Hjemmelaget termostat for kjøleskap

Innlegg skrevet av Jakob

Njord har mye utstyr, men svært lite av det fungerer. Noe av det viktigste for god bo-komfort er et bra kjøleskap. Det gamle kjøleaggregatet er ødelagt, men enda ikke demontert. Ny kjølekompressor er montert, men bare halvveis. Ledninger er trekt direkte fra batteriet, kompressoren står løst og når jeg endelig får strøm på så er hele systemet tomt for gass. Ingen gass betyr ingen kjøling. Kjølekompressoren er av typen Isotherm og kommer med hurtigkoblinger mellom kompressor og fordamper. Jeg får demontert kompressoren og tar den med til nærmeste kjølemontør.Systemet ser slik ut, og består av fordamper, kompressor og termostat.

Kompressoren blir lekasjetestet og fylt, det hele koster ca 1000 kroner. Det er altså 1/4 av prisen på en ny, men jeg hater å kaste ting som funker.

Alt blir koblet opp igjen og fordamperen får et fint lag med rim allerede etter 10 minutter! Det spennende nå blir å se hvor lenge alt holder. Det var kun kompressoren som ble lekasjetestet, så dersom det er en lekasje så vil denne mest sannsynlig være i fordamperen. Det er dessuten snakk om svært små mengder gass, totalt 60 gram i hele systemet. Så en lekasje kan være svært liten og fortsatt tømme systemet på en måned eller to.

Nå kommer neste problem, siden båten ble kjøpt som et rep-objekt så aner jeg igrunn ingenting om hvilke deler som er hvor. Eller hvor komplett de forskjellige systemene er. Den originale termostaten fant jeg ikke i båten, og en ny original koster 500 kroner (pluss kjøring eller frakt). Jeg tok derfor en telefon til en god venn - Charles Hov. Han er definisjonen på Petter Smart. Vi snakket litt om båten, så nevnte jeg problemstillingen på temperaturstyring. Han klødde seg litt i hodet og svarte etter kort tid: "Kom hit, jeg har alle delene vi trenger".

Som sagt så gjort, jeg sitter plutselig i leiligheten hans, midt mellom den hjemmelagde 3d-printeren og de to enorme dataskjermene. Rundt oss ligger det sikkert 20 esker fra ebay med diverse elektronikk-komponenter. Vi finner fram en arduino, to temperatur-følere samt et byggebrett for å teste koblingene. Dette er for å bygge opp designet før det loddes.Samtidig med den midlertidige koblingen, så må det kodes. Her er jeg virkelig grønn og er fornøyd med at Charles har brukt mange fritimer på å lese seg opp. Jeg ønsker at kjøleskapet skal holde en temperatur mellom 2 til 5 grader. Jeg ønsker også at kompressoren skal gå så lite som mulig, for denne trekker mye strøm. Og strøm i båt, det kommer det nok mange innlegg om utover våren. Spesielt når vi kobler fra landstrømmen og stikker.

Ønsket mitt definerer altså at ved 4 grader så skal kompressoren enten gå eller stå stille. To operasjoner ved samme temperatur, avhengig av om det har vært kaldt eller varmt.Førsteutkastet av temperatur-kontrolleren var ferdig lodda og koda litt etter kl 2 på natta. Men ting fungerte ikke helt som vi ønsket. Charles ringer meg allerede 08:55 og utbryter at han har funnet løsningen. En liten endring i kodinga vil gjøre at kompressoren går fram til den måler 2 grader, og vil ikke starte før kjøleskapet er oppe i 5 grader igjen. Han har ikke bare løst kodinga, men også endret hele utformingen. En Arduino er relativt stor i forhold til de enkle funksjonene vi ønsker å ha. Så han klarte å bygge alt over til å bli styrt av en mikrokontroller.

Vi trengte bare en 12 til 5volt konverter, noe han selvfølgelig loddet klar på kort tid. Hele designet er altså på 2 x 12 cm og 4 cm tykt. Det består av to kretskort der ene delen har omformer og mikrokontroller, mens andre delen har releer og led-lys for å vise når kompressoren går. For de av dere som er observante så vises her to releer og to led-lys (pluss rød som viser at den har strøm). Dette er fordi vi planlegger å bygge fryser.

Videre ønsker jeg å bygge en boks til kretskortene, kanskje dette er noe for 3d-printeren til Charles? Jeg håper også å få utvidet kretsen til å kunne ta imot enkel innput - typisk "Insane mode" for å spare strøm på seilturer.

Alle delene kom på rundt 200 kroner, så i tid ville jeg nok spart penger på å kjøpe den originale termostaten, men den er jo ikke halvparten så kul som en hjemmelaget.

7 kommentarer

Daniel

23.03.2016 kl.23:20

Nice! Flere slike løsninger!

Baatboerne

04.04.2016 kl.11:33

Daniel: Det kommer nok flere slike innlegg fra Jakob fremover skal du se :D -Jenny

Veronica S

24.03.2016 kl.10:58

Alt som kan fikses selv er jo bra, synes dere er så utrolig flinke.

Baatboerne

04.04.2016 kl.11:34

Veronica S: Absolutt! Tusen takk for det ^^ Jeg er bare glad han kan ta seg av det tekniske slik at jeg kan holde meg til alt annet, hehe! -Jenny

Cindy

29.03.2016 kl.14:41

nei så kult!

Baatboerne

04.04.2016 kl.11:35

Cindy: Ikke sant :D Det beste er at det fungerer utrolig bra :D -Jenny
kult! _D

Skriv en ny kommentar

, Kristiansand

hits