hits

DIY - Targabøyle

Innlegg skrevet av Jakob 

Endelig! Targabøyla er montert på båten. Nesten 2 uker arbeid er gått med til planlegging, bygging og montering av targabøyle. 

Jeg har ønsket meg en skikkelig targa så lenge jeg har eid båt. Dette er et praktisk stativ montert bak på båten. Det vil gi betydelig bedre plass da masse utstyr kan monteres opp her. 

Videre planlegger jeg å lage til fester for ekstra diesel, arbeidslys og kanskje vindmølle. Om byggingen:

Dette er første gang jeg har sveiset med TIG apparat. Den viktigste forskjellen mellom TIG og andre sveisemetoder er at man ikke må tilføre nytt metall. TIG lager en lysbue som smelter metallet, og dersom delene er godt tilpasset så trenger man ikke tilføre materiale.

Dette er den første viktige erfaringen: Bruk heller 1 time på god tilpassning av deler, enn 3 timer på å sveise vanskelige skjøter. 

Eksempel på en god sveis:
 

Eksempel på dårlig sveis og dårlig tilpassning av deler:

Sveiseteknikken tok betydelig lengre tid enn jeg trodde. Dette kombinert med mange vinkler og et ønske om en rett konstruksjon gjorde arbeidet tidkrevende.

Det skal altså utrolig lite til før stål bøyer seg som følge av varme eller små slag. 

Siden det er vanskelig å måle nøyaktig hvordan konstruksjonen blir stående på båten så festet jeg hoveddelen med små punkter, slik at jeg kunne ta alt ned til båten for grovjusteringer. 

Når jeg hadde kortet ned de framste benene så var det tilbake i verkstedet for å sveise ferdig. 

Nå var det kun innfestingen igjen. Dette løste jeg med plater og gjennomgående bolter. Platene ble både limt med sicaflex og strammet greit med bolter. På innsiden av båten brukte jeg like plater eller store skiver der dette ikke var mulig. 

På tross av litt dårlig tilpasning og tynne rør så ble resultatet ganske bra. Det mangler fortsatt litt stabilitet sidelengs, så litt modifikasjoner må til. I lengderetningen av båten så står bøyla som støpt! Dette gjør meg litt optimistisk med tanke på å kanskje løfte gummibåten i targabøyla. Men hovedsaken nå er at solcellepanelet er montert høyt, slik at det ikke blir noe særlig med skygge. 

Erfaringer til nå er at batteriene er på 100% allerede klokka 9 på morgenen. Solcellene er et enormt skritt mot det å leve "off-grid". 

Følg med videre for erfaringer med strøm i båt! 

#DIY #båt #elektro #fornybarenergi #sveising #bygg #baat #baatboerne #friluftsliv #programmering #teknologi

5 kommentarer

Henriette Celin

08.06.2016 kl.08:45

Så ut som en hel del arbeid ja, men ble jo bra til slutt ^^

Baatboerne

10.06.2016 kl.12:35

Henriette Celin: tusen takk :)

Leah Isabell V

08.06.2016 kl.21:28

Så utrolig flinke dere er :D Mye arbeid ja, men resultatet ble flott!

Baatboerne

10.06.2016 kl.12:35

leahisabellv: tusen takk :) det er veldig gøy å se resultatet av så mye arbeid. - Jakob

Finn Karlsen

20.05.2018 kl.00:53

Flott arbeid , men husk 1 VELDIG viktig ting når det gjelder sveising : TIG teknikken din ser forsåvidt bra ut , men med sveising UTEN tilsettmateriale , så vil du få lite tverrsnitt (a mål) på sveisen . Styrken ligger i korrekt utførelse med korrekt tverrsnitt !

Skriv en ny kommentar

, Kristiansand