsøket, og det er dette jeg vil vise dere i dag. 

Det du trenger er en pakke med Oreo, sjokolade (mørk eller lys, valgfritt) og noen pinner. Jeg brukte grillspyd som jeg klipte i mindre deler.

Start med å føre pinnene inn i oreo-kjeksene slik at disse kan brukes til å holde i. Pass på å ikke knekke kjensen eller dele den opp. Smelt så sjokoladen slik at den ikke har noen harde klumper i seg. Neste steg kan gjøres på flere måter, men fordi jeg var litt uforsiktig med kjeksen måtte jeg legge denne ned på bakepapir og påføre den smeltede sjokoladen med skje. Jeg hadde først på den hvite sjokoladen som en basis for så å bruke en gaffel til å "hive/kaste" den mørke sjokoladen over. Sett deretter kjeksene inn i kjøleskap til sjokoladen har stivnet ordentlig. 

Utrolig lett, men også utrolig godt! Passer perfekt til selskap, vennefester, familiebesøk eller bare som snacks på en lørdagskveld. De ble ikke som jeg først hadde tenkt, men smaken overgikk alle forventninger! Jeg har heldigvis en del uker igjen å øve meg på frem mot jul, så kanskje jeg får til snømennene mine til slutt. 

Har du prøvd dette før? 
Hvilke godteri/søtsaker er dine favoritter? 

#DIY #sjokolade #oreo #mat #dessert #håndarbeid #hjemmelaget #inspirasjon 

Sneak Peek: Vinterhalvårets DIY-prosjekter

God lillefredag, kjære lesere! 

I dag vil jeg gi dere et lite innblikk i hva jeg holder på med om dagene. Ettersom jeg både er i praksis, har prosjekter på skolen og jobber ved sidenav, blir det liten tid til overs i løpet av uken. Prosjektene jeg holder på med tar derfor ofte litt tid. Likevel er jeg godt i gang med forberedelsene frem mot jul og har allerede rukket å lage en del test-versjoner som jeg nå har lyst til å vise dere. Dette er en liten smakebit på hva som venter dere de neste ukene frem mot jul. 


Julepynt, gaver som gleder, nydelige dufter, velære og pynt til gavepakkene er bare få av mange prosjekter jeg har gående for tiden. Jeg vil gjerne høre hva dere tenker, hva dere gleder dere til og hva dere gjerne vil se mer av her på bloggen! Inspirasjon er hva som driver meg, og jeg er åpen for alle forslag. Det beste jeg vet er å teste ut nye ting, ingen forslag er for dumme. 

Gleder du deg til dette? Det gjør i alle fall jeg!

Del gjerne bloggen min videre, kom gjerne med forslag og tilbakemeldinger. 

#DIY #hjemmelaget #håndarbeid #jul #gaver #duft #velvære #skjønnhet #mat #sminke #inspirasjon

DIY: Søte gaveesker

Nå som vi nærmer oss jul og advent, har jeg hentet masse ny inspirasjon fra Pinterest på både store og små prosjekter for tiden fremover. Denne gangen vil jeg vise dere en utrolig enkel måte å lage søte, små gaveesker på for en veldig billig penge. Disse søte små kan brukes både som små gaveesker til jul, bursdag eller til adventskalenderen. Det eneste du trenger til dette prosjektet er pappen i en dorull og pynt etter eget ønske. 

For å lukke papprullen gjør du den først flat, som vist under, for deretter å brette endene innover. Om ønskelig kan du teipe igjen endene, eller binde en fin tråd over. Deretter kan du pynte denne lille gaveesken med hva enn du vil.


Så enkelt er det altså! Jeg tror dette er et av de letteste DIY-prosjektene jeg har vært borti til nå, men hvem sier vel at de må være vanskelige? Det enkle er ofte det beste ;)

#DIY #håndarbeid #hjemmelaget #inspirasjon #jul #gave 

DIY: Nydelig lyslenke

I dag vil jeg vise dere et DIY-prosjekt som jeg har ønsket lenge å komme i gang med. For en god stund siden fant jeg inspirasjon til å lage disse nydelige lyslenkene som en ellers må betale dyre dommer for i butikken. Ikke bare er resultatet vakkert, men prosessen er også billig og utrolig enkel! Dette er et DIY-prosjekt som både store og små kan være med på, og er lite tidkrevende. Det beste av alt er at du kan velge farger og dekor helt selv! 

Det du trenger er; en lysslynge, ballonger, trelim og tau/tråd i ønsket farge. Lysslyngen kjøpte jeg på Ikea for under 40 kroner. Denne går på batterier, noe som gjør at jeg kan legge det ferdige resultatet hvor som helst. Antall ballonger du trenger, avhenger av antall lys på lysslyngen. Jeg brukte store ballonger, men vannballonger passer utmerket. Trelimet kjøpte jeg på Biltema, men fåes også på andre butikker som Jula og Clas Ohlson. Til slutt er det tråden/tauet. Her velger du tykkelse og farge helt selv, men husk å ha nok! 

Det første du gjør er å blåse opp ballongene i ønsket størrelse. Det er disse som skal være formen til trådballene. Blås opp antallet du trenger til din lyslenke, og legg dem så til side. Ha en god del trelim i en boks. Jeg valgte å bruke en gammel pepperkakeboks i plast. Boksen vil bli ganske grisete etter dette prosjektet. Ha i litt vann slik at blandingen blir ganske rennende. Jeg valgte i tillegg å ha oppi glitter for effektens skyld. Det kan være en ide å bruke hansker til dette prosjektet. Jeg brukte det på de første ballene, men ble etter hvert lei av at tuppen av hansket satte seg fast under tråden, og tok de etterhvert av. 

Ha litt av tauet/tråden oppi blandingen. Ikke ta oppi hele av gangen, da risikerer du at tråden tvinner seg og blir en stor floke. Ta heller litt og litt oppi etter hvert som du holder på. Start med å tvinne det dyppede tauet rundt ballongen. Det kan være lurt å holde på tauet de første rundene slik at det holder seg på plass. Fortsett å tvinne tauet rundt ballongen til du er førnøyd med tettheten. Fest så enden av tauet til resten av ballen, for eksempel ved å snurre den rundt knuten til ballongen. La ballen så ligge i ro og tørke. Dette kan fort ta over 12 timer, avhengig av tykkelse osv. Når ballen er ferdig, stikker du hull på ballongen og drar den ut av ballen. IKKE gjør dette før tauet er helt tørket og stivnet. Da klapper den sammen og blir ødelagt. 

Når du har fjernet ballongen fra trådballen, kan du forsiktig stikke lysene inn i trådballene. Det kan være lurt å sette lyset inn i en liten åpning slik at det ikke faller ut så lett. Eventuelt kan det festes med limpistol. Pass på å ikke klemme for hardt på trådballene så de ikke kollapser. Og Voilà! Nydelig, billig og hjemmelaget lyslenke. 

#DIY #hjemmelaget #håndarbeid #lys #inspirasjon 

22 DIY-ideer for dine personlige fotografier

Jeg leter stadig etter ny inspirasjon til årets julegaver, og internett har absolutt ikke mangel på ideer og muligheter. Nå som alle mine fotografier blir lagret på pc eller andre minnebrikker, er det sjeldent jeg får sett igjennom dem. De blir på en måte glemt litt bort, noe jeg syntes er veldig synd. Av og til bestiller jeg meg noen bilder av de minnene jeg syntes er viktigst å ta vare på, slik at jeg kan ramme dem inn eller bruke de til andre ting. Det var dette som ga meg ideen om å søke opp mulige bruksområder for alle bildene som ellers blir lagt til side. Hva er vel koseligere enn å motta et koselig minne i form av en fotobok, en gøyal boks eller kanskje en kalender for det kommende året? 


Bilder og ideer er hentet ifra Pinterest.com

Har dere begynt å tenke på årets julegaver? 
Har dere alle bildene deres lagret elektronisk, eller pleier dere å skrive de ut? 

#DIY #håndarbeid #hjemmelaget #inspirasjon #foto

This is where the magic happens

Jeg er en person som ofte trenger litt tid for meg selv. Ikke fordi jeg ikke liker å være sosial eller noe, men jeg har rett og slett et behov for å regelmessig trekke meg litt tilbake for å ikke bli for sliten. Slik har jeg egentlig vært så lenge jeg kan huske, men det er nå i den senere tiden jeg har begynt å ta hensyn til dette. En av tingene som får meg til å senke skuldrene og slappe av er hobbytingene mine. En kan på en måte se på det som terapi. Prosjektene mine er min måte å samle energi på, og det funker helt utmerket for meg. På samme måte finner jeg det utrolig avslappende å ta bilder av for eksempel naturen, eller bare å se på akvariene mine her hjemme. På samme måte er jeg også avhengig av å kunne være sosial resten av tiden. 

I den første leiligheten jeg og Jakob bodde i, hadde vi kun ett soverom og ellers veldig liten plass å gjøre av oss på. Ikke nok med det, men det var i tillegg veldig liten plass til oppbevaring. Hobbyinteressen min ble derfor skøvet litt vekk sammen med alt annet. På den måten mistet jeg mye av det som fikk meg til å slappe av i en ellers så hektisk hverdag. Da vi bestemte oss for å flytte bare et par måneder etterpå, var jeg derfor veldig giret på større plass og bedre løsninger. 

Leiligheten vi bor i nå, passer oss midt i blinken sånn sett. Her har vi to soverom, slik at det ene kan brukes som gjesterom og hobbyrom. Dette er på en måte blitt "mitt" rom, og det brukes flittig. På dette rommet kan jeg trekke meg tilbake, senke skuldrene og bare være meg. Her har jeg akvariet mitt, skolesakene mine og alt av hobbysaker, kameraer og diverse dill-dall. 

 


Så dette er altså rommet hvor jeg lager alle mine DIY-innlegg. Her kan jeg prøve og feile så mye jeg vil. Det er en utrolig befrielse å ha dette rommet å gå til når jeg føler for det. Dette er altså her det skjer! 

Har dere et eget hobbyrom? 
Hva gjør dere for å samle krefter og få senket skuldrene? 

#DIY #hobby #håndarbeid 

Disse godsakene kan dere glede dere til!

Nå som vi har kommet inn i ny måned, er det på tide med planlegging av flere spennende, morsomme og kreative DIY-prosjekter. Jeg har allerede lagt store planer om prosjekter som jeg gleder meg til å begynne med. I forrige uke handlet jeg inn en del ting som jeg vil få bruk for til prosjektene som jeg har planlagt frem mot jul. Noen av godsakene dere kan se frem til de neste ukene er hjemmelaget såpe, hjemmelagde lys, fuglemat, hjemmelagde kjeks med personlig preg, adventskalender og mye, mye mer.

Disse godsakene har jeg handlet inn på Ikea, Biltema, Upstairs, Clas Ohlson og Sparkjøp. 

Har dere noen ønsker for DIY-prosjekter de neste ukene?

#DIY #håndarbeid #hjemmelaget #inspirasjon #hobby #innkjøp

DIY: Pumpkin pie spice

For litt over en måned siden var jeg og et par gode venninner i Oslo på jentetur. Mens vi var der var vi selvfølgelig innom Starbucks og kjøpte oss noen godsaker. Jeg endte opp med å prøve ut pumpkin latte, noe av det beste jeg har smakt. Etter den turen har jeg vært på desperat jakt etter et krydder som kan gi lignende smak. Hylle opp og hylle ned ble sjekket i butikkene, men jeg kunne ikke finne dette gresskarkrydderet noe sted. Etter mye leting, begynte jeg å søke rundt på nettet og fant denne oppskriften på pumpkin pie spice! 

 • 3 ss kanel
 • 2 ts ingefær malt
 • 2 ts muskatnøtt malt
 • 1 1/2 ts allehånde malt
 • 1 1/2 ts nellik malt

Jeg doblet oppskriften slik at jeg fikk laget litt mer med en gang. Posene holdt akkurat til dobbel oppskrift. Disse krydderposene fikk jeg kjøpt på Rema1000, men jeg tror de aller fleste matvarebutikker selger disse ingrediensene. 

Dette krydderet kan brukes til både baking og varme drikker. For en liten tid tilbake lagde jeg en nydelig drikk med hvit sjokolade, pumpkin spice, vaniljestang, karamell og kaffe. Dette blandet med varm melk var himmelsk! Jeg brukte sjokoladepulver og karamellpulver fra Whittard i denne oppskriften. 


♥ 3/4 ss karamellpulver ♥ 2 ss hvit sjokoladepulver ♥ 3/4 ts pumpkin spice ♥ 1 1/2 dl melk ♥ 1/2 dl fløte ♥ 1/4 vaniljestang ♥ marshmallows ♥ karamellsaus ♥Enjoy! 

#DIY #oppskrift #kakao #sjokolade #hjemmelaget #mat 

DIY: Halloween spesial

I morgen er det som de fleste har fått med seg Halloween. I den anledning har jeg satt sammen et innlegg med mange godsaker som kan være til inspirasjon for store og små. Jeg vil vise dere forslag til sminking av sår og hvordan dere kan gjøre vanlig knask litt ekstra spennende og atraktivt for de minste. Gi meg gjerne tilbakemeldinger om hva dere syntes om innlegget, del det gjerne og kom gjerne også med tips og triks! 

Det første jeg vil vise dere er hvordan en kan gjøre noe så "kjedelig" som popcorn om til noe spennende og fargerikt. Det du trenger er farge beregnet på mat, litt smør, plasthansker, plastposer og popcorn. 
Start med å poppe popcornet. Når dette er ferdig kan du ta det ut og begynne med å smelte smøret. I mellomtiden tar du frem fargene du har lyst til å bruke på popcornet. Det jeg gjorde var at jeg tok hånden inn i posen, brukte fingrene gjennom plasten for å få farge på posen, gne sidene i posen mot hverandre for å spre den utover for så å vrenge posen slik at fargen kom på innsiden. Gjør dette med antall ønsket farger og fordel så popcornet på de forskjellige fargeposene. Når smøret er ferdig kan du heller litt i hver pose, blåse posen litt opp, lukke igjen og riste godt til alt er farget. 

Det neste jeg vil vise dere er ulike måter å sminke sår på. Her er det både overflatesår, og sår som går helt ned til ben og brusk. En ting jeg vil tipse dere om før dere starter er å ikke lage så mye kant på sårene. Jeg brukte for mye voks, noe som gjorde at sårene ble seende fake ut før jeg klipte ned kantene. Utenom det er det bare å lete frem alt dere har i skap og skuffer. Kun fantasien setter grenser! Jeg for eksempel har brukt konditorfarge/matfarge som blod og det ble utrolig tøft! 

Det finnes flere måter å lage sår på. Noen bruker latex, noen bruker papir osv. Jeg har brukt teater-voks som jeg fikk kjøpt på en hobby-butikk. I fjor lagde jeg en sminke som fikk det til å se ut som om huden under øyet mitt var revet vekk. Denne fremgangsmåten har jeg ingen bilder av, men hvis du søker på yutube, finner du mange forskjellige eksempler på hvordan det kan gjøres. Fremgangsmåten er forsåvidt lik som på de andre sårene jeg har lagd. I år har jeg prøvd meg på diverse sår på hånd. Til dette har jeg brukt voks, vanlig foundation tilpasset min hud, teatersminke, noe til å forme voksen med, pudder, koster til å fordele sminken med og konditorfargen. En kan også bruke andre former for fake-blod. 

Jeg lekte meg også litt med q-tips etter å ha sett diverse videoer og bilder av sår hvor en liksom kan se ben og brusk stikke frem. Jeg syntes det så så stilig ut, og ikke minst ekte, at jeg måtte prøve det selv. For å lage effekten av at såret går helt inn til bein/brusk, klipte jeg opp en hvit q-tips som jeg la inn under voksen. Jeg brukte kun en liten del av overflaten, som jeg i tillegg gjorde nokså flat slik at den ikke skulle poppe for mye opp. Resten av sminken gjorde jeg på samme måte som på bildene over. Jeg la etter hvert merke til at om en tar litt vann på sminken med en q-tips eller annet, ser det straks utrolig mye mer levende og ekte ut! Dette ble gjort på begge eksemplene under.

Hva syntes dere? 
Har dere noen gode forslag til sminke, kostyme og godteri? 

#DIY #Halloween #sminke #hjemmelaget #håndarbeid #inspirasjon #mat

17 DIY-prosjekter for høstens kongler

Nå som det er høst, kryr det av små og store kongler over alt. Veldig mange av oss henter da frem raken og får konglene vekk fra plenen sammen med løvet som har falt ned, eller overser konglene frem til snøen kommer. Det ikke så mange tenker over, er at disse egner seg utrolig godt som pynt i og utenfor hjemmet. Jeg har samlet inn inspirasjon på hele 18 forskjellige prosjekter som en kan begi seg ut på med kongler i alle størrelser. 


Bildene er hentet fra pinterest

Jeg gleder meg til  få testet ut noen av disse prosjektene selv. Det aller beste er at det er billig, lett å få tak i og ikke minst naturlig! 
Hvordan pynter dere opp med kongler hjemme? 

#DIY #Inspirasjon #håndarbeid #hjemmelaget #hverdag

DIY: Hjemmelaget plommelikør

For en uke siden viste jeg dere hvordan en kan lage syltetøy av høstens frukter. I dag vil jeg vise dere noe annet smakfult dere kan bruke disse herlige fruktene til. Oppskriften er hentet fra godt.no, men ble ikke fulgt helt slavisk da vi mikset og trikset litt med smaker. 

Dagens DIY-prosjekt handler altså om hvordan en kan lage plommelikør. Selv hadde jeg aldri før prøvd ut dette, så dette var min aller første gang. Inspirasjonen fikk jeg av kontaktsykepleieren min da jeg var i praksis. Hun pleier å lage dette hvert år og gi det vekk i julepressang. Foreldrene mine fikk selv en slik gave sist jul, og jeg må si at jeg elsker hjemmelagde gaver. 

Til denne oppskriften trenger du: 

 • 18 plommer 
 • 750 ml vodka ( vi brukte en 60% om jeg husker rett)
 • 1,5 vaniljestang
 • 7,5 dl sukker

Vi fulgte som sagt ikke denne oppskriften slavisk. For det første delte vi oppskriften i to og gjorde dette i to omganger, mest fordi vi skulle ha det på to krukker. For det andre hadde vi vel kun vaniljestang i den ene krukken mens vi hadde kanel og nellik i den andre. Vi har jo ikke fått smakt på resultatet ennå, så vi vet jo ikke om det ble vellykket.

Fremgangsmåte: 

1. Del plommene i to, eller i båter.
2. Kast de fleste steinene, men behold fire-fem og halvknus/knekk dem med en hammer.
3. Ha plommer og steiner i et lite norgesglass, eller noe annet med helt tett lokk.
4. Splitt en vaniljestang, skrap ut frøene og ha både dem og selve stangen i glasset.
5. Hell på spriten til det dekker. Det må dekke fullstendig, ikke noe må stikke opp. Spe i så fall med kokt og nedkjølt vann.
6. Sett glasset mørkt og ikke for varmt. Prøv ikke å tenke på det i minst en måned, helst to.
7. Kok deretter en sirup av litt vann og for eksempel 3 dl sukker.
8. Ha dette i likøren, vent ytterligere noen dager og prøvesmak.
9. Fyll eventuelt på med mer sirup.
10. Etterfyll også med mer vann om du vil ha ned alkoholprosenten.
11. Ha sukker direkte i likøren om du foretrekker den schterk.
12. Sil likøren og ha den på en dekorativ flaske.

Denne fremgangsmetoden er hentet fra godt.no

Jeg ble overrasket over hvor enkelt det hele var. Spriten koster selvfølgelig en del, så det er jo ingen billig ting å lage, men smaker til gjengjeld utrolig godt. Jeg gleder meg utrolig mye til å smake på det ferdige resultatet, og ikke minst å gi noe av det til venner og kjære. 

Har dere prøvd dere på plommelikør før? 

#DIY #hjemmelaget #mat #gave #frukt #håndarbeid 

DIY: inspirasjon til morsomme Halloween-prosjekter!

Om et par dager er det kun en uke igjen til Halloween, wohoo! Jeg er egentlig ikke personen som pleier å slå ut håret og feire dagen, men har de siste årene begynt å innse at det følger mange artige prosjekter med denne dagen. Jeg har allerede store planer for et morsomt DIY-innlegg til dere som jeg tenkte å poste dagen før Halloween, altså 30. oktober. For å sanke inn litt ekstra inspirasjon har jeg nok en gang surfet rundt inne på pinterest. Det kryr av spennende prosjekter, og jeg klarer nesten ikke vente med  komme i gang med herlighetene jeg vil dele med dere. 

Feirer dere halloween? 
Hvor enter dere inspirasjon ifra? 

#DIY #Halloween #oppskrift #mat #kake #dessert #kostyme #sminke #håndarbeid

DIY: Hvordan dyrke sitt eget avokadotre

                  

Bildet er hentet fra google

Jeg er ikke spesielt kjent for å ha grønne fingre. Ja, jeg klarte riktignok å få bra liv i urtehagen min i sommer, men denne levde egentlig sitt eget liv. Når det kommer til juletreet jeg hadde i fjor, som liksom skulle kunne vokse seg stort og fint så kan jeg bare si dette; det ser ikke ut den dag i dag. Og det skulle halvannet forsøk til før jeg klarte å holde liv i et "buddha-tre". Halvannet fordi det første døde, og det andre rakk å bli halvdødt før jeg opparbeidet meg planteskills... Men det er noe avslappende og godt med det å ha levende planter i hus. Og ekstra gøy er det jo, når en klarer å holde liv i noe en selv har dyrket, det syntes i alle fall jeg. 

For en god tid tilbake var jeg og samboeren på besøk hos et vennepar som virkelig har grønne fingre. De hadde brukt hele terassen sin som blomsterpotte og sådd alt mulig av grønnsaker og artige planter. En av plantene som jeg falt pladask for var avokadoplanten dems. Etter å ha hentet masse inspirasjon og kunnskap, dro jeg hjem og prøvde meg på min egen plante. Resultatet ser dere under. 


Du starter altså med å fjerne stenen i en avokado fra resten av avokadoen. Prøv å ikke skade den for mye. Skallet kan bare forbli på. Dette vil falle av naturlig. Finn frem en form for pinner, jeg brukte grillspyd, og tre dem inn fra hver kant. Du trenger ikke å presse de langt inn, men nok til at de ikke faller lett ut. Sett dem så halvveis ned i vann, for eksempel en kopp, med litt avstand til bunnen. Dette er for at rota skal få plass til å gro ut. Sett så koppen et sted hvor det kan få stå i fred. Denne prosessen tar gjerne en stund, fort noen uker. Noen mener at det går fortere å plassere stenen direkte i jorden, som på bildet under, men for meg fungerte det flott med kopp og vann. 

Etter hvert som rota vokser ut, kan du begynne å gjøre klar en potte med jord. Bildene dere ser over er stadiet før jeg flyttet stenen over i potte. Pass på å ikke brekke roten under omplantingen. Vann godt og pass på at halve stenen er over jord. 

Resten går egentlig av seg selv. Jeg gjødsler jevnlig med et middel jeg kjøpte på hageland. Middelet er egentlig egnet for grønnsaksplanter, og har virkelig skutt fart på prosessen. 


I dag er planten min 38 cm høy. Den vokser mye hver dag, noe som gjør det hele ekstra gøy. Målet mitt er ikke å få frukter på treet, noe som visstnok skal være veldig vanskelig, men bare det å være med på utviklingen til dette lille treet. 

Har dere prøvd dere på avokadotre eller lignende trær? 


 

Ikke glem å melde dere på konkurransen her på bloggen. For påmelding, trykk HER

#DIY #hage #hagearbeid #planter #mat #kosthold #håndarbeid 

Klar for vinterhalvårets DIY-prosjekter

I starten av helgen var jeg og mamma på en aldri så lite handletur. Målet for denne shopping-runden var å hente inspirasjon og produkter til mine nye DIY-prosjekter. Første stopp var hobbybutikken Panduro. Her handlet jeg egentlig ikke så mye, men samplet inn mange ideer. Panduro er en relativt dyr butikk, men har et veldig godt utvalg. Som regel leter jeg etter inspirasjon der til produkter som jeg kan lete etter i billigere butikker. Men av og til har de gode tilbud, som på dette såpesettet som jeg kun betalte 65 kroner for. I settet fulgte det med såpemasse, såpeformer, dekor og lim. Jeg fikk med andre ord MYE for pengene. I tillegg kjøpte jeg et par stoff-filler som jeg tenker å ta i bruk senere i høst. 

Jeg fant også mye inspirasjon og nødvendig utstyr på Clas Olsson og Upstairs som jeg gleder meg til å ta i bruk. Dette kommer til å bli en kreativ og artig høst/vinter! Hvor handler dere inn deres hobbyutstyr? 

#DIY #hobby #håndarbeid #innkjøp #inspirasjon

DIY: Nydelig Plommesyltetøy

Nå som høstværet har kommet og frukttrærne bugner med godsaker, er det på tide å vise dere en av mange måter dere kan utnytte de gode smakene fra frukthagen. Selv har jeg ingen frukttrær, og måtte derfor gå på slang hos foreldrene mine. De har nemlig store trær med blant annet nydelige plommer. Tidligere har all frukten falt ned og råtnet vekk, noe som er ganske trist i grunn. Jeg og mamma fant derfor ut at i år måtte vi prøve oss på noe nytt. En av tingene vi har prøvd oss på er syltetøy, nærmere bestemt plommesyltetøy. Til dette trenger dere ca. 500 g plommer, 200 g sukker, 1 kanelstang og 2 dl vann. I tillegg hadde vi nellik i et tenett for ekstra smak. Oppskriften vi brukte sa noe om vannmengden i forhold til fastheten på frukten. Jo bløtere frukter, jo mindre vann skulle en ha oppi. Vi brukte litt for mye vann, noe som førte til en veldig vandig røre. V måtte derfor spe på med maisenamel for å få ønsket konsistens. Husk å blande dette ut i litt vann før evt bruk i røren. 

Fremgangsmåte: Del plommene i to og ta ut steinene. Ha plommene i en kjele og tilsett sukker, kanelstang og vann. Kok opp og la det trekke til skallet løsner fra plommene og fruktkjøttet går i oppløsning. Juster eventuelt konsistensen med litt mer vann underveis. I følge oppskriften skal en etter dette fjerne skallet, men vi lot det være på, noe som gikk helt fint. Eventuelt kan en fjerne skall, enten ved å fiske det ut med en gaffel, eller ved å press syltetøyet gjennom en sikt med baksiden av en sleiv. Ha syltetøyet i et eller flere rene glass. Deretter avkjølte jeg det i kaldt vannbad før jeg satte på lokket og satte det i kjøleskapet. 

Oppskriften holdt til ca 5 syltetøyglass. Dette syltetøyet kan brukes til brød, knekkebrød, frokostblanding, grøt eller desserter. Det ferdige resultatet falt veldig i smak hos oss, men om en er litt kresen, kan en jo gjøre litt om på smakstilsetningen. Passer flott til julegaver eller eget bruk! 
 

Når det kommer til konkurransen så vil jeg bare si at jeg ikke har glemt den av! Planen min er å trekke vinnerne mot slutten av måneden. 

#DIY #hjemmelaget #håndarbeid #mat #dessert #høst #inspirasjon #oppskrift

DIY: lysholder med høstpreg

Noe av det beste jeg vet med høsten, er at jeg med god samvittighet kan sette meg inn under teppet om kvelden med levende lys og (snart) fyr i peisen. En varm kopp te og noe kos på tv er heller ikke feil. Nå som alle høstfargene begynner å titte smått frem, fikk jeg lyst på en forandring her hjemme. Alt av vårfarger ble pakket ned, og frem kom det jordfargede, naturlige. 

Det er ikke bare telys jeg liker å pynte med, men også høye, flotte stearinlys. Av en eller annen grunn har jeg ikke klart å finne en lysestake som jeg er helt fornøyd med. Jeg har derfor frem til nå brukt Jakob sine Ikea lysestaker i glass som han har hatt fra han flyttet inn i båt. Disse passer jo strengt tatt inn til alt, men er utrolig kjedelige. Jeg fant derfor frem limpistolen og det jordfargede tauet fra hobbyboksen min og satte i gang. 

Jeg var litt ivrig etter å få det ferdig, og fikk derfor litt ujevnheter i tauleggingen, men dette er ikke noe en legger merke til om en ikke studerer lysholderen. Blir en lei av tauet, kan en bare rive tauet og limet av. Veldig enkelt og greit! 

#DIY #høst #Pynt #håndarbeid

DIY høst-spesial: søt oppbevaringsboks!

Noe av det beste jeg vet med høst/vinter-halvåret, er det å kunne fyre i peisen og kose meg varme klær og noe godt å drikke. Det er hva jeg kan kalle toppen av lykke. En leilighet uten en peis å fyre i, er ikke en leilighet jeg har lyst til å bo i. Vi fant heldigvis en leilighet som både var fin og som hadde peis, hehe. Jeg er vedig glad i å fyre. Kanskje mest fordi det er så koselig å se på, men også fordi jeg er veldig frysen av meg. Da er det deilig å kunne varme seg litt ekstra ved peisen. I likhet med en del andre har jeg stort behov for tennbriketter, særlig når samboeren går på bomkjøp og kjøper fuktig ved. I tillegg er det utrolig kjekt å kunne få fyr med en gang, i stede for å måtte krige med veden i en halvtime før den vil ta fyr.

Forbruket av ved her hjemme var i fjor skyhøyt takket være meg. Det samme når det gjaldt tennbriketter. Boksen ble derfor stående fremme i stuen, ved siden av peisen, fordi det rett og slett ble for tungvindt for min del å skulle løpe frem og tilbake med den. Men den er jo ikke særlig flott å se på... Så i våres/senvinterstid gikk jeg lei og dro med meg den stygge boksen inn på hobbyverkstedet mitt. Jeg dekorerte den med det første jeg kom over i skuffen og tenkte at alt er bedre enn utgangspunktet i alle fall. Og jeg må si meg enig med meg selv, resultatet ble bedre enn utgangspunktet.

Det du trenger er:

 • En boks med lokk (du kan fint bruke den boksen som brikettene kommer i, det gjorde jeg)
 • Lim (vanlig papirlim fungerer fint)
 • pyntepapir eller maling (jeg brukte IKEA sitt tegneark på rull)
 • pynt etter eget ønske. (jeg brukte stempel og pappfigurer som pynt)


  Så der har dere altså ukens tips til hva en kan gjøre med stygge, svarte tennbrikett-bokser. 


Hva syntes dere?

#DIY #hjemmelaget #handmade #håndarbeid 

Høstfølelse og inspirasjon

I går gikk vi inn i den første høstmåneden for i år. Jeg kan ikke tro at vi allerede er i september! Tiden går bare fortere og fortere med alderen, det er nesten litt skummelt. Da vi gikk inn i sommermånedene, sa jeg til meg selv at dette var den aller beste årstiden, men nå er jeg sannelig ikke sikker. Det er noe eget med høsten. Jeg elsker alle fargene som dukker frem på trærne. Det vakreste høstsynet jeg har hatt noen sinne, var da jeg og Jakob dro på biltur til nord-Norge i fjorårets høstferie. Skogene hadde alle høstens farger samlet, nesten som på et maleri. 

En ting som aldri slår feil ved sesongskifte, er at alle interiørbutikkene får inn masse nye varer. Som regel går jeg rett i fellen og handler inn til kortet mitt skriker etter hjelp. Denne høsten har jeg lyst til å lage min egen pynt. Nok en gang har jeg hentet inspirasjon fra pinterest.com, den beste inspirasjonssiden som finnes. Jeg kan bruke timesvis på denne nettsiden, men for å gi dere et lite innblikk i høstens DIY, har jeg laget et lite bildekollasj. Alle bildene er som sagt hentet fra Pinterest.com. Hva syntes dere om høstmånedene?

#diy #inspirasjon #høst #håndarbeid #hverdag 

DIY : from orange to pink

For en liten stund siden viste jeg dere hvordan en kunne gi nytt liv til gamle gjenstander ved å spraylakkere de med hobbylakk fra biltema. Denne gangen har jeg valgt ut to blomsterpotter i knæsj orange som jeg fikk for en stund tilbake. Fargen passet ikke helt inn hos meg, så da valgte jeg like godt ut en ny en som jeg syntes passet mye bedre inn sammen med min stil. Resultatet ble overraskende bra. At jeg ikke har funnet ut av dette før sier jeg bare.. Jeg håper dere lar dere bli inspirert! Kom også gjerne med tips om nye, spennende DIY-prosjekter som jeg kan teste ut, eller legg igjen en link til et inspirerende innlegg eller nettside. 

- Hobbylakk fra Biltema - - Pass på at fargen dekker jevnt over -

- La fargen få tørke ordentlig før du tar i bruk blomsterpotten -- Voilá - 

#håndarbeid #DIY #hjemmelaget #interiør

DIY: Slik gir du nytt liv til gamle ting!En av de kanskje aller største utfordringene med det å skulle flytte inn i båt, er plassmangelen. Til nå har vi bodd i en leilighet på mellom 70 og 80 kvM, og forbruket vårt har vært deretter. Om jeg har sett noe i butikken som jeg har hatt lyst på, har jeg kjøpt meg det, helt uten å tenke på hva jeg skal gjøre med det jeg allerede har. Dette har jo ikke vært noe problem frem til nå med tanke på plass, men dette kan jo selvfølgelig ikke fortsette når vi flytter. Jeg prøver derfor så godt jeg kan å finne alternative løsninger til hvordan jeg kan holde forbruket nede, samtidig som jeg kan ha det sånn jeg vil. 

Svaret fant jeg på Biltema! Der selger de spraybokser med hobbyfarge til en billig penge. I tillegg har de mange morsomme farger som en kan velge mellom! Jeg valgte å prøve ut kobber/gull, rosa og hvit da dette er de fargene jeg liker best for øyeblikket. I tillegg kjøpte jeg maskeringsteip i diverse størrelser slik at jeg kunne leke meg litt med design, samt dekke til gjenstander og detaljer som ikke skulle farges. Det er også lurt å kjøpe en presenning slik at en ikke ødelegger underlaget og det rundt når en holder på med spraymalingen. 

Jeg valgte ut 5 gjenstander som jeg ville teste ut spraymalingen på. En buddhafigur i keramikk fra Kid, to lysholdere fra Ikea, en lysplate fra ukjent butikk og et blomsterspann fra Ikea. dette er gjenstander som jeg ellers ville kvittet meg med, og som jeg ikke bruker. Det er lurt å ha på seg klær som godt kan bli ødelagte, samt å ha et skjerf eller en maske for å dekke til munn og nese. Spray med litt avstand og pass på at alle områder blir dekket. Buddhafiguren, som dere ser på bildet under, fikk litt lite farge på seg, og en kan defor se spor etter hvitfargen dens. Resultatet ble overraskende bra! Jeg ble helt hektet og løp rundt i leiligheten på jakt etter flere gjenstander for å farge. Dette skal jeg ha det mye morro med fremover, det er i alle fall helt sikkert! 

#DIY #håndarbeid #gjenbruk #foto #interiør 

, Kristiansand