Ulemper ved det å være båtboerHelt siden mars 2016 har jeg støtt og stadig blitt møtt med en del spørsmål når det kommer til dette med å bo i havna. Noen lurer på dette med plassutnyttelse, andre hvordan vi holder varmen. Til felles for disse spørsmålene er i all hovedsak hvorvidt det er en ulempe å bo i båt kontra det å bo på land. Det er i grunn få ulemper ved det å være båtboer når alt kommer til alt. Klart finnes det utfordringer ved båtlivet, men er en forberedt på noe ala hyttelivet i et mindre format så er det i grunn få ting som er direkte krevende eller kjipe. Selv har jeg selvsagt lagt merke til et par ting som er ekstra tungvindt, som for eksempel oppvask og klesvask, men dette er jo absolutt overkommelig. Hva som er en ulempe for akkurat deg som båtboer, tror jeg vil variere veldig med hvem du er som person, hvilke forventninger og krav du har for å trives. 

Selv hadde jeg selvsagt noen krav og forventninger til dette med å bo i båt, og kanskje mest på grunnlag av fordommer og uvitenhet. Jeg hadde blant annet stor frykt for båtlukt, og ante ikke hvordan en enkelt kunne holde både fukt og lukt i sjakk. Mer om dette finner dere i dette innlegget. Hvorvidt dette er et ikke-problem kommer litt an på båt og mulighet for oppbevaring, men generelt er det mye som kan fikses med rett vaskemiddel, gode og lufttette beholdere og selvsagt tilstrekkelig lufting. Når det kommer til oppvask, er jo dette i grunn snakk om et luksusproblem. Selvsagt foretrekker jeg oppvaskmaskinen, og gleder meg veldig til den dagen jeg slipper å vaske opp for hånd igjen, men dette er absolutt ingen grunn jeg ville brukt for ikke å flytte inn i båt. Kjipt? Ja. Problem? I grunn ikke. Jeg tenker at om dette er noe som setter en stopper så er det kanskje et annet sted problemet sitter enn hos de 3 koppene og fire tallerkenene du må vaske opp. Det handler mye om innstilling, og det å være åpen for nye ting. Gudene skal vite at jeg hadde min tvil, men jeg valgte å gå inn for at dette skulle være gøy. I tillegg hadde vi på forhånd blitt enige om at båteventyret skulle kun pågå så lenge vi begge hadde det gøy, noe jeg tror er veldig viktig. Føler en at en ikke har noe valg så er det også lettere å føle seg fanget og låst, noe som dreper mye av gleden. 

Hvorvidt det er enkelt å bo i båt, avhenger nok også mye av hvilke muligheter du har i nærområdet ditt. Vi har jo vært veldig heldige med at vi har en flott gjestehavn i byen, som både har gode priser, dekker de fleste behov og er sentrumsnært. Ikke alle er like heldige, men jeg vet om fler som har tilgang på private bryggeanlegg og dermed får tilgang på alt de trenger der. Dette er jo de to beste alternativene, men skulle en kun ha tilgang på bryggeanlegg uten strøm etc, er dette noe som krever noe mer tilpasning. Det er dermed ikke sagt at det er umulig på noen måte, men det krever jo litt andre ting av båt og båtboer. Jakob etter montering av targabøyle og solcellepanel

Nå som vi venter en liten baby i juni, har vi kommet frem til at det beste for oss vil være å trekke tilbake til land. Dette er noe vi har diskutert mye, og helt ærlig var jeg lenge innstilt på at dette var noe vi skulle gjennomføre som båtboere. Men vi har kommet frem til at det er spesielt to elementer som gjør det litt vanskeligere enn vi ønsker å bo i båt med et lite barn. Det første er parkeringsplass. Ettersom vi ikke har en egen parkeringsplass, men har to biler, blir det ofte mye styr med hvor vi skal parkere disse uten å få bot, men samtidig ha bilene innenfor rimelig rekkevidde. Et alternativ ville vært å selge en av bilene og å leie parkeringshus for tusenlappen i måneden. Dette hadde selvsagt latt seg gjøre, spesielt med tanke på at vi bor midt i byen, men ville kun fungert frem til permisjonstiden er over. Det andre, og kanskje viktigste argumentet er båtplass om sommeren. I og med at vi ikke har en privat båtplass, og havneleia er på godt over 400 kroner/dagen i sommerperioden, må vi ha båten på anker eller på holmene. Dette gikk forsåvidt veldig greit sist sommer, men med Jakob i full jobb og jeg alene med en liten baby blir dette litt vel langt utenfor komfortsonen. Ikke har vi to gummibåter heller, så enten måtte jeg holdt meg hjemme hele dagen, eller jeg og babyen måtte startet hver morgen med en frisk gummibåttur over sjøen. Der stopper gleden for vår del. Så da er valget nokså enkelt, selv om det såklart også er vanskelig. 


Jeg tror det er viktig å kjenne på følelsene sine og lytte litt til kropp og vilje om en skal gjøre noe sånt som å flytte i båt. En må tørre å utsette seg for nye ting, trå litt utenfor komfortsonen sin, men samtidig vite hvor ens egne grenser går. Klart en kan finne mye negativt ved båtlivet, om en leter, men en kan jammen også finne mye fint, om en tørr. 


#Baatboer #båt #båtboer #friluftsliv #hverdag 

2 kommentarer

BareMonica

16.02.2017 kl.18:35

Leser at det er mye de samme utfordringer som å bo i bobil - sånn utenom fukt, egentlig - og selvsagt utenom å ankre opp på en holme.. Hehehehe :D

For min del i bobil, var det jo parkeringsplass og strøm som var utfordringen. ;)

Det er jo som du selv sier: noen ting er litt kjipe, men tenk så man hadde angret om man faktisk ikke gjorde det! :D

Når det kommer til det å få baby i hus, så skjønner jeg veldig godt at det kan være smart å trekke på land. :) Det er noe med å kunne nyte babytiden uten en masse utfordringer med såpass liten plass, og da evt. dette med å ikke komme seg fra A-B....

Baatboerne

16.02.2017 kl.22:32

BareMonica: Ser for meg at "ankringsplass" blir et noe mindre problem med en bobil, ja ^^ Men det er absolutt likheter! Og ja, jeg tror ikke de som ikke har prøvd ut "dette livet" vet hva de går glipp av, dessverre.

Baby i hus gjør ting mer komplisert, og det er som du sier en vurderingssak om hvorvidt vi ønsker å gjøre mest ut av babytiden, noe vi selvsagt vil. Det er nok det enkleste sånn rent praktisk sett, så får heller båtlivet settes litt på vent til vi er modne for det igjen :)

Skriv en ny kommentar

, Kristiansand

hits